Anna Tiainen - 2009: Brno University of Technology, Tsekin tasavalta

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Anna Tiainen
Koulu
Tampereen teknillinen yliopisto
Matkakohde
Brno University of Technology, Tsekin tasavalta
Aika
01.01.2009 - 31.07.2009
Vaihto-ohjelma


Aluksi

Päätin jo opintojen alkupuolella, että lähtisin jossain vaiheessa vaihto-opiskelemaan. Päädyin Tšekin tavasaltaan edullisen hintatason ja keskeisen sijainnin vuoksi. En kuitenkaan hakenut vaihtopaikkaa maan pääkaupunkiin, Prahaan, vaan toiseen suosittuun kohteeseen, Brnohon. Sain Brnosta paljon tietoa Internetistä, sekä muiden vaihtareiden vaihtoraporteista

Brno (n. 400 000 asukasta) on Tšekkien toiseksi suurin kaupunki. Brno oli mielestäni juuri sopivan kokoinen kaupunki vaihtokohteekseni. Kaupunki on tasoltaan ja siisteydeltään miellyttävä. Aivan keskustasta löytyi hyvin eurooppalais-tyyppisiä vaate ja elektroniikka kauppoja ja tietenkin paljon edullisia ravintoloita. Brnon tarjonta ei kuitenkaan pääty keskustaan. Keskustan ulkopuolelta löytyy mm. eläintarha, kasvitieteellinen puutarha, arboretum sekä laajoja puistoalueita.

Ennen lähtöä

Kohteen päättämisen jälkeen oli vuorossa hakupapereiden täyttäminen. Tämä hoitui vaivattomasti KV-henkilökunnan avustuksella. Hakupapereiden lisäksi, minun tuli hankkia todistus englanninkielen taidoistani. Sovin tapaamisen englannin kielen opettajani kanssa, ja juttelimme hetken englanniksi vaihtoajan suunnitelmistani. Tämän jälkeen opettaja täytti todistuksen ja sain sen heti mukaani. Kaikkein hankalin vaihe oli opintosuunnitelman teko. Vaihtokoulun kurssivalikoimaa oli vaikea löytää, ja kaiken kaikkiaan englanniksi opetettavia kursseja vaihto-opiskelijoille oli aika vähän. Päädyin ottamaan kursseja talouden laitokselta, koska rakennustekniikan kursseja en löytänyt lainkaan. Opintosuunnitelma tulee tarkastuttaa vielä oman laitoksen opetuksen suunnittelijalta.

Paikan päällä

Jo ennen Tšekkeihin saapumista, minuun otti yhteyttä tutorhenkilö Brnon yliopistosta, jonka kanssa sovimme Tšekkeihin saapumiseen liittyvistä asioista. Hän neuvoi minua, kuinka päästä Prahan lentokentältä Brnohon, ja oli minua Brnon linja-autoasemalla vastassa. Tämä sama henkilö auttoi minua myös kaikissa käytännön asioissa parin ensimmäisen päivän aikana. Saavuin Brnohon sunnuntaina (1.2.2009), ja heti seuraavana maanantaina alkoi orientaatioviikko sekä Tšekin-kielen viikon mittainen intensiivikurssi. Seuraavalla viikolla oli ensimmäinen tapaaminen taloustieteiden tiedekunnan kansainvälisiä asioita hoitavan yhteyshenkilön kanssa. Tapaamisessa saimme lukujärjestykset, joista löytyi kaikki vaihtareille tarkoitetut kurssit. Ensimmäisen luentoviikon aikana saimme tutustua kaikkiin laitoksen tarjoamiin kursseihin. Lopullinen kurssivalintalomake tuli palauttaa seuraavan viikon alussa.

Opiskelu

Brnon Teknillinen yliopisto on perustettu vuonna 1899. Tänä päivänä siellä opiskelee yli 20 000 opiskelijaa kahdeksassa tiedekunnassa. Tiedekunnat sijaitsevat ympäri kaupunkia, mutta juuri taloustieteiden tiedekunta sijaitsi aivan opiskelija-asuntolan vieressä (Pod Palackého). Taloudellisen tiedekunnan rakennus on aivan uusi, ja sieltä löytyi parin ison auditorion lisäksi useita pienempiä luentosaleja sekä tietokoneluokkia.

Opiskelutavat olivat opettajasta riippuen hiukan erilaisia. Yhteistä oli se, että jokaisella kurssilla tuli pitää jonkinlainen esitys. Myös poissaolo käytäntö vaihteli luennoitsijan mukaan. Joillakin kursseilla paikalla piti olla yli puolet luennoista, kun taas toinen luennoitsija ei pitänyt kirjaa poissaoloista lainkaan. Tentit koostuivat monivalinta- ja avoimista kysymyksistä. Ne olivat Suomen tasoon verrattuna melko helppoja. Yhdellä kurssilla tenttiin kuuluin myös suullinen osuus, jossa keskusteltiin opettajan kanssa kurssin aiheista kahden kesken. Kaikki tentit suoritettiin jo huhti-toukokuun vaihteessa, ja lopullinen todistus kurssisuorituksista lähetettiin minulle postitse kesäkuun alussa.

Suoritetut kurssit

Tšekin kielen intensiivikurssi – 1 op
Tämä kurssi on yhteinen kaikille vaihto-opiskelijoille. Kurssi alkaa heti orientaatioviikon alussa ja kestää viikon verran. Kurssilla opetellaan tärkeimpiä sanoja ja sanontoja arkipäivän tilanteista selviytymiseen.

Czech Republic - History, Culture and Economy for International students – 3 op
Kurssi koostui luennoista ja pienistä ekskursioista. Luennoilla tutustuttiin Tšekin historiaan, maantieteeseen ja maan tapoihin. Ekskursioilla käytiin tutustumassa mm. museoihin ja taidetapahtumiin.

Competitiveness of Company – 4 op
Kurssilla keskustellaan kilpailun erilaisista keinoista. Kurssin läpäisyyn vaadittiin 75 % läsnäolo luennoilla, ryhmätyö ja sen esittely sekä kirjallisen tentin suorittaminen. Mielenkiintoinen kurssi, ja luennoitsija oli todellinen Suomi-fani! ?

Macroeconomics – 5 op
Kurssin tavoitteena on antaa Makroekonomian perustiedot. Kurssin läpäisyyn vaadittiin esitelmän teko oman maan taloudellisesta tilanteesta, sekä kirjallisen- että suullisen tentin suorittaminen.

Finance – 5 op
Kurssilla keskusteltiin rahoitusalan ajankohtaisista aiheista, kuten vuoden 2008 pankkikriisistä. Opiskelijoiden tuli myös kertoa kotimaidensa rahoituslaitosten toiminnasta ja taloudellisesta tilanteesta.

Asuminen

Asuntoa kannattaa hakea jo varhaisessa vaiheessa! Brnon teknillinen yliopisto pyrkii majoittamaan kaikki vaihto-opiskelijat koulun asuntoloihin. Asuntoloita on yhteensä viisi, mutta vaihto-opiskelijat sijoitetaan pääsääntöisesti vain kahteen eri kohteeseen, Pod Palackého vrchemiin sekä Mánes Residenceen. Asuntohakemus täytetään netissä. Hakemusta tehdessäni laitoin toiveeksi, että saisin majoittua yhdessä poikaystäväni kanssa ja se myös toteutui. Asuntolan taso on Suomen opiskelija-asuntoja heikompi, mutta ihan siedettävä. Asunnossa oli eteinen ja makuuhuone, jotka jaoin poikaystäväni kanssa. Keittiö ja vessa olivat yhteisiä toisen pariskunnan kanssa. Keittiössä oli säilytystilaa, jääkaappi, pieni pakastelokero sekä vesipiste, mutta keittolevyjä ei asuntojen keittiöissä ole. Keittolevyt sekä mikro löytyvät yhteisistä keittiötiloista, joita on jokaisen asuinkerroksen käytävällä. Uunilla varustettu suurempi keittiö löytyy kahdesta eri kerroksesta. Suosittelen ehdottomasti majoittumaan Pod Palackého asuntolassa, koska siellä majoittuu suurin osa vaihtareista ja myös iso joukko yliopiston opiskelijoista. Vuokra on vain n. 110 € kuukaudessa, mikä sisältää veden, sähkön sekä nettiyhteyden.

Pod Palackého sijaitsee taloustieteiden laitoksen vieressä, noin kahdeksan kilometrin päässä keskustasta, mutta loistavasti toimivan julkisen liikenteen ansiosta kulkeminen muihin tiedekuntiin ja keskustaan kävi todella vaivattomasti. Vaihtojakson alussa oli mahdollisuus ostaa kolme kuukautta voimassa oleva ”bussikortti”, jolla pystyi liikkumaan rajattomasti linja-autoilla ja ratikoilla. Kortti maksoi n. 30 € ja siihen liitetään passikuva. Erillistä yötaksaa ei myöskään peritä! Asuntolan vierestä löytyy pieni ruokakauppa, lehtikioski, kaksi koulun ruokalaa ja kahvila. Koulun ruokaloissa ruoka maksetaan opiskelijakortilla. Kortille voi tallettaa rahaa ruokaloiden kassoilla sekä vuokraa maksettaessa, asuntotoimistossa. Alueelta löytyy myös kuntosali, elokuvateatteri ym. aktiviteettejä.

Matkailu

Brnosta on lyhyt matka niin Unkariin, Itävaltaa, Slovakiaan kuin myös Saksaan ja Puolaan. Matkat taittuvat helposti ja edullisesti Student Agency-bussiyhtiöllä. Alle 26-vuotiaat voivat ostaa halvemman nuorisolipun, ja ISIC-korttia näyttämällä saa opiskelijalipun. Maan sisäisissä matkoissa alennusta saa vain ISIC-kortilla. Liput tulee ostaa etukäteen lipunmyyntipisteistä tai netistä. Esimerkiksi bussimatka Brnosta Prahaan maksaa n. 7 € ja kestää kaksi ja puoli tuntia. Myös henkilöauton vuokraaminen on helppoa ja halpaa.

International Student Club (ISC) järjestää myös paljon erilaisia retkiä ja tapahtumia ympäri lukukauden. Tarjolla on mm. urheilutapahtumia, tutustumiskäynti paikalliseen panimoon, viikonloppureissu Budapestiin ja paljon muuta. Tapahtumiin tulee ilmoittautua etukäteen ja maksaa samalla nimellinen osallistumismaksu. Tätä mahdollisuutta kannattaa käyttää hyväksi, sillä matkat ovat todella edullisia ja hyvin organisoituja.

Loppusanat
Tšekki ja Brno osoittautuivat ihanaksi vaihtokohteeksi. Viiden kuukauden aikana koin paljon mahtavia elämyksiä ja sain kymmenittäin uusia ystäviä ympäri Eurooppaa. Jos sinulle herää kysymyksiä liittyen Tšekkeihin ja Brnohon, vastaan niihin mielelläni!