Anssi Juntunen - 2012: University of Leeds, Iso-Britannia

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Anssi Juntunen
Koulu
Tampereen teknillinen yliopisto
Matkakohde
University of Leeds, Iso-Britannia
Aika
12.09.2011 - 25.06.2012
Vaihto-ohjelma


 1. Alkusanat

Itselläni vaihto-opiskelu oli jo kirkkaasti mielessä kun saavuin vuonna 2008 TTY:lle opiskelemaan. Paikasta ja ajankohdasta ei kuitenkaan aluksi ollut mitään hajua. Kuitenkin varmaa oli se, että haluan olla kokonaisen lukuvuoden jossain vieraassa paikassa, sillä vanhemmat tuttavani kertoivat puolen vuoden vaihto-opiskelun tuovan lähinnä vain haikean mielen loppujen lopuksi. Lopulta kyllä myös itse suosittelen kaikille vuoden vaihtoa. Parin vuoden opiskelun jälkeen päätin, että paras ajankohta vaihdolleni olisi juuri kandidaatin tutkinnon suorittamisen jälkeen, joten tähtäimessäni oli viettää neljäs yliopistovuoteni jossain vieraassa ympäristössä. Lopulta kandidaatin kurssit olivatkin melko hyvin ja palkinnoksi oli mukava lähteä reissun päälle.

Kysymys kuuluu, miksi kohdemaakseni valitsin tuon sateisen pubisaaren? Alun perin tähtäimessäni oli Australian itärannikko ja lämpö, mutta keskinkertaisena opiskelijana minun unelmani kaatui keskiarvoon hakuvaiheessa alkusyksystä 2010. Huonon kielipääni takia olin kuitenkin silti päättänyt pyrkiä johonkin englanninkieliseen maahan. Myöhemmin samana syksynä kävin ensimmäistä kertaa Englannissa katsastamassa suurkaupunkia nimeltä Lontoo ja ihastuin ympäristöön, urheiluhulluuteen ja ennen kaikkea ystävällisiin ihmisiin, joihin törmäsin ympäri kaupunkia. Keväällä päädyinkin etsimään koulumme hakukohteista Englannin yliopistot ja parhaaksi vaihtoehdoksi muodostui keski-Englannissa sijaitsevan Leedsin opiskelijakaupunki, ja ei kuin lukemaan vaihtoraportteja edellisiltä TTY:n Leedsin matkaajilta.

Tutkittuani yliopiston kurssitarjontaa ja lukiessani faktoja opetuksesta huomasin että insinööritieteet kyseisessä koulussa ovat erittäin arvostettuja ja kansainvälisiä. Tieteenaloja löytyi tietty joka lähtöön, mikä ei sinänsä ole yllätys, sillä yliopisto on yksi koko Iso-Britannian suurimpia. Opiskelijoita University of Leedsissä on noin 34 000. Rakennustekniikan opiskelijana halusin opiskella ensisijaisesti tuotantoon ja talouteen liittyviä kursseja ja siksi päädyin valitsemaan kursseja lähinnä rakennustekniikan laitokselta ja kauppatieteistä.

Leedsin kaupunki on erittäin opiskelijatäyteinen, sillä sen noin 750 000 asukkaasta noin 200 000 on jonkin sortin opiskelijoita. Kaupungissa on mm. kaksi todella isoa yliopistoa, useita collegeja ja muita instituutteja.

2. Hakeminen

Hakeminen sinänsä vaihtoon on yksinertaista, varsinkin jos kyseessä on TTY:n ”ystävyysyliopistot”, jotka löytyvät kv-toimiston tarjonnasta. POP:sta ja kv-toimistosta saa erittäin kattavat ohjeet mitä papereita ja asioita tulee ottaa huomioon hakuvaiheen alussa ja myöhemminkin. Iso-Britanniaan lähdetään Erasmus-opiskelijoiksi, mikä tarkoittaa että suomalaisten opiskelijoiden ei tarvitse edes hankkia TOEFL- tai IELTS-kielitestiä. Ensimmäisessä hakuvaiheessa ei tarvitse kuin hakea joltain koulumme englannin opettajista kielitodistus, jonka opettajat täyttävät mielellään muutamassa minuutissa jos vain puhut sanan tai pari englantia. Lisäksi alussa täytyy tehdä englanninkielinen CV ja kirjoittaa suomeksi motivaatiokirje, jossa kerrot miksi haluat vaihtoon ja mitä tavoitteita sinulla on ulkomailla.

Leedsin yliopisto vaatii sähköisen lomakkeen täytön netissä, mikä vie helposti yhden illan. Tämä oli työläin vaihe hakuprosessissa. Kyseistä hakemusta ei kuitenkaan kannata pelästyä, vaikka siinä on useita kohtia täytettävänä ja välillä meinaa mennä vähän lanttu jumiin. Tärkeintä hakemuksessa oli valita vähintään 120 Leeds creditsin (=60 opintopisteen) edestä kursseja. Nettihakemuksen voi aina tallentaa ja jatkaa vaikka seuraavana iltana.
Kun hyväksyminen vaihdosta varmistui siinä helmi-marraskuun tienoilla, tuli kv-yksiköstä ja heti perään itse University of Leeds sähköpostia hyväksynnästä. Mailissa oli hyvät ohjeet, joita noudattamalla hakuprosessin jatkaminen oli helppoa. Lähinnä milloin lukuvuosi alkaa ja kuinka asunnon saa varmasti ennen koulun alkua jne.

3. Asuminen

Opiskelija-asuntoja itse University of Leedsillä on pilvin pimein ja siellä on todellakin vara mistä valita. Myös yksityisiä opiskelija-asuntoja on tarjolla netissä, minkä ansioista itse päädyin kehuttuun asuntolaan nimeltä iQ-Leeds. iQ on opiskelija-asuntosäätiö, jolla on isoja asuntoloita ympäri Iso-Britanniaa. Leedsin asuntola oli rakennettu 2008 ja Brittien asuntoihin nähden se oli yllättävän laadukas. Se sijaitsi noin 1km päässä kampuksesta ja 2,5km päässä ydinkeskustasta. Nettihakemuksella hommasin itselleni huoneen 6 hengen solusta hintaan 91£/vk, mikä on melko paljon rahaa, mutta silti normaalia Englannissa. Hintahaarukka normaalista opiskelija-asunnoissa Leedsissä on keskimäärin £75-150£/vk välissä. Halvimmissa joudut jakamaan wc:n muiden soluasukkaiden kesken, kun taas hintaan 90£+ saat oman pienen suihku/wc-kopin, niin kuin minullakin oli. Useilla vaihtarikavereillani oli hieman kalliimpi viikkovuokra, joka sisälsi aamupalan ja lounaan kampusravintolassa joka arkipäivä. Kuitenkin minusta ruoka ei ollut lisähintansa arvoinen.

Opiskelija-asunnot ovat pääosin täynnä freshereitä, eli ensimmäisen vuoden britti-opiskelijoita, ja ulkkareita, joten voit vain päätellä, että rauhaa ei välttämättä ole tarjolla edes keskellä viikkoa. Viihtyvyys tietenkin riippuu solukämppiksistä. Minulla kävi hieman huono tuuri, koska jaoin asuntoni 4 kiinalaisen sekä 1 brittipojan kanssa. Kiinalaiset ovat tuttuun tyyliin aina tiiviisti omiensa seurassa ja siksi heidän kanssaan en aikaa pahemmin viettänyt. Englannin oppimisen kannalta olisi ollut parasta jos kämppikset olisivat olleet kaikki englantia äidinkielenään puhuvia.
Hyvänä vinkkinä voisin suositella yksityiseltä sektorilta vuokrattua asuntoa, jossa on yleensä vanhempia paikallisia opiskelijoita. Monet 2.-3. vuoden opiskelijat ottavat kavereidensa kanssa yksityissektorilta asunnon ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen. Esimerkiksi asunnonvälittäjäyritys nimeltä Unipol tarjoaa paljon vuokra-asuntoja. Nettiä selaamalla voi löytää opiskelijaryppäitä, jotka etsivät lisää vuokrakavereita. Moni vaihtarikaverini asui noin 5-8 hengen rivitaloasunnoissa paikallisten kanssa.

4. Saapuminen ja aloittaminen

Syyskuun alkupuolella, 11.9.2011, lensin Leeds-Bradfordin lentokentälle Barcelonasta, missä vietin viikon loman ennen kouluvuoteni alkamista. Lennot olivat muistaakseni halvimmat sitä kautta. Noin 200€ yhteensä. Helpoin reitti Leedsiin on lentää Helsingistä Manchesteriin (n.150-250€) ja ottaa sieltä juna suoraan lentokentältä Leedsin juna-asemalle (5£-20£, 75min). Halvin reitti on lentää Tampereelta London Stanstedin lentokentälle ja ottaa sieltä juna Leedsiin. Junaliput ovat aina halvempia, jos ne varaa ennakkoon. Esimerkiksi Lontoo-Leeds välin junalippu voi olla £80 suoraan asemalta ostettuna, mutta 1kk ennakkoon se on noin £20. Suosittelen Railcard 16-25 ostamista. Se maksaa £28 ja joka matkan hinnasta saa 1/3 pois. Muutama junamatka ja olet jo omillasi. Itse matkustin junalla lähes viikoittain ja siksi hommasin kortin heti ensimmäisellä viikolla. Bussiyhtiöt National Express ja Megabus ovat erittäin halpoja tapoja matkustaa ympäri maata. Ennakkoon varattu bussi Leedsistä Lontooseen voi olla jopa £5.

Kouluni orientaatioviikot alkoivat syyskuun puolivälissä 12.9.2011. Ensimmäinen viikko on tarkoitettu vain vaihto-opiskelijoille ja siinä on reilusti aikaa hoitaa asuntoasiat ja yliopistoon ilmoittautumiset kuntoon. Olemalla sosiaalinen, tapaa monia uusia ihmisiä, jotka ovat samassa tilanteessa kuin sinä itse. Kaikki tarvittavat ohjeet löytyvät Leedsin lähettämässä aloituspakeissa, joka tulee postitse heinäkuun aikana ennen matkalle lähtöä. Toinen orientaatioviikko on tarkoitettu sekä vaihtareille että freshereille. Tiedossa on tajuttoman paljon opiskelijabileitä ja tapahtumia. University of Leedsistä löytyy satoja eri kerhoja, joita mainostetaan ensimmäisten viikkojen kerhomessuilla. Nämä ”Fair-messut” ovat oiva tilaisuus liittyä erinäköisiin liikunta- ja viihdeseuroihin.

Paras ja mieleenpainuvin asia Leedsin yliopistossa oli ehdottomasta ylioppilaskunnan oma rakennus keskellä kampusta. Leeds University Union on jokaisen opiskelijan yhteinen tukikohta, josta löytyy mm. 2 baaria, 3 yökerhoa, ruokakauppa, pikaruokaloita, parturi, lahjapuoteja… Se täytyy nähdä omin silmin. Jokaisena viikonpäivänä pubeissa on menoa ja meininkiä sekä viikonloppuisin yökerhoissa järjestetään megabileitä, joissa käy tuhansia opiskelijoita.

Koululla on Iso-Britannian suurin yliopiston oma kuntosali, The Edge, minne kannattaa ilmottautua heti ensimmäisillä viikoilla jos liikkuminen kiinnostaa. Koulun asuntoloissa asuville jäsenyys on ilmainen ja yksityispuolen asukkaille se maksaa 100-200£/vuosi (mikä ei ole todellakaan paha laatuun nähden), jäsenyyden laajuudesta riippuen. Noin 50 juoksumattoa, 50 crosstraineria, erinäköiset fitnesslaitteet, useat raakapainot ja isot jumppasalit takaavat että pysyt kunnossa.

5. Kurssini ja yliopisto

Leedsin opintopisteet ovat tuplasti suuremmat, eli 2 Leeds creditsiä on 1 suomen opintopiste. Kurssin läpäisee jos saa 40% yhteispisteistä, jotka tulee tenteistä ja harjoitustöistä. Kurssien läpäiseminen on mielestäni hieman helpompaa kuin Suomessa, mutta huippu arvosanat ovat sitten taas hieman isomman työn takana. Tenttitilaisuudet ovat erittäin tiukkoja ja muodollisia verrattuna Suomeen. Jokaista 10 tenttijää kohden on valvoja, joka pitää huolen että kukaan ei fuskaa. Mieleeni tuli ensimmäiseen tenttiin saapuessani jopa armeijan kutsunnat. Lopulta voin todeta, että tilaisuuksia ja tenttejä ei kuitenkaan kannata jännittää, sillä niistä pääsee läpi melko vähäisellä työllä ja tentti-ilmapiiriin tottuu nopeasti ensimmäisen tentin jälkeen.

Itse kävin seuraavanlaiset kurssit:
Syksyn kurssit (40 credits = 20 op):

CIVE 1901 – Principles of Construction Management 1 – 10 credits

Kurssilla oli 11x2h luentoa ja lopputentti. Luennoitsija oli Etelä-Afrikasta ja hänen aksenttinsa oli hieman epäselvä, mutta parin luennon jälkeen asia alkoi mennä paremmin perille. Kurssissa käytiin melko lailla perusasioita rakennustuotannosta ja Iso-Britannian rakennuslaista. Luennot olivat melko yksinkertaisia ja tylsiä, mutta tentti oli yllättävän vaikea, sillä paikallista rakennuslainsäädäntöä painotettiin lähes joka kysymyksessä. Hieman turha kurssi suomalaiselle rakennustekniikan opiskelijalle, mutta sanastoa tietenkin oppii.

FOOD 1130 – Traditional Alcoholic Beverages – 10 credits

Elämäni paras kurssi, jota suosittelen kaikille. Käytännössä 11x1h luennoilla opettelimme kuinka oluen ja viinin valmistaminen tapahtuu ja lopuksi 6 tunnin laboratoriossa teimme omaa olutta. Erittäin suosittu vaihtareiden kesken ja kurssilla tapaa useita mukavia heppuja. Luennoitsija oli erittäin humoristinen ja rento. Kävimme excursiolla olutpanimolla ja viinitilalla, missä tietenkin vain maisteltiin tuotteita. Viimeisenä päivänä ennen joululomaa pääsimme maistelemaan omaa ja muiden tekemiä oluita ja kaikki olivat hilpeinä, jopa professorimme. Tenttiviikolla oli erittäin helppo tunnin mittainen tentti, josta läpi pääsivät kaikki.

LUBS 1170 – Introduction to Management 1 – 10 credits

Kauppatieteiden johtamisen perusteet, missä käytiin läpi erilaisia osa-alueita yritysjohtamisesta. 11x1h luennot, 5x1h seminaarit ja tentti. Kurssin professori tuli yrityselämän johtotehtävistä. Hänen luennot olivat erittäin mielenkiintoisia ja opettavaisia. Seminaareissa teimme ryhmätyön, jossa haastattelimme tuttuja johtajia. Itse haastattelin tuttuja Suomesta ja työ oli erittäin nopea ja helppo tehdä. Kurssi ei kuitenkaan ollut kovin syvällinen. Tentti pohjautui lähes täysin harjoitustöihin ja tutkimustuloksiimme sekä kysymykset tenttiesseisiin tiedettiin jo ennalta, eli ei ollut vaikeaa.

LUBS 1585 – Economic Institutions (Industry) – 10 credits

Kurssi paneutui pääosin Iso-Britannian taloushistoriaan ja kansantaloustieteeseen. Aihealueina olivat mm. erilaiset teollisuuden vaiheet, työllisyys, yrittäjyys, kansainväliset suuryritykset, pörssikaupan perusteet… Kurssi oli sinänsä erittäin sivistävä, sillä siinä oppi paljon Iso-Britannian teollistumisesta ja nykytilanteesta. Kuitenkin olisin toivonut hieman enemmän saarivaltion rajojen ulkopuolelle katsomista. 11x1h luennot, 5x1h seminaaria ja lopputentti, johon riitti kun luentokalvot opettelee hyvin.

Kevään kurssini (50 credits = 25 op):

CIVE 2250 – Sustainable Engineering Solutions – 10 credits

Kestävän kehityksen rakennustekniikan kurssi oli erittäin antoisa. Kävimme läpi erinäköisiä ympäristöystävällisiä rakentamisratkaisuja, kuten esimerkiksi jätemaan kunnostaminen uudeksi rakennuspohjaksi, sadevesien ottaminen hyötykäyttöön erinäköisten vesijärjestelmien avulla, aurinkovoiman ja tuulivoiman käyttö rakennuksissa jne... Kurssin luennoitsijat olivat hauskoja brittihumoristeja, jotka puhuivat myös välillä täyttä asiaa. 11x2h luennot ja lopputentti, johon oli melko helppo vastata, jos vain luennoilla kuunteli hieman.

CIVE 2901 – Principles of Construction Management 2 – 10 credits

Jatkokurssi syksyn kurssiin CIVE 1901. Paljon mielenkiintoisempi kuin ensimmäinen, sillä luennoitsija oli suoraan yrityselämästä. Erittäin paljon mielenkiintoisia henkilökohtaisia kokemuksia, joiden pohjalta luennoitsija opetti kuinka tärkeää on osata sopimustekniikan tärkeys rakennusalalla. Erittäin syvällistä paneutumista kustannustehokkuuteen ja projektinhallintaan. Kurssi olisi kuitenkin tarvinnut jonkinnäköisen harjoitustyön, mutta vaihtarina ei voi valittaa. 11x2h luennot ja hyvä lopputentti. Paljon parempi kuin CIVE 1901.

CIVE 3921 – Construction Economics – 10 credits

Melko lailla samantyylinen kurssi kuin rakennusalan kustannuslaskenta TTY:llä. Samoja asioita, mutta lisäksi loppukurssissa käytiin erinäköisiä projektien arviointimenetelmiä, joiden olemassaolosta minulla ei ollut mitään tietoa. Hyvää kertausta kustannuslaskentaan ja myös hieman spesiaaliosaamista tarttui mukaan. Luennoitsija oli sama kuin CIVE 1901:ssä. 11x2h luennot ja lopputentti, joka oli melko helppo kun vain harjoitteli tärkeimmät kustannuslaskennan laskukaavat.

LUBS 1145 – Current Topics in International Business – 10 credits

Vaihtareiden suosima kauppatieteiden kurssi, jossa käytiin läpi erilaisia yleissivistäviä asioita, kuten korruptio, lapsityövoima, IT-business, ilmastonlämpenemisen vaikutus yrityselämään jne.. Olisin toivonut hieman enemmän kansainvälisiin markkinoihin paneutumista, mutta loppujen lopuksi erittäin yleissivistävä kurssi. Kurssin arvosana tuli 30 minuutin ryhmäpuheesta ja 3000 sanan esseestä, jonka aiheet tulivat jokaisesta luennosta.

LUBS 1025 – Leadership in Business

Johtajuuteen hieman syvällisemmin paneutuva kurssi, jossa käytiin läpi erinäköisiä johtamismenetelmiä ja – tyylejä. Luennoilla oli paljon ryhmätöitä ja testejä, joiden avulla tuli selväksi millaisia johtajan ominaisuuksia itse omistaa ja mitä tulisi kehittää. Kurssin arvosana tuli 1800 sanan esseestä ja 1500 sanan ryhmätyöstä, joka pohjautui ryhmäläisten yksilöesseisiin.

Eli yhteensä sain kasaan 90 Leeds creditsiä, mikä vastaa 45 opintopistettä Suomessa.

Opiskelu on Suomeen verrattuna erittäin paljon rennompaa, mutta mielestäni koulussysteemi on hieman huonompi kuin kotimaassamme. Harvoilla kursseilla oli päteviä harjoitustöitä ja muutenkin pelkillä tunnin luennoilla ei ehtinyt oppia mielestäni tarpeeksi. Ideana kai olisi, että opiskelijat lukisivat kymmenien lukulistojen kirjoja kurssien aikana, mutta sitä ei tehnyt kukaan. Yleensä tentin läpäisi helposti luentokalvoilla ja luennoilla kuuntelemalla. Esimerkiksi jos TTY:llä keskiverto viikko koostui noin 25-30h luennoista ja vapaa-aikana tehtävistä harjoitustöistä, niin Leedsissä minun kouluviikkoni olivat yleensä kolmipäiväisiä ja jokaisena päivänä oli maksimissaan 4 tuntia luentoja, eli noin 10-12h per viikko yliopistoa.

Leedsissä lukuvuosi koostuu kahdesta 11 viikkoisesta semesteristä, joiden jälkeen on aina 2 viikon tenttiviikot. Joululoma oli täydet 4 viikkoa, minkä aikana itse kävin Suomessa. Ihmeellistä oli pääsiäisloman pituus, sillä sekin oli täydet 4 viikkoa.

6. Elämää vaihdossa

Vuosi Iso-Britanniassa oli ehdottomasti parasta aikaa elämässäni. Koulusta ei tarvinnut stressata niin kuin Suomessa ja vapaa-aikaa oli riittävästi. Tapasin mahtavia ihmisiä ympäri maailmaa ja on mukava tietää, että ilmaisia majapaikkoja löytyy jatkossa Atlantin takaa ja ympäri Eurooppaa. University of Leeds on suosittu vaihtokohde kiinalaisten, kanadalaisten, jenkkien, ranskalaisten ja saksalaisten keskuudessa, mutta myös muita kansalaisuuksia löytyi pilvin pimein.

Suurin tavoitteeni oli rentoutua mahdollisimman paljon matkustelemalla aina kun mahdollista. Kävin kiertämässä Iso-Britanniaa melko laajalti. Vierailin mm. Lontoossa kolmesti, Manchesterissa, Liverpoolissa, New Castlessa, Edinburghissa, Glasgowssa, Dublinissa jne…

Brittikulttuurista ei mieleeni jäänyt kuin lähinnä positiivisia muistoja. Ihmiset ovat lämpimiä ja tykkäävät puhua mielellään tuntemattomillekin. Suomalaiset voisivat ottaa hieman mallia. Urheilu, varsinkin jalkapallo, pistää lähes koko kansan sekaisin ja mikä onkaan parempi tapa nähdä extreme-tunnelmaa kuin käydä fudismatseissa. Itse kävin katsomassa neljä isompaa jalkapallo-ottelua vuoden aikana. Yhdessä valioliiga matsissa näin ihka elävän viuhahtajankin juoksemassa ympäri kenttää järjestyksenvalvojia perässään.

Vapaa-aikana pelasin paljon jalkapalloa ja squashia vaihtareiden kanssa ja vierailin säännöllisesti kuntosalilla. Muutamia kertoja viikossa kävimme kavereiden kanssa kiertelemässä eri pubeja ja välillä myös pistäydyimme yökerhoissa, joita Leeds on täynnä. Voin taata, että joka ilta kyllä jossain päin Leedsiä tapahtuu. Tekemisen puutteesta paikkaa ei voinut ikinä syyttää.

Asunnot Iso-Britanniassa ovat rakennustekniikan opiskelijan silmiin hieman epäilyttäviä. Vanhemmissa asunnoissa pieni homeen tuoksu ei ole yllätys ja jos ikkunoista hieman vetää talven kylmimpinä aikoina, ei kannata kuin vetää paksumpaa peittoa päälle. Kokolattiamattoja löytyy valitettavasti joka paikasta. Kuulin jopa huhua että Dublinissa olisi jopa yleinen sauna, mikä oli vuorattu matolla.

7. Lopuksi

Lähdin pois Leedsistä toukokuun lopussa ja jäähyväiset olivat tietenkin haikeat, sillä useat uudet tuttavuudet joutui jättämään taakseen. Itse kuitenkin uskon, että parhaiden vaihtarikavereiden kanssa tulemme törmäämään uudelleen. Hyviä muistoja matkaltani jäi todella pitkä lista ja en edes enää muista huonoja, mikä osoittaa kuinka mukavat 9 kuukautta vietin.

Tuleville Leedsiin vaihtoon lähtijöille toivon vähintään yhtä mukavaa matkaa. Kun vain muistaa pitää positiivisella asenteen, niin varmasti löytää mahtavia ihmisiä, harrastuksia ja ikimuistoisia tilanteita. Alun kulttuurishokista kyllä jokainen toipuu varmasti nopeasti. ”Kyllä matkailu avartaa”-sanonta pitää erittäin hyvin paikkansa.

Ps. Haluan kiittää todella suuresti Maa- ja Vesitekniikan Tuki Ry:tä apurahasta!