Anni Paukkeri - 2009: Technische Universität Berlin, Saksa

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Anni Paukkeri
Koulu
Oulun yliopisto
Matkakohde
Technische Universität Berlin, Saksa
Aika
01.10.2008 - 15.03.2009
Vaihto-ohjelma
Erasmus


Vietin talvilukukauden 2008 - 2009 vaihto-oppilaana Saksassa Technische Universität Berliinissä. Valitsin kohteen ennen kaikkea kielen takia. Lisäksi olin kuullut Berliinistä pelkkää hyvää ja kaupunki kiinnosti minua.

Järjestelyt Suomessa sujuivat hyvin. Saksaan mentäessä kannattaa kuitenkin huomioida, että lukukaudet eivät ole samaan aikaan kuin Suomessa. TU:lla talvilukukausi kestää lokakuun alusta maaliskuun loppuun ja kesälukukausi huhtikuun alusta syyskuun loppuun. Hakuvaiheessa oli mahdollisuus toivoa itselle tuutoria, joka auttaisi tarpeen mukaan käytännön asioissa esimerkiksi yliopistolla ja eri virastoissa. Monet käytännön asiat veivät paljon aikaa ja siksi vaihtoon kannattaakin lähteä jo hyvissä ajoin ennen lukukauden alkua.

Asuntoja oli tarjolla paljon, myös määräajaksi. Löysin kalustetun asunnon helposti Internetistä ja vuokrasin sen yksityiseltä vuokranantajalta. En ollut käynyt Berliinissä aikaisemmin, joten valitsin asunnon lähinnä kuvien ja sijainnin perusteella. Lisäksi asunto sattui olemaan vapaana juuri sen ajan kuin sitä itse tarvitsin.

TU tarjoaa laajan valikoiman eri kursseja, joista suurin osa on saksaksi. Lisäksi opiskelijat voivat valita kursseja muista Berliinin yliopistoista. Kävin vaihdon aikana kursseja sekä saksaksi että englanniksi, ja ne liittyivät lähinnä teknilliseen ympäristönsuojeluun. Luennoitsijat puhuivat saksaa selkeästi, eikä kielen kanssa ollut ongelmia. Kurssit koostuivat yleensä luennoista ja harjoituksista. Luennoilla keskusteltiin mielestäni enemmän ja opiskelijat olivat aktiivisempia kuin Suomessa. Tentit olivat useimmiten suullisia ja niissä kysyttiin asioita melko yleisesti, joten niihin pystyi vastaamaan oman osaamisen mukaan.

Opiskelijakortin mukana tulee ostaa Semesterticket, joka toimii koko Berliinin alueella julkisen liikenteen pääsylippuna. Lippu on todella kätevä, koska sillä pääsee liikkumaan koko Berliinin alueella esimerkiksi Potsdamiin asti. Berliinin sisäinen liikenneverkko toimii erinomaisesti.

Saksassa junalippujen hinnat ovat melko kalliita, kun taas linja-autolla matkustaminen on suhteellisen edullista. Lisäksi Berliinistä pääsee helposti useilla halpalentoyhtiöillä eri maihin. Lähes kaikkien lippujen varaus onnistui Internetin kautta, ja mitä aikaisemmin liput varasi, sitä halvemmaksi ne yleensä tuli.

Vapaa-ajan mahdollisuuksia Berliinistä löytyy joka lähtöön. Jokainen kaupunginosa on kuin oma kaupunki omine erikoisuuksineen. Jo itse kaupungin ja sen nähtävyyksien tutustumiseen saa kulumaan paljon aikaan. En kokenut vaihdon aikana minkäänlaista kulttuurishokkia, sillä Saksa on hyvin pitkälti samanlainen maa kuin Suomi. Berliinissä on helppo tuntea olonsa kotoisaksi, koska siellä on ihmisiä useista eri maista ja joukkoon on luontevaa sulautua. Lisäksi Berliinissä eläminen, kuten asuminen ja ruoka, on selvästi halvempaa kuin muualla Saksassa tai esimerkiksi Suomessa. Olisin viihtynyt Berliinissä pidempäänkin ja kokonainen vuosi olisi voinut olla parempi vaihtoehto. Berliiniin, Saksaan tai muualle ulkomaille muutto on vaihtokokemuksen jälkeen entistä helpompaa.