Alkusyksystä oli aurinkoista ja lämpötila päivisin 10 ja 20 asteen välillä. Talvella lämpötila yleensä pysytteli juuri ja juuri nollan yläpuolella. Yleensä Belgia tunnetaan sateisena, mutta vaihtoaikanani ei onneksi paljoa satanut.
Järjestelyt Suomessa ja kohdemaassa
Paikalle päästyäni ensin tein koululle kirjautumisen, jonka jälkeen kirjauduin omalle osastolleni. Seuraava vaihe oli etsiä paikallinen koordinaattori, josta kenelläkään paikan päällä ei ollut tietoa. Muutaman päivän kuluttua kuitenkin selvisi kuka henkilö oli, mutta hänellä ei ollut sitten tietoa mitä hänen pitäisi tehdä. Lopulta hän vain allekirjoitti Learning Agreementin. Koululle ja osastolle kirjautumiseen ja vastuuhenkilön tapaamiseen kannattaa siis varata aikaa, sillä ainakin itse jouduin käymään osastollani ja osastoni sihteeristössä hoitamassa asioita useaan otteeseen. Aukiolo- ja tapaamisajat ovat myös huomattavasti rajoitetummat kuin TKK:lla. En siis suosittelisi saapumaan sinä päivänä kun koulu alkaa.
Lupia tai viisumia ei Belgiaan Suomen kansalaisena tarvitse. Matkavakuutukseeni otin lisäkuukauden, sillä yleisti se on voimassa enintään 3 kuukautta kestävillä matkoilla. Opintotuen saamiseksi Kelalle täytyy palauttaa muutosilmoitus.
Suurin osa yliopiston asunnoista on soluasuntoja, joita kutsutaan nimellä “kot”. Asunnoista löytyy keittiö, vessa ja kylpyhuone ja makuuhuoneita on yleensä kolmesta yhdeksään. Asunnot ovat aika karuja ja pelkistettyjä ja siisteys riippuu paljon myös muista asukkaista. Itse asuin kahden belgialaisen tytön kanssa ja yhteiset tilat olivat yleensä aina todella siistit. Yleisesti ottaen siisteystaso “koteissa” laski mitä enemmän asukkaita oli. Huoneista löytyy sänky, vaatekaappi, pöytä, tuoli ja lavuaari.
Yliopistolla on kaupungissa muutama ruokala. Pasta-annoksen saa suurin piirtein samaan hintaan kuin ruoan opiskelijaruokaloissa Suomessa. Ruoka ei tosin ole lähellekään yhtä monipuolista kuin Suomen opiskelijaruokaloissa ja muutenkin ruoan taso on aika huono. En siis voi erityisesti voi suositella yliopiston ruokaloita. Kaduilta löytyy kuitenkin muitakin ja parempia vaihtoehtoja lounaspaikoiksi. Monet opiskelijat myös lounastivat kotonaan, sillä opiskelija-asunnot ovat aivan yliopiston ympärillä.
Matkustaminen
Brysselistä pääsee helposti myös bussilla ympäri Eurooppaa ja sitä edullisemmin mitä aiemmin matkan ostaa. Myös RyanAir lentää edullisesti ympäri Eurooppaa Charleroin lentokentältä ja muut lentoyhtiöt Brysselistä.
Kaupunki alkoi tyhjenemään belgialaisista opiskelijoista torstai-iltaisin ja perjantai iltaan mennessä suurin osa opiskelijoita oli poistunut vanhempiensa luo. Myös suurin osa vaihtareista oli jossain muualla viikonloppuisin, sillä kaupungissa ei ole juurikaan mitään tekemistä viikonloppuisin. Belgian keskeisestä sijainnista siis kannattaa ottaa kaikki hyöty irti ja matkustaa mahdollisimman paljon!
Kurssilla käsiteltiin uusiutuvia energiamuotoja ja niihin littyviä teorioita sekä teknologioita. Käsiteltyjä energiamuotoja muun muassa erilaiset auringon säteilystä peräisin olevat energiamuodot ja biomassasta saatava energia. Kurssin suorittamiseen liittyi myös parityö (esitelmä ja noin 10 sivuinen raportti), joka oli puolet kurssin arvosanasta. Parityöni aiheena oli “Ocean Thermal Energy Conversion”.
Kurssilla käsiteltiin ympäristöön liittyvää taloutta ja ekonomiaa. Pääaiheena oli ympäristön arvo ja saasteiden aiheuttamien ongelmien veloittaminen ja korvaaminen. Käsiteltiin muun muassa päästökauppaa ja veroja, ja eri “laskutusmuotojen” kustannusten jakautumista. Myös erilaisia säädöksiä ja lakeja liittyen päästöihin ja ympäristön pilaantumiseen käytiin läpi.
Aiheena yritysten ympäristöjohtaminen ja työkalut tähän liittyen. Luennoilla käsiteltiin yrityksiin liittyviä ympäristölakeja, ympäristöjohtamisen työkaluja ja laskentatoimea, yritysten strategisia päätöksiä, innovaatioita ja kommunikaatiota. Aiheina myös teollinen ekologia ja sertifioidut ympäristöjärjestelmät (ISO, EMAS).
Kurssi perustui ryhmätyöhön. Ryhmätyöni aihe oli REACH ja työssä käsiteltiin säädöksen aiheuttamia negatiivisia ja positiivisia vaikutuksia kahteen yritykseen. Toinen yrityksistämme oli tuottaja ja toinen tuotteiden ostaja ja tutkimme säädöksen vaikutuksia koko tuotantoketjussa ja yritysten välisissä suhteissa sekä vaikutuksia koko markkinoilla ja markkinoiden ulkopuolella.
Kurssilla käsiteltiin ilmakehän saastumiseen liittyviä parametrejä, keskeisiä tietoja ja määritelmiä. Ilmakehän saasteiden (pöly, happamat kaasut, typen oksidit, raskasmetallit, haihtuvat orgaaniset yhdisteet, hajut) muodostumista, lähteitä ja poistumista ilmakehästä tarkasteltiin ja kurssiin liittyi myös ympäristökemiaa. Kurssin toinen puolisko keskittyi päästöjen erilaisiin teknisiin poistamiskeinoihin.