Anna Klobut - 2011: Delft University of Technology, Alankomaat

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Anna Klobut
Koulu
Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulu
Matkakohde
Delft University of Technology, Alankomaat
Aika
30.08.2010 - 28.01.2011
Vaihto-ohjelma
Erasmus


Opiskelen Aalto-yliopiston Insinööritieteiden korkeakoulussa Yhdyskunta- ja ympäristötekniikan koulutusohjelmassa, pääaineenani Vesi- ja ympäristötekniikka. Aloitin neljännen opiskeluvuoteni viettämällä syyslukukauden 2010 Erasmus-vaihdossa Delftissä, Hollannissa. Vaihtojakso kesti syyskuun alusta tammikuun loppuun. Valitsin vaihtokohteeksi TU Delftin, koska se on tunnettu vesialan osaamisestaan. Lisäksi kattava kurssitarjonta, englanninkielinen opetus ja hyvä sijainti houkuttelivat. Delft on noin 95 000 asukkaan kaupunki Rotterdamin ja Haagin välissä.

Järjestelyt Suomessa

TU Delftillä on vaihtosopimus Aalto-yliopiston kanssa, joten vaihtoon hakeminen oli helppoa. Hakemus koostui muutamien lomakkeiden lisäksi motivaatiokirjeestä, opintosuoritusotteesta ja kielitodistuksesta. Hakupaperit piti jättää maaliskuun alkuun mennessä. Tieto kouluun hyväksymisestä tuli loppukeväästä.

Saapuminen ja käytännön asiat

Saapuminen Hollantiin sujui mutkattomasti, sillä Amsterdamin lentokentältä oli järjestetty bussikuljetus Delftiin. Paikalliset opiskelijat olivat ottamassa vastaan saapuvia vaihto-opiskelijoita ja he auttoivat kaikkia myös löytämään asunnolleen. Asunnon avaimen sai käsiinsä jo lentokentällä, kun oli etukäteen ilmoittanut tulostaan TU Delftin kv-toimistoon.

Osallistuin ennen lukukauden alkua elokuun viimeisellä viikolla järjestettyyn Introduction week – tapahtumaan. Se oli ulkomaisille tutkinto-opiskelijoille ja vaihto-opiskelijoille tarkoitettu tutustumis- ja perehdytysjakso, jonka aikana järjestettiin sekä pakollista että vapaaehtoista ohjelmaa. Pakollinen ohjelma koostui mm. monikulttuurista ryhmätyöskentelyä käsittelevistä luennoista ja ryhmätyöprojektista, vapaa ohjelma oli esim. hollannin kielen alkeiden opettelua, nähtävyyksien katselua, IKEAssa käyntiä, puhjenneen pyöränkumin paikkaamisen opettelua, ja kaikkea siltä väliltä. Viikon tärkeintä antia oli uusiin ihmisiin ja Delftiin tutustuminen.

Paperiasiat koululla hoidin kuntoon heti ensimmäisen viikon aikana, jotta sain pankkitilin heti avattua. Hollantilainen pankkikortti on lähes välttämätön, sillä esimerkiksi ruokakaupoissa ei pääsääntöisesti käy Visa Electron tai muut kortit. TU Delftillä on sopimus ABN Amro –pankin kanssa, jonka kautta tilin avaamisen pitäisi olla helppoa. Itse käytin kuitenkin ING-pankkia. Tilin avaaminen oli ongelmatonta, mutta korttia ja PIN-koodia joutui odottelemaan useamman viikon. 

Asuminen

Jo hakupapereiden lähettämisen yhteydessä pitää ilmoittaa, jos haluaa, että paikallinen opiskelija-asuntosäätiö DUWO järjestää asunnon. DUWOn perimä vuokrataso on melko korkea, mutta suosittelen silti asunnon hankkimista DUWOn kautta, koska asuntoa voi olla erittäin vaikeaa löytää muuten. Varsinkin syksyllä asuntotilanne vapailla markkinoilla on erittäin hankala, kun suuri joukko opiskelijoita yrittää löytää asuntoa. 

Kun opiskelupaikan on ottanut vastaan, DUWOlle voi esittää toivomuksen asuinpaikasta ja asunnon tyypistä. Haluamansa asunnon voi varata DUWOn nettisivujen kautta, mutta varmistuksen siitä, että on saanut asunnon, saa vasta muutamaa viikkoa ennen opintojen alkua. DUWOn tarjoamat huoneet ovat valmiiksi kalustettuja, ja jokainen asukas saa keittiötarvikepaketin, jossa on aivan välttämättömimmät perustarvikkeet.

Itse asuin kampus-alueella yksiössä. Talossa asui sekä hollantilaisia että ulkomaisia opiskelijoita, mutta kaikki tuntuivat viihtyvän enimmäkseen omissa oloissaan. Talo oli siis rauhallinen ja sijainti loistava; kouluun oli vain muutaman minuutin kävelymatka. Ainoa miinuspuoli oli se, että lähin ruokakauppa oli noin 15 minuutin pyörämatkan päässä.

Hollanti

Hollannin sää on vaihteleva ja varsinkin talvi on lämpimämpi kuin Suomessa. Sateisiin on syytä varautua kaikkina vuoden- ja vuorokaudenaikoina. Sää saattaa muuttua todella nopeasti auringonpaisteesta kaatosateeseen. Hollantilainen talvi on leuto, eikä lämpötila laske muutamaa pakkasastetta alemmas. Lunta sataa onneksi harvoin, sillä muutaman sentin lumikerros lähestulkoon lamaannuttaa koko maan ja saa liikenteen kaaokseen.

Yleinen hintataso Hollannissa on samaa luokkaa kuin Suomessa, tosin ruoka ja alkoholi olivat hieman halvempia. Hollantilainen ruoka perustuu pitkälti sämpylöihin ja voileipiin sekä maitoon. Lämmintä lounasta ei ole tapana syödä, ja TU Delftin kampukselta lämmintä ruokaa saikin vain yhdestä paikasta. Kampuksen ruokaloissa ei ollut erikseen opiskelijahintoja, ja ruoka tuntui kalliilta määrään ja laatuun nähden.

Hollantilaiset ovat ystävällisiä ja avuliaita ihmisiä. Valtaosa ihmisistä puhuu hyvää englantia, joten ilman hollanninkielen taitoa pärjää mainiosti. TU Delft järjestää hollanninkielen kursseja vaihto-opiskelijoille, mutta jos Hollannissa aikoo viettää vain puoli vuotta, ei kielen opettelu ole mitenkään välttämätöntä. Perusfraasit ja ruokakauppasanasto tulevat joka tapauksessa tutuiksi nopeasti.

Pyöräily ja julkinen liikenne

Yksi tärkeimmistä ostoksista Hollannissa on pyörä. Hollannissa kukaan ei kävele, vaan kaikki kulkevat pyörällä säästä ja vuodenajasta riippumatta. Pyörätieverkosto on kattava ja liikenne menee pyöräilijöiden ehdoilla. Tämä on syytä pitää mielessä jalankulkijana, sillä pyöräilijät olettavat muiden väistävän heitä. Käytetyn pyörän saattaa hyvällä tuurilla löytää muutamalla kympillä. Delftissä on muutamia second hand – kauppoja, jotka myyvät käytettyjä pyöriä. Pyörää valitessa kannattaa muistaa, että Hollanti on varsin tasainen maa, joten vaihteita (tai muita hajoamisalttiita osia) ei välttämättä tarvitse. Hyvä lukko on lähes yhtä tärkeä kuin pyörä itse, sillä lukitsematta jätetty pyörä lähtee suurella todennäköisyydellä jonkun ohikulkijan matkaan.

Delftissä liikennöi joitakin paikallisbusseja ja pari ratikkalinjaa. Itse en käyttänyt busseja tai ratikkaa lähes lainkaan, sillä Delftin sisällä liikkuminen oli kätevintä pyörällä ja kauemmas matkustaminen hoituu junalla. Junalla matkustaminen on kätevää ja helppoa, ja melko edullista. Delftistä on helppo tehdä päivämatkoja esimerkiksi Amsterdamiin, Antwerpeniin tai Brysseliin. Pariisiin on suora junayhteys Rotterdamista. Jos junalla aikoo matkustaa paljon, kannattaa ehdottomasti ostaa alennuskortti, joka oikeuttaa 40 % alennukseen junalipuista Hollannin alueella. Alennuskortin hinta on noin 50 € vuodessa, mutta se maksaa nopeasti itsensä takaisin.

Opiskelu

Vaihdon aikana käymäni kurssit olivat Watermanagement – pääaineen kursseja Faculty of Civil Engineering and Geosciences – tiedekunnasta. Kurssit olivat pääasiassa maisterivaiheen opintoja aloittaville opiskelijoille tarkoitettuja. Kurssit oli järjestetty aikataulullisesti niin, että yhtä kurssia oli yksi kokonainen päivä viikossa (noin 6-8 tuntia). Tämä järjestely oli tehty, jotta työssä käyminen opintojen ohessa onnistuisi helpommin.

Suoritin seuraavat kurssit:

  • Integrated water management, 4 op
  • Civil engineering in developing countries, 4 op
  • Hydrology of catchments, rivers and deltas, 4 op
  • Public hygiene and epidemiology, 3 op
  • Water law and organization, 3 op
  • Ecology in water management, 3 op
  • Drinking water treatment, 5 op

Olen tyytyväinen valitsemiini kursseihin, ja koen oppineeni paljon vaihtojakson aikana. Kursseilla tehtiin paljon ryhmätöitä, kirjoitettiin raportteja ja esseitä ja pidettiin esitelmiä. Opetushenkilökunta oli ystävällistä ja apua ongelmiin sai aina, kun pyysi. Luennoitsijoiden englanninkielentaito oli pääasiassa erittäin hyvä ja opetusta oli helppo seurata. Opetuksessa oli vähemmän luennoitsijan monologia ja enemmän vuorovaikutusta opiskelijoihin kuin Suomessa. Hollantilaisille tyypillisiä luonteenpiirteitä ovat suorapuheisuus ja itsevarmuus, mikä tuli esille luokassa käydyissä keskusteluissa. Opiskelijat eivät epäröi tuoda ilmi omia mielipiteitään ja kysyä kiperiä kysymyksiä luennoitsijoilta.

Kurssien vaatima työmäärä opintopistettä kohti oli vastaava tai hieman suurempi kuin Suomessa. Toki kurssien välillä oli eroja. TU Delftissä yksi lukukausi on jaettu kahteen periodiin kuten Suomessakin, mutta kuuden viikon opetusjakson jälkeen ennen tenttiviikkoa on aina yhden viikon lukuloma. Tentit voivat olla suullisia tai kirjallisia. Läpipääsyvaatimukset ovat tiukemmat kuin TKK:lla, sillä hyväksyttyyn suoritukseen vaaditaan vähintään 60 % pisteistä. Arvosteluasteikko on 0-10, ja arvosanoja annetaan puolen numeron välein. 6 on alin hyväksytty arvosana, ja 9 paremmat arvosanat ovat erittäin harvinaisia.

Vapaa-aika

Vapaa-aika kului pitkälti muiden vaihtareiden seurassa ja matkustellessa. Hollantilaiseen tapaan kaupat Delftissä sulkevat ovensa viimeistään kuudelta, minkä jälkeen kaupunki hiljenee. Erilaisia kuppiloita ja baareja löytyy kohtalaisesti, mutta tarjonta on selkeästi runsaampaa ja monipuolisempaa esimerkiksi Rotterdamissa, joka on vain vartin junamatkan päässä. Keskiviikkoiltaisin vaihtarit kokoontuvat Delftin keskustassa sijaitsevaan De Ruif – olutravintolaan. Viikonloppuisin monet suuntaavat isompiin yökerhoihin Rotterdamiin tai Haagiin.

Urheilu

Paikasta toiseen pyöräily on jo itsessään hyvää hyötyliikuntaa, mutta TU Delft tarjoaa myös hyvät urheilumahdollisuudet kampusalueella sijaitsevassa Sport Centerissä. Sport Centerissä on kattava tarjonta erilaisia urheilulajeja, joista jokainen varmasti löytää itselleen mieluisat. Urheilukortti maksaa noin 90 € vuodessa, ja sillä voi osallistua mm. eri ryhmäliikuntatunneille. Kuntosalikortti täytyy ostaa erikseen, kuten myös joukkuelajien sarjapeleissä pelaamiseen oikeuttava pelaajalisenssi.

Tunnelmat vaihdon jälkeen

Delftissä vietetty syksy oli antoisa ja ikimuistoisia kokemuksia täynnä. Aika kului todella nopeasti, ehkä liiankin. Mitään suurta kulttuurishokkia en kokenut missään vaiheessa, ja pidin Hollannista maana. Loppujen lopuksi olin kuitenkin melko vähän tekemisissä hollantilaisten kanssa, sillä vaihtarit viettävät enimmäkseen aikaa omissa porukoissaan. Delftissä on vaihtareita kaikkialta maailmasta, joten kansainvälinen ilmapiiri on taattu. Oli hienoa tutustua erilaisiin ihmisiin ja uusiin kulttuureihin. Ulkomailla opiskellessa oppii valtavasti uusia asioita sekä itsestään että elämästä ylipäätään. Suosittelen vaihtoon lähtöä kaikille!

Helsingissä 21.2.2011
Anna Klobut