Anna Jaros - 2014: University of Siena ja University of Padova, Italia

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Anna Jaros
Koulu
Oulun yliopisto
Matkakohde
University of Siena ja University of Padova, Italia
Aika
03.02.2014 - 07.07.2014
Vaihto-ohjelma
Erasmus


Keväällä 2014 suoritin Erasmus-opiskelijavaihtoni Padovan yliopistossa, Italiassa. Valitsin Padovan, koska siellä on laaja englanninkielinen ympäristötekniikan kurssien tarjonta. Nimenomaan vaihdon aikana halusin opiskella oman alan eli vesitekniikan kursseja sekä perehtyä omaan alaan ulkomailla. Erityisesti halusin tutustua miten lämpimän ilmaston veden hallinta eroaa Suomen tapauksesta. Lisäksi tavoitteeni oli tutustua maailman kuuluisaan Italialaiseen kulttuuriin.

Aloitin vaihtojakson helmikuussa intensiivisellä Italian kieli- ja kulttuurikurssilla. Kurssi kesti kuukauden ja se pidettiin Sienassa, pienessä ja viehättävässä Toscanan kaupungissa. Kurssi oli melko tiivis ja tuntui alussa hyvin vaikealta kun pääsin A2 ryhmään. Kurssin ohella ei ollut paljon vapaa-aikaa, jonka vietin pääasiassa matkustamalla Toscanan alueella.

Varsinaiset opinnot alkoivat maaliskuussa Padovassa. Padova on hyvin vanha yliopistokaupunki, joka sijaitsee Venetsian läheisyydessä; puolen tunnin junamatkan päässä. Padovan yliopisto perustettiin jo vuonna 1222 ja tämä tekee siitä yhden vanhimmista yliopistoista maailmassa. Yliopistossa on ollut myös paljon kuuluisia opettajia. Muun muassa Galileo Galilei oli siellä matematiikan tiedekunnan dekaanina.

Padovassa asuin yksityisasunnossa. Minun huone oli melko pieni, mutta olin siihen tosi tyytyväinen kun asunto sijaitsi tosi mukavassa ympäristössä ison puiston lähellä. Kanssani asui vuokranantajani, lukion opettaja, sekä hänen poikakaverinsa. Molemmat olivat noin neljäkymppisiä eli jo vähän kypsempää seuraa. He olivat tosi mukavia ja avuliaita, joka helpotti minun vaihtarielämääni huomattavasti. Minun vuokranantajani tiesi Padovasta todella paljon ja aina auttoi minua tarvittaessa. Hän kävi myös joskus hakemassa minut juna-asemalta jos juna saapui Padovaan myöhään. Lisäksi, vuokranantajani tarjoilivat minulle joskus aitoa Etelä-Italialaista ruokaa, mikä oli hyvin ystävällistä. Vaihdoksi yritin valmistaa niille puolalaista ja suomalaista ruokaa. Vuokraani kuului myös polkupyörän sekä kaikkien kotiesineiden käyttö, joten minun ei tarvinnut hankkia mitään koti esineitä, joka oli hyvin miellyttävä ratkaisu.

Padovassa yliopistorakennukset sijaitsivat kaupungin eri osissa. Yliopistoni oli noin kolmen ja puolen kilometrin päässä eli viidentoista minuutin pyöräilymatkan etäisyydellä. Koulumatka ei aina ollut mukava, koska Italiassa autoliikenne on paljon vilkkaampaa ja dynaamisempaa Suomeen verrattuna ja pyörätieverkko on puutteellinen. Opiskelu yliopistolla oli hieman vanhanaikaista ja poikkesi hyvin paljon sitä mihin olen tottunut. Vaihdon aikana suoritin neljä oman alan kurssia. Luentoja oli paljon ja niissä käsiteltiin usein hyvin yksityiskohtaisia tietoja. Luentojen aikana piti tehdä muistipanoja ja vain osa materiaalista oli saatavilla elektronisina versioina. Lisäksi pariin kurssiin kuului työläitä harjoitustehtäviä. Kaikki minun valitsemani kurssit suoritettiin suullisilla kokeilla. Tentit pidettiin tentti periodin aikana eli kolmikuukautisten luentojakson jälkeen oli noin 5 viikkoa aikaa suorittaa kaikki tentit. Monet opettajat olivat hyvin joustavia tentti päivien suhteen ja tentti aika oli sovittu henkilökohtaisesti kurssin pitävän professorin kanssa. Pääasiassa olen hyvin tyytyväinen kursseihin, jotka olen suorittanut. Kurssit laajensivat hyvin minun opiskelunäkymiäni ja lisäsivät minun ymmärrystä opiskelusta Oulun yliopistossa. Huomasin myös, että hyvin tiukat vaatimukset aiheuttavat paljon stressitiloja. Opiskeluelämä Italiassa pyöri tenttien ja professorien ympärillä.

Vaihdon aikana olen myös matkustanut paljon ja tutustunut Italialaisen kulttuuriin. Vapaa-ajan vieton mahdollisuuksia oli todella paljon. Paikallinen ESN-järjestö järjesti paljon erilaisia aktiviteetteja, joihin osallistuin paljon vaihdon alussa. Vaihdon myöhäisessä vaiheessa vietin suuren osan ajastani Italialaisten ystävieni kanssa. Padova kaupunkina oli myös hyvin viehättävä; täynnä piazzoja (toreja), jäätelöpaikkoja, kahviloita, ravintoloita sekä pikku kauppoja, joiden pelkkä ihastelu sai hyvin aikaa kulumaan.

Asuin Italiassa melkein puoli vuotta. Se on pitkä aika ja jossain vaihdon vaiheessa minulle tuli koti-ikävä. Italia tarjoaa hyvää ruokaa, cappuccinoa, aitoa viiniä sekä kulttuurillista viihdettä. Padova oli hyvin viihtyisä, mutta Pohjois-Italian ympäristö on hyvin teollistunut, joten kaipasin Suomen metsä- ja peltomaisemia. Vaihto-aika toi myös erilaisia kokemuksia: hyviä, mutta myös huonoja. Olen kuitenkin ylipäätään tyytyväinen kokemuksiini. Kiitos MVTT:lle matka-avustuksista!