Antti Mäki - 2010: Technische Universität Berlin, Saksa

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Antti Mäki
Koulu
Teknillinen korkeakoulu
Matkakohde
Technische Universität Berlin, Saksa
Aika
01.03.2010 - 15.08.2010
Vaihto-ohjelma
Erasmus


Opiskelin Erasmus –ohjelman kautta Berliinin Teknillisessä yliopistossa kesälukukauden 2010, eli maaliskuun alusta elokuun puoliväliin. Berliini on mielenkiintoinen sekoitus erilaisia kulttuureita, mikä näkyy myös monella tapaa kaupungin vilkkaassa katukuvassa. Katutaidetta, kulttuuria ja erilaisia tapahtumia on tarjolla joka lähtöön, enemmän kuin missään muualla Saksassa. Osittain johtuen suuresta työttömyysprosentista ja boheemista elämäntavasta kaupungin hintataso on hyvin miellyttävä. Vuokrataso on edullinen sekä ravintolat ja baarit Suomeen verraten todella halpoja.

Liikkuminen Berliinissä on helppoa ja halpaa. Opiskelijakorttiin kuuluu kausilippu kaikkiin julkisiin liikennevälineisiin, jotka toimivat pääasiallisesti erittäin hyvin. Omaa autoa ei kannata kovien ruuhkien vuoksi juurikaan käyttää, mutta polkupyörä on näppärä ja nopea apuväline erityisesti kesällä. Muualle Saksaan voi tehdä viikonloppumatkoja näppärästi pikkuryhmissä edullisella ”Schönes Wochenende” –junalipulla. Myös kimppakyytipalvelu ”Mitfahrgelegenheit” on toimiva ja halpa tapa liikkua maan sisällä.

Vapaa-ajan vieton suhteen Berliini ei jätä koskaan kylmäksi – joka päivälle löytyy jotain uutta. Ravintoloiden, baarien, klubien ja keikkojen lisäksi myös korkeakulttuuria ja urheilutapahtumia löytyy joka lähtöön. Keikkatarjontaan kannattaa tutustua  030 –ilmaisjakelulehdestä. Urheilusta kiinnostuneiden kannattaa käydä tsekkaamassa jalkapalloa olympiastadionilla ja paikallisen jääkiekkojoukkueen ”Berlin Eisbären” peli O2 –areenalla.

Opiskelin TU:lla saksan kieltä sekä energiatekniikan ja talouden kursseja. Kurssien laatu ja erityisesti vaatimustaso vaihteli melko paljon, riippuen pääasiassa siitä oliko kurssi tarkoitettu alku- vai loppuvaiheen opiskelijoille. Opetusta TU:lla järjestetään sekä saksaksi että englanniksi. Myös saksankieliset kurssit ovat suoritettavissa, sillä luennoitsijat puhuvat melko selkeää yleiskieltä. Tentit ovat Suomessa totutusta tavasta poiketen lyhyitä n. tunnin kirjallisia tai tätä lyhyempiä suullisia kuulusteluja.
Vaihto-opiskelu tarjoaa hienon tilaisuuden tutustua uusiin kaupunkeihin, ihmisiin, kulttuureihin ja vapaa-ajan aktiviteetteihin. Berliini tarjoaa loistavan mahdollisuuden tähän kaikkeen ja paljon muuta. Suosittelen.

 Helsingissä, 1.10.2010

Antti Mäki
Tekniikan kandidaatti, TKK / Energiatekniikka