Anne Nieminen - 2010: Institut Supérieur de Mécanique de Paris - Supméca, Ranska

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Anne Nieminen
Koulu
Teknillinen korkeakoulu
Matkakohde
Institut Supérieur de Mécanique de Paris - Supméca, Ranska
Aika
01.09.2009 - 31.03.2010
Vaihto-ohjelma
Erasmus


Päätin lähteä vaihtoon Ranskaan Pariisiin oppiakseni ranskaa. Olin opiskellut ranskaa ala-asteelta lähtien, mutten koskaan oikein opinnut sitä kunnolla. Pariisin valitsin vaihtokaupungikseni koska halusin isoon, vilkkaaseen kaupunkiin. Opiskelen TKK:lla rakennetekniikkaa ja sovellettua mekaniikkaa. Valitsin SUPMÉCAn koska se on täysin mekaniikkaan painottunut koulu ja halusin suorittaa nimenomaan sivuaineeni opintoja. TKK tarjoaa lukuisia eri vaihtoehtoja Ranskaan lähtiöille mutta omiin opintoihin  juuri tämä koulu soveltui parhaiten.

Suomessa vaihtoon lähtemiseen liittyvät järjestelyt sujuivat oikein jouhevasti. Koska lähdin Erasmus-vaihto-ohjelman kautta, minun tuli vain täyttää Erasmus-paperit omaan kouluuni sekä ranskalaisen koulun oma hakukaavake. Ranskassa vaadittiin myös suosituksia professoreilta tai assistenteilta. Koska Ranska on EU-maa sinne ei tarvittu mitään sen kummenpia oleskelulupia tai muitakaan. Paperit laitettiin vetämään maaliskuussa ja hyväksytyksi tulin TKK:n puolesta huhtikuussa. Ranskasta hyväksymispäätös tuli vasta kesäkuussa postitse.

Heti hyväksytyksi tultuani aloin hakea asuntoa. SUPMÉCAlla on opiskelija-asuntoloita jotka sijaitsevat koulun läheisyydessä. Itse juteltuani ystäväni joka tuntee Pariisia kanssa sain kuulla että kouluni sijaitsee hieman Pariisin ulkopuolella (Saint-Ouen) joka on jokseenkin rauhatonta aluetta. Tästä syystä päätin hakea asuntoa omatoimisesti Pariisi keskustasta, sillä halusin asua turvallisella alueella ja nauttia muutoinkin Pariisista. Lisäksi koulun asuntoloihin oli hyvin vaikea päästä pitkien jonojen takia ja käsittääkseni vaihto-opiskelijoille ei ollut minkäänliasta kiintiötä. Itse löysin asuntoni sivuston www.kijiji.fr kautta. Asuntoni sijaitsi aivan Eiffel-tornin lähistöllä. Asuin pienessä yksiössä joka maksoi noin 500 euroa kuussa. Asuntooni kuului oma kylpyhuone ja keittiö, mikä pariisilaisissa pienissä asunnoissa ei ole lainkaan itsestään selvää. Pariisin hintataso on jokseenkin sama kuin Helsingissä, ruoka mielestäni oli hieman halvempaa.

SUPMÉCA on kohtuullisen pieni koulu (noin 600 opiskelijaa). Koulu tarjosi jokaiselle opiskelijalle kannettavan tietokoneen lainaksi opiskelun ajaksi. Kone sisälsi kaikki tärkeimmät ohjelmistot joita käytettiin kursseilla (Matlab, Signallab, jne.). Ranskassa tulee kuitenkin varautua siihen että kaikki ei toimi yhtä saumattomasti ja tehokkaasti kuin Suomessa. Esimerkiksi opiskelijakortin sai vasta hieman ennen joulua. Henkilökunta ei juurikaan puhu englantia joten kaikki on hoidettava ranskaksi.
Ranskassa insinöörikoulutuksen käyvät opiskelijat käyvät lukion jälkeen niin kutsutun valmistavan koulun joka kestää kaksi vuotta. Tämän jälkeen he siirtyvät varsinaiseen insinöörialan kouluun, joka vastaa korkeakoulua. Tämä koulu kestää kolme vuotta. Itse seurasin toisen vuoden opintoja, jotka vastaisivat Suomessa neljännen vuoden opintoja. Koulussani oli läsnäolopakko lähes kaikille kursseilla eikä kursseja ole mahdollista sovitella samalla tavalla kuin Suomessa. Esim. eri vuosikurssien kursseja ei ole mahdollista sekoittaa keskenään, koska lukujärjestys on ennalta sovittu eikä sitä ole mahdollista muuttaa. Itse kävin kaikki samat kurssit kuin ranskalaisetkin, muutaman jätin pois siksi etteivät ne soveltuneet opintoihini TKK:lla. Mielestäni tämän koulun kurssit eivät olleet lähellekään yhtä hyvin organisoidut ja järjestetyt kuin kurssit Suomessa. Aina ei ollut selkeästi luetoja ja laskareita vaan opiskelutyyli saattoi muuttua vähän miten sattui. Alussa itselleni suurin vaikeus oli tietysti kieli, koska en ymmärätnyt aluksi sanaakaan mitä opettajat puhuivat. Muistiinpanot piti tehdä aina itse käsin, joissakin kursseissa saattoi olla pruju. Itse kävin materiaalin aina kotona vielä läpi sanakirjan kanssa. Laskareissa useimmiten käytettiin Matlab-ohjelmistoa joka itselleni ei ollut ennestään tuttu. Tämä tuotti hieman hankaluuksia, sillä ranskalaiset olivat tutustuneet ohjelmistoon edellisvuonna ja näin ollen tunsivat sen hyvin. Työmäärällisesti kurssit olivat mielestäni jokseenkin kepeämpiä kuin Suomessa, varsinaisia ”kotitehtäviä” tuli todella harvoin.

Tenttikäytäntö poikkesi Suomesta suuresti. Yleensä tenteissä sai olla kaikki kurssimateriaali mukana, joka tarkoitti sitä että tentit olivat yleensä melko vaikeita. Tuloksia on turha odottaa kovin aikaisin, itse odotan edelleen joulukuisia tuloksia. Läpipääsyn raja on puolet pisteistä. Usein kursseilla saattoi olla laboratoriaharjoituksia yms. jotka arvosteltiin. Joten jos tentit pistemäärä jäi alhaiseksi sitä pystyi kompensoimaan muilla tuotoksilla. Kurssien vaativuustaso muutoin vaihteli suuresti. Osa oli todella vaativia ja osa taas kevyempiä. Itseäni harmitti eniten sen kun kunnolisia esimerkkejä sai harvoin. Ideana oli ilmeisesti se, että kun kaikki materiaali sai olla tenteissä mukana, opettajat eivät halua antaa esimerkkejä vaan opettavat lähinnä teorian ja ”esimerkit” ovat sitten tenttitehtävät jotka itse tulee osata pähkäillä. Luulen että suurimman osan kursseista kykenen hyväksyttämään TKK:lla suoraan opintoihin sillä ne vastasivat sisällöltään melko hyvin opintojani. Alunperin minun piti olla vaihdossa toukokuun loppuun asti, mutta tulin jo maaliskuun jälkeen takaisin. Syy tähän se oli että kurssikausi SUPMÉCAssa kesti vain maaliskuun loppuun. Tämän jälkeen toisen vuoden opiskelijat alottivat opintoihin kuuluvan työharjoittelun joka kestää elokuun loppuun asti. Itselläni oli jo työpaikka Suomessa joten päätin tulla takaisin. Tämä mahdollisti myös kurssien tenttimisen Suomessa. Harjoittelusta maksetaan Ranskassa huonosti verratuna Suomeen. Keksimääräisesti kuulonpuheella ymmärsin että ihmiset saavat noin 1000 kuussa. Tämä ei kuitenkaan ole itsestään selvää, koska periaatteessa yritykset eivät ole velvollisia maksamaan lainkaan palkkiota harjoittelusta.

Muuta (vapaa-aika, harrastukset, matkat, vinkit ja viestisi vaihtoa harkitsevalle tai vaihtoon lähtevälle, vaihto-opiskeluaikasi saldo)
Koska koulussa oltiin joka päivä kahdeksan tuntia vapaa-aika painottui viikonlopuille. Itse kävin museoissa, istuskelin kahviloissa ystävieni kanssa ja tutustuin pariisilaiseen ilmapiiriin. Pariisi on mielestäni aivan ihana kaupunki jonne lähtisin koska tahansa uudestaan. Itse en ehtinyt matkustamaan muualle Ranskaan, eikä tuo juuri harmitakaan sillä Pariisissa itsessään on todella paljon nähtävää. Itse harrastan liikuntaa joten hankin kuntosalijäsenyyden (joka on paljon kalliimpaa Ranskassa kuin Suomessa). Tämä oli hauska kokemus, sillä siinäkin oppi kieltä hyvin ja tutustui ihmisiin. Kaiken kaikkiaan olen todella iloinen että lähdin vaihtoon, sain paljon ihania ystäviä joihin olen varmasti yhteydessä vaihdon jälkeenkin. Pääasiallinen tavoitteeni oli oppia ranskaa ja koen onnistuneeni siinä. En sanoisi puhuvan sitä täysin sujuvasti, mutta pystyin hoitamaan kaikki arkiset asiat ranskaksi ja seuraamaan kursseja. Suosittelen vaihtoon lähtemistä Pariisiin lämpimästi!
Espoossa 11.4.2010

Anne Nieminen