Aleksi Lounamaa - 2007: Macquiren yliopisto, Australia

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Aleksi Lounamaa
Koulu
Teknillinen korkeakoulu
Matkakohde
Macquiren yliopisto, Australia
Aika
30.07.2007 - 30.11.2007
Vaihto-ohjelma


Opiskelen Teknillisessä Korkeakoulussa Otaniemessä, Rakennusosastolla ja vietin yhden lukukauden vaihto-opiskelijana Australiassa, Sydneyssä. Tarkoitukseni on hieman kertoa faktoja Australiasta ja lähinnä Sydneystä, jotka itse koen tärkeinä tietoina ja joita itse olisin kaivannut hieman enemmän, kun mietin vaihtoon lähtemistä. Heti ensiksi täytyy muistaa, että koska Australia on toisella puolella maapalloa, niin myös vuoden ajat ovat eri. Kun Suomessa on kesä, on Australiassa talvi jne. Eli oma lukukauteni oli lukuvuoden toinen lukukausi Australiassa, mikä alkoi heinäkuun lopussa ja loppui marraskuun loppuun eli tämä on hyvä panna muistiin heti alkuun miettiessä Australiaa vaihto paikkana. Toki Australiassa on myös joitain yliopistoja, joissa voi opiskella myös Eurooppalaisen aikataulun, mukaan. Tietämäni yliopisto on Bond University, joka sijaitsee Gold Coastilla noin 800km Sydneystä pohjoiseen. Ja niin kuin itse ja varmaan kaikki muutkin luulevat Sydneyssä olevan lämmin koko ajan niin tämä ei ikävä kyllä kuitenkaan pidä paikkansa. Saapuessani Sydneyyn heinäkuun loppupuolella oli lämpötila päivällä ehkä maksimissaan n.15 asteen tienoilla ja yöllä laski jo todella kylmäksi.

Yliopistoon pääseminen oli mutkatonta, hain yliopistoon suoraan IEC:n kautta yliopistoon, joka hoiti koko hakuprosessin puolestani. Täten yliopistoon pääseminen oli mutkatonta, mutta ei toki ilmaista, lukukausi maksu oli n. 5000 euroa. Sain stipendejä TKKlta (1/3 lukukausimaksusta), TKYltä, Maa- ja vesitekniikka tuki Ryltä sekä Raklilta. Yhteensä Stipendeistä sain n. 3400 euroa ja loput jäi itse maksettavaksi. Olin itse huolissani aluksi, että kuinka paljon stipendeistä tulee avustusta, mutta ainakin kyseisiltä järjestöiltä stipendin saaminen oli suhteellisen helppoa. Australiaan täytyi hakea opiskelija viisumia, mikä pystyi helposti hoitamaan internetissä. Opiskelija viisumilla ei saanut työskennellä, mutta työluvankin ilmeisesti saisi helposti. Opiskelija viisumissa on se hyvä puoli, että se loppui vasta tammikuun lopussa vaikka lukukausi loppuukin marraskuun lopussa eli matkustelemaan ehtii hyvin koulun loputtua.

Asuntoja Sydneystä löytyy todella paljon jos on valmis jakamaan makuuhuoneen, mutta voi olla vaikeata löytää keskustan lähettyviltä suhteellisen halvalla omaa makuhuonetta. Halvimmillaan voi oman makuuhuoneen saada noin 400 €/kk, mutta silloin täytyy käydä hyvä onni. Myös teknologia on paljon jäljessä Australiassa, joten nettiyhteys ei todellakaan ole taattu jokaisessa kämpässä. Myös yliopistolla oli todella vähän koneita suhteessa opiskelijoiden määrään, mutta kaupungilta löytyy paljon nettikahviloita. Hintataso on Australiassa halpa suhteessa Suomeen lähinnä johtuen euron korkeasta kurssista. Voisi oikeastaan sanoa, että Australiassa on samat hinnat kuin Suomessa heidän omalla valuutallaan eli Australian dollarilla. Esimerkiksi tuoppi olutta maksaa noin 5 dollaria baarissa niin kuin se maksaisi myös Suomessa noin 5 euroa, kurssin suhde on suunnilleen noin $=0.6€. Kämpän vuokra on oikeastaan ainoa asia, joka on kalliimpaa kuin Suomessa.

Itse otin liiketalouden kursseja, jotka oli tarkoitettu ensimmäisen vuoden opiskelijoille. Työmäärä oli kursseilla jakautunut paljon tasaisemmin koko lukukauden ajalle pienien projektien ja välikokeiden johdosta ja näin ollen myös lopputentin painoarvo oli pienempi kuin mihin ainakin itse olen suomessa tottunut. Työtä oli siis enemmän koko lukukauden ajalle, mutta toisaalta sitten tenttiin ei tarvinnut välttämättä lukea aivan yhtä paljon.

Vapaa-aikana tuli käytyä paljon ulkona niin juhlimassa kuin syömässäkin. Myös matkusteltua tuli paljon ja suosittelenkin kaikkien varaavan aikaa myös siihen opiskelujen jälkeen tai sen aikana. Itselläni oli 2 viikon loma lukukauden välissä, jossa ehti nähdä itärannikosta noin puolet ja koulun jälkeen sitten loput. Australiassa on paljon hyviä sekä halpoja hostelleja sekä lennot maan sisällä eivät ole kovinkaan kalliita. Täytyy kuitenkin muistaa, että etäisyydet Australiassa on suuret. Suosittelen kuitenkin tekemään itärannikon bussilla.

Macquarien yliopistoon oli helppo päästä IEC:n kautta, mutta suosittelisin kuitenkin UTS (University of Technology, Sydney) tai University of Sydneyä. Kyseiset yliopistot sijaitsevat aivan keskutan tuntumassa, kun taas Macquarien yliopisto on noin tunnin bussi matkan päässä keskustasta. Ilman muuta kaikilla joilla on mahdollisuus lähteä vaihtoon niin suosittelen, mutta täytyy kuitenkin muistaa, että vaihto-opiskelijankin täytyy opiskella. Itse lähdin sillä asenteella, että en lähde vaihtoon opiskelemaan. On kuitenkin myönnettävä, että opiskeltua tuli kuitenkin jonkin verran. Vapaa-aikaa kuitenkin jäi kuitenkin riittävästi aikaa, sillä otin minimi määrän kursseja (3kurssia) enkä käynyt yliopistolla kuin 1-2 kertaa viikossa.

Aleksi Lounamaa