Annukka Justen - 2002: Institut National Polytechnique de Grenoble, Ranska

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Annukka Justen
Koulu
Oulun yliopisto
Matkakohde
Institut National Polytechnique de Grenoble, Ranska
Aika
25.08.2001 - 25.04.2002
Vaihto-ohjelma
Erasmus


Opiskelen ympäristötekniikkaa Oulun yliopistossa. Olen aloittanut vuonna 1998, ja vietin lukuvuoden 2001-2002 Ranskassa, Grenoblessa, INPG:ssä (Institut National Polytechnique de Grenoble) "paperitekniikan" koulussa. Lähdin Ranskaan 25.8.2001 ja palasin 25.4.2002. Aluksi minun oli tarkoitus olla siellä kesäkuun loppuun asti, mutta koska kurssit koulussa olisivat kuitenkin loppuneet toukokuun lopussa, päätin palata kesätöihin Suomeen jo vähän aiemmin.

Grenoble on kaupunkina aivan mahtava, ja sijainniltaan todella kivassa paikassa. Laskettelemaan Alpeille pääsi tunnissa, ja sitä tuli tehtyäkin jonkin verran talvella ja keväällä. Rivieralle ei myöskään ollut kauhean pitkä matka, ja Pariisiin pääsi tarvittaessa 3 tunnissa. Maisemat olivat upeat, onhan Grenoble vuorien ympäröimä. Tämän vuoksi siellä myöskin riitti tekemistä ja näkemistä, vuorilla patikoimista, kalliokiipeilyä, purjehtimista, ja lähestulkoon mitä vaan. Vapaa-ajan ongelmia ei ollut koko vuotena. Kaupunki on myös juuri sopivan kokoinen (150 000 asukasta, lähiseutuineen 400 000) ja siellä on yli 50 000 opiskelijaa, ja valtavasti ulkomaalaisia.

Alussa ranskan kieli tuotti jonkin verran vaikeuksia, etenkin paperi- yms. asioiden selvittelyssä. Mutta alkuhankaluuksien jälkeen asiat alkoivat luistaa. INPG järjesti kaikille ulkomaalaisille opiskelijoille ranskan kurssin, joka oli erittäin mukava ja hyödyllinen. Tämän lisäksi kävin kevätlukukaudella muutamila muilla ranskan kursseilla toisessa yliopistossa.

Omassa koulussani kävin lähinnä käytännön harjoituksissa. Nämä koostuivat erilaisista laboratoriotöistä. Valmistimme mm. paperia, laskimme kaikki siihen tarvittavat raaka-aineiden määrät ja tutkimme lopputuloksen laatua erilaisilla paperiteollisuudessa käytettävillä laboratoriokokeilla. Toisissa harjoituksissa valmistimme sellua ja tutkimme keitoissa käytettävien eri  lämpötilojen, paineiden ja lipeämäärien vaikutuksia sellun laatuun.

Kävin myös muutamia vesien käsittely-kursseja, joilla kävimme mm. tutustumassa kahdessa jätevesien puhdistamossa. Toinen oli Grenoblen yhdyskuntajätevesien puhdistamo, ja toinen läheisen Vizillen kaupungin paperitehtaan puhdistamo. Näistä teimme kirjalliset ja toisesta suullisen esitelmän.

Vapaa-aika kului erilaisten harrastusten parissa, ja lähinnä muiden vaihto-opiskelijoiden kanssa. Sain myös muutamia hyviä ranskalaisia ystäviä, mutta vasta keväällä, sillä ranskalaisethan eivät tunnetusti ole maailman avoimimpia ihmisiä, varsinkaan ulkomaalaisia kohtaan. Vuodesta jäi kuitenkin kaikin puolin hyvä mieli ja paljon mieleenpainuvia kokemuksia, joita ei ikinä vaihtaisi pois. Näiden lisäksi titenkin sain uusia ystäviä ympäri maailmaa sekä paremman kielitaidon. Yllättävää kyllä, ruotsin kieli parani ainakin  yhtä paljon kuin ranskan, sillä Grenoblessa oli erittäin paljon ruotsalaisia, joiden kanssa tuli puhuttua yleensä ruotsia. Hyvän kokemuksen jälkeen voinkin alkaa suunnittelemaan uusia ulkomaan reissuja, ja mahdollista diplomityön tekoa jossain ulkomailla.