Anna Keskinen - 2012: Graz University of Technology, Itävalta

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Anna Keskinen
Koulu
Aalto-yliopisto
Matkakohde
Graz University of Technology, Itävalta
Aika
01.09.2011 - 09.02.2012
Vaihto-ohjelma
Erasmus


Yleistä

Päätin lähteä hieman tavallista myöhemmin vaihto-opiskelemaan: viimeisenä opiskeluvuotenani. Tiesin, että halusin saksankieliseen maahan, koska halusin parantaa saksan kielitaitoani. Graz ja Itävalta viehättivät vaihtokohteista eniten ja onnekseni pääsinkin juuri sinne minne halusin.

Itävalta on saksankielinen maa, mutta heti ensimmäisenä päivänä sain huomata, että saksa, jota Itävallassa puhutaan, ei olekaan sitä koulussa opittua Hochdeutschia, vaan itävallan saksaa. Murteeseen kuitenkin tottuu, mutta puolessa vuodessa en oppinut sitä muutamia sanoja / sanontoja enempää. Ja jos kaksi itävaltalaista puhuu keskenään nopeasti ja murteella, en pysty kunnolla seuraamaan keskustelua. Opettajat puhuivat onneksi luennoilla kohtuullisen selkeää saksaa.

Vaihtosyksy oli mahtava kokemus, enkä vaihtaisi sitä mihinkään. Kotiuduin Graziin todella hyvin ja sain monia toivottavasti elinikäisiä ystäviä.

Opiskelu

Itävallassa lukukaudet alkavat hieman myöhemmin kuin Suomessa. Syyslukukausi Grazissa alkoi 1.10. Ennen lukukauden alkua oli kuitenkin mahdollista suorittaa kolmen viikon saksan intensiivikurssi. Kurssia oli arkipäivisin 3h (+ kotitehtävät) ja kurssin aikana saksa palautui hyvin mieleen ja saksan puhumista ei pelännyt niin paljoa. Kielioppi oli kyllä suurin piirtein hallussa Suomessa suoritettujen kurssien jälkeen, mutta puhumisessa oli todella paljon petraamisen varaa. Lukukauden aikana suoritin yhden saksan kielen kurssin, mutta se ei mielestäni ollut yhtä hyvä kuin intensiivikurssi. Parhaiten saksaa opin ammattiaineiden luennolla, ryhmätöitä tehdessä, itävaltalaisten kanssa jutellessa sekä asioidessa.

Saksan kielen kurssien lisäksi opiskelin ammattiaineita. TU Grazilla ei ollut tarjota saksan kielen kursseja, joten suoritin ne Karl Franz – yliopistolla. Teknillisessä yliopistossa suoritin rautatietekniikasta kaksi kurssia ja rakentamistaloudesta kolme kurssia syksyn aikana. Kaikki kurssini luennoitiin saksaksi. Aluksi se tuntui todella vaikealta ja jouduin käyttämään ensimmäisen kuukauden aikana todella paljon aikaa iltaisin siihen, että luin opetusmonisteita sanakirjan kanssa läpi, jotta pysyin perillä, mitä luennoilla oli puhuttu. Jotenkin kieleen kummasti tottui ja vaikkei kaikkea ymmärtänytkään, se ei enää haitannut. Alussa olin myös todella väsynyt koulupäivien jälkeen, sillä vieraan kielen kuuntelu ja asian sisäistäminen oli todella väsyttävää.

Kaikki ammattikurssini olivat ns. intensiivikursseja eli ne eivät kestäneet koko lukukautta vaan yhdestä viikosta puoleentoista kuukauteen. Esimerkiksi rautatietekniikan kurssi kesti kuukauden, jonka jälkeen tuli tehdä vielä harjoitustyö, kun taas Projektin kehityskurssi kesti kolme päivää. Toki näillä kursseilla oli eroa myös opintopisteiden määrästä.

Yhteensä opintopisteitä kertyi kielten kurssien kanssa 24 op. Di-tutkinnostani puuttui ennen vaihtoon lähtöä 17 opintopistettä, joten tavoitteenani oli suorittaa vaadittavat opintopisteet opiskellen mielenkiintoisia kursseja ja oppia saksan kieltä.

Tentit olivat sekä suullisia että kirjallisia. Kirjalliset kestivät yleensä vain yhden tunnin, mutta niissä saattoi olla 8-11 kysymystä. Kysymykset tosin eivät yleensä olleet hirvittävän laajoja.

Rautatietekniikan kurssista oli suullinen tentti, joka kesti yhteensä kolme tuntia. Siinä oli samaan aikaan neljä opiskelijaa ja opettaja esitti vuorotellen kysymyksiä. Koin suullisen tentin vaikeammaksi, sillä kieli tuotti hieman vaikeuksia ja vastattuani yhteen kysymykseen opettaja esitti aina lisäkysymyksiä. Tietoa oli osattava soveltaa ja vastaukset piti perustella hyvin.

Kokemukseni mukaan kaikki opettajat ja assistentit suhtautuivat myönteisesti vaihto-opiskelijoihin, apua sai aina kun sitä tarvitsi ja osaltaan jopa tuntui, että opiskelijoiden ohjaus oli TU Grazissa paljon henkilökohtaisempaa. Harjoitustöihin oli erillisiä ohjausaikoja ja opiskelijat käyttivät niitä todella paljon. Jos tuli ongelma eteen, sitä pystyi luontevasti kysymään assistentilta. Myös professorin kanssa pystyi jäämään juttelemaan luennon jälkeen ja kysymään asioita, jotka jäivät epäselviksi. He olivat myös hyvin kärsivällisiä kielen suhteen. Tentteihin olisi halutessaan saanut vastata englanniksi, mutta koin saksan helpommaksi, sillä luennoilla oli asiat käyty saksaksi läpi.

Asuminen

Suurin osa vaihto-opiskelijoista asuu ÖÄD:lle (Österreichischer Akademischer Austauschdienst) ja niin minäkin. Hain asuntoa hieman myöhässä viime kesänä. Sekoitin hakupäivät ja hain vasta määräajan jälkeen. Onneksi onnistuin kuitenkin saamaan asunnon Elisabethheimista. Olin mielissäni, että sain oman huoneen eikä minun tarvinnut jakaa sitä kenenkään kanssa.  Mikään kovin viihtyisä asumisympäristö Elisabethheim ei ollut, sillä asuin samalla käytävällä 30 muun opiskelijan kanssa ja jaoin heidän kanssaan suihkut, vessan ja keittiön. Keittiö olikin usein todella likaisessa kunnossa, koska sitä käytti niin moni ihminen. Toisaalta seuraa oli aina kun halusi ja ystävystyinkin monen käytävälläni asuvan ihmisen kanssa. Asuntola oli myös hyvin kansainvälinen: asukkaita oli mm. Itävallasta, Englannista, Serbiasta, Albaniasta, Intiasta.

Paikalliset opiskelijat asuvat yleensä WG:ssä Wohngemeinschaftissa eli jaetussa asunnossa. Jälkikäteen ajateltuna olisin itsekin asunut mieluiten sellaisessa. Suosittelenkin siis, että näkee hieman enemmän vaivaa etukäteen ja yrittää internetin kautta löytää asunnon. Paikan päällä se on toki helpompaa ja moni ystävänikin, jotka jäivät vielä toiseksi lukukaudeksi, vaihtoivat asuntoa puolen vuoden jälkeen.

Muut vaihto-opiskelijat ja ystävystyminen paikallisiin

Graz on suosittu vaihto-opiskelukaupunki ja sinne tuleekin lähes jokaisesta maasta vaihto-opiskelijoita. Erittäin suosittu se on varsinkin espanjalaisten ja suomalaisten keskuudessa. Osasin odottaa, että Grazissa on paljon suomalaisia, mutta yllätyin kuitenkin kuinka paljon meitä siellä olikaan. Lähes jokaisella suomalaisella yliopistolla (niin teknillisellä kuin muillakin) on vaihtosopimus Grazin yliopistojen kanssa, joten suomea pääsi kyllä puhumaan aina kun vain halusi.
Grazin ESN eli Erasmus Students Network on todella aktiivinen ja se järjesti lähes joka viikko jotain tapahtumaa. Tapahtumat olivat mukavia, niissä tutustui hyvin toisiin vaihto-opiskelijoihin ja retkillä pääsi paikkoihin, joihin muuten ei välttämättä olisi tullut mentyä.

Paikallisiin oli hieman vaikeampi tutustua. Luennoilla sain muutamia tuttuja, joiden kanssa jutella, mutta ystävystyminen oli hieman vaikeampaa. Muutaman itävaltalaisen ystävän onnistuin kuitenkin syksyn aikana saamaan. Minulla kävi hyvä tuuri Buddy- opiskelijani kanssa ja hän oli todella aktiivinen ja vietimme yhdessä paljon aikaa. Hän tutustutti minut lisäksi ystäviinsä.

Graz kaupunkina

Graz on noin 250 000 ihmisen kaupunki ja siellä on noin 40 000 opiskelijaa. Opiskelijoiden suuri määrä näkyi kaupungin nuorekkaana olemuksena ja toisaalta kansainvälisenä ilmapiirinä. Ihastuin Graziin otis, se oli tarpeeksi suuri ollakseen kaupunki, mutta toisaalta tarpeeksi pieni, tunteakseen sen todella hyvin. Graziin oli helppo kotiutua. Viime syksynä myös kesä jatkui Grazissa todella pitkällä. Saavuin Itävaltaan talvikengät jalassa ja mukanani vain syys- ja talvivaatteita, mutta vastassa oli 26 astetta lämmintä ja auringon paiste. Syyskuu oli vielä täysin kesää, lokakuussakin vielä tarkeni. Lunta Graziin ei juuri satanut, joten pyöräilykelit jatkuivat ihan tammikuun puoliväliin asti.

Grazissa on todella helppo liikkua pyörällä. Pyöräreitit on merkitty hyvin katuihin ja erillisiä pyöräily karttoja oli myös saatavilla. Ostin pyörän yksityiseltä ja maksoin siitä 110 euroa. Sain sen myytyä juuri ennen lähtöäni uudelle erasmusopiskelijalle. Pyörällä oli todella helppo tutkia myös Grazin lähialueita ja liikkuminen oli ripeää. 

Hintataso Grazissa ja Itävallassa oli hieman alhaisempi kuin Suomessa. Parhaiten sen huomasi, kun vertasi ravintolassa käymisen hintaa. Myös ostoskori oli hieman alhaisempi Itävallassa. Varsinkin viini, olut ja muu alkoholi oli selvästi halvempaa.

Ruoka oli Itävallassa hyvää, tosin aika lihapainotteista ja suolaista. Varsinkin porsas on suosittu ainesosa.

Itävalta ja matkailu

Vaihto-oloaikani yritin tutustua mahdollisimman hyvin Itävaltaan. Grazista pääsee helposti junalla Wieniin, joten varsinkin Wien tuli tutuksi. ESN-retkillä tutustui Steiermarkiin ja parhaiten mieleeni jäi retki Dachsteinille. Pyöräillessä tuli Grazin lähialueet tutuksi mm. viinitila ja lähijärvet. Lisäksi kävin Sloveniassa, Italiassa ja Saksassa. Jos pitää laskettelusta, on Itävalta silloin ehdoton kohde!

 Anna Keskinen