Anna-Leena Pitsinki - 2004: Technische Universität München, Saksa

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Anna-Leena Pitsinki
Koulu
Oulun yliopisto
Matkakohde
Technische Universität München, Saksa
Aika
01.10.2003 - 31.07.2004
Vaihto-ohjelma
Erasmus


Vietin lukuvuoden 2003 - 2004 vaihto-oppilaana Saksassa Technische Universität Münchenissä. TUM on Baijerin merkittävä 20 000 opiskelijan teknillinen korkeakoulu. Yliopistolla on kolme pääkeskusta; keskustassa Münchenissä, Freisingissa sekä Garchingissa. Eri tiedekunnat ja siten myös opetus on jakautunut näihin. Itse kävin sekä rakentamistekniikan tiedekunnan kursseilla Münchenissä että konetekniikan tiedekunnan järjestämillä kursseilla Garchingissa. Hyvien yhteyksien ansiota ovelta ovelle pääsi reilussa tunnissa.

Luennot pidettiin pääasiassa saksaksi, tosin eri tiedekunnilla englanninkielinen luentotarjonta saattoi olla laajempaa. Kurssivalikoima oli todella laaja. Itselleni ei ollut varsinaista omaa koulutusohjelmaa, joten valitsin kursseja vesi- ja jätevesitalouslaitokselta, hydrologian laitokselta sekä prosessitekniikan laitokselta. Kävin myös kielikeskuksen järjestämillä saksan ja espanjan kursseilla (hyvä tilaisuus päästä tutustumaan saksalaisiin opiskelijoihin). Opetus kursseillani oli laadukasta ja ajankohtaista. Kursseilla käsiteltiin mielestäni asioita kansainvälisemmin ja enemmän eurooppalaisesta näkökulmasta kuin meillä Suomessa. Oli mielenkiintoista tutustua miljoonakaupunki Münchenin vesijärjestelyihin ja tulipa tutuksi jopa Teneriffan pohjaveden hankintaongelmat. Luentomonisteista on varmasti hyötyä vielä tulevaisuudessakin. Kävin myös kahdella excursiolla: Münchenin jätevesilietteen käsittelylaitoksella sekä biomassan polttolaitoksella.

Professorit olivat hyvin arvostettuja, aina puku päällä, ja opiskelijat asioivat lähinnä professoreiden assistenttien kanssa. Myös koulumaailmassa törmäsi saksalaiseen byrokratiaan ja muodollisuuteen; Mitään asioita ei voinut toimittaa ilman virallisia lappuja leimoineen.

München on iso kaupunki ja täynnä kulttuuria, konsertteja ja tapahtumia. Museoissa kiersi kansainvälisiä näyttelyitä ja kansainvälisesti tunnetut laulajat ja bändit konsertoivat Münchenissä, kun samalla Suomi oli jätetty keikkapaikoista väliin. Lisäksi TUM piti yllä monipuolista urheilutoimintaa opiskelijoille; alppi- ja kiipeilyreissuja, sauvakävelyä, sukelluskouluja ym. Eräs suomalainen liittyi TUM:n jääkiekkojoukkueeseen, ja pääsi saksalaisten kanssa monille kisamatkoille. Vuoden aikana ehdin kiertämään niin Münchenin lähikaupunkeja kuin Italiaa, Itävaltaa ja itä- Eurooppaa. Useat vaihto-oppilaat olivat ottaneet autonsa mukaan, ja yhdessä teimme helposti viikonloppureissuja Alpeille laskettelemaan tai vaeltamaan. Lähellä on koko Eurooppa, suomalaisin silmin nähtynä.

Kesälukukausi oli ehkä onnistuneempi, silloin baijerilainen kulttuurielämä pääsi oikeuksiinsa ja saksalainenkin hymyili. Omassa opiskelijakylässäni pidettiin paljon grillijuhlia ja opiskelijafestareita. Saksassa on käytössä talvi- ja kesälukukausi; oli oma kokemus istua luennoilla heinäkuun helteillä.

Kokonaisuudessaan vuosi oli sopiva aika vaihtoajaksi. Ehdin sopeutumaan kunnolla vieraaseen ympäristöön ja tuntemaan muita opiskelijoita. Koti-ikävää lievensin lukemalla suomalaisia sähköisiä sanomalehtiä ja sähköpostien kirjoittelulla. Sain kesällä myös Suomesta vieraita, jotka toivat mukanaan salmiakkia ja lakritsaa. Vaihtovuosi oli minulle ainutlaatuinen, ja toivon saaneeni pitkäaikaisia tuttavuuksia ympäri Eurooppaa. Yllätys oli, ettei pelkällä englannin kielitaidolla päässyt pitkälle, varsinkin pankissa ja virastoissa asioidessa. Huono saksan taito ei kuitenkaan ole ongelma, sillä kielen oppii halutessaan nopeasti. Itse voisin sanoa oppineeni vihdoinkin puhumaan saksaa.