Anna Ylinen - 2010: Instituto Tecnológico y de Estudios Superiores de Monterrey, Meksiko

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Anna Ylinen
Koulu
Tampereen teknillinen yliopisto
Matkakohde
Instituto Tecnológico y de Estudios Superiores de Monterrey, Meksiko
Aika
02.08.2010 - 31.12.2010
Vaihto-ohjelma


Opinnot

Opiskelen TTY:llä ympäristöbiotekniikkaa ja tarkoituksena oli opiskella luonnontieteitä myös Guadalajarassa, mutta en tiennyt ennen reissuun lähtöä, että biotekniikka oli Tec de Monterreyn Guadalajaran kampuksella niin uusi ohjelma, että siellä järjestettiin vasta 1. ja 2. vuosikurssin kursseja. Nämä harvat kurssit olin opiskellut jo aikaisemmin Tampereella. Päädyin sitten valitsemaan lopulta kansainvälisiä kulttuuri- ja neuvottelukursseja. Käytännössä opiskelimme Meksikon värikkään historian vaiheita ja muun muassa uskonnon ja perhearvojen vaikutusta meksikolaisten elämään. Pidin kurssia todella tärkeänä näinkin erilaiseen kulttuuriin tutustuessa. Yhtenä projektityönä tein haastattelun muuna muassa meksikolaisten tuttavieni jätteiden lajittelutavoista. Periaatteessa ympäristöarvoja pidettiin tärkeänä, mutta ehkä siellä ei koettu niin paljon kuin Suomessa, että omilla teoilla voisi vaikuttaa tai että kierrättäminen ylipäätään olisi tärkeää. Muilla kansainvälisen kaupan kursseilla teimme paljon ryhmätöitä ja esitelmiä paikallisten opiskelijoiden kanssa. Tutustuimme muun muassa erimaiden ja maanosien ihmisten tyypillisiin käyttäytymiskuvioihin ja taloudellisiin tilanteisiin. Kotiläksyjä oli paljon, mutta kaiken kaikkiaan opiskelu oli helppoa, vähän kuin yläasteella Suomessa.

Asuminen, kieli ja muita käytännön vinkkejä

En ollut hankkinut asuntoa etukäteen vaan aloitin etsinnät Guadalajaraan saavuttuani. Lopulta päädyin asumaan solukämpässä kolmen paikallisen nuoren ja yhden australialaisen vaihto-opiskelijan kanssa. Vaikka asuin vähän kaukana yliopistolta ja muista opiskelijoista, niin paikallisten kanssa asuessa tuli hyvin treenattua espanjaa ja muutenkin tutustui oikeaan meksikolaiseen elämään ja sai aina parhaat vinkit kaikkeen tekemiseen.

Yliopistolla kaikki asiat pystyi hoitamaan tarvittaessa englanniksi, mutta muualla käytännössä oli osattava espanjaa. Mitä enemmän espanjaa osaa matkaan lähtiessä, sitä helpommin pärjää. Näin jälkeenpäin espanjalaisten ja chileläisten ystävieni kanssa keskustellessa olen huomannut, että vaikka korostukset ja jotkin sanat kielen versioissa poikkeavat toistaan niin pystyn kommunikoimaan ilman ongelmia kaikkien espanjaa puhuvien kanssa.

Suomesta voi hankkia Meksikon opiskelijaviisumin ilmaiseksi jo etukäteen. Tämä ei maksa mitään, mutta vaatii muutaman passikuvan. Joka tapauksessa viisumi on  kuitenkin rekisteröitävä Meksikossa 30 päivän kuluessa maahan saapumisesta. Rekisteröintiä varten kannattaa ottaa talteen lentokentältä lappu, jossa on leima ja lennon saapumispäivä tai ainakin pitää tallessa lentoliput, joilla voi osoittaa, että 30 päivää ei ole mennyt umpeen.

Vapaa-aika

Guadalajarassa järjestetään paljon erilaisia tapahtumia, syksyllä muun muassa Mariachi-musiikki festivaali. Kaupungin pohjoisreunalla on hieno näköalapaikka upeaan kanjoniin ja pienehkö eläintarha ja huvipuisto. Tunti Guadalajarasta etelään sijaitsee Meksikon suurin järvi Chapala ja tunti noin luoteeseen myös Tequilan kaupunki, jossa voi vierailla tequilatehtaassa. Noin viiden tunnin automatkan päässä länsirannikolla ovat Tyynenmeren rannat ja hotellikaupunki Puerto Vallarta. Kaupungeistä suosikkejani olivat ainakin Guanajuato ja pääkaupunki Meksiko City, mutta reissailin myös kaivoskaupunki Zacatecassa, Moreliassa Kuolleiden päivänä ja muutamissa pikkukaupungeissa näiden lähellä. Meksikon syksystä jäin paljon hyviä muistoja, uusi kielitaito, huimasti tietoa meksikolaisesta elämästä ja ihan eri näkökulmaa omaan elämään.