Antti Vestman - 2012: Universitat Politècnica de Catalunya, Espanja

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Antti Vestman
Koulu
Oulun yliopisto
Matkakohde
Universitat Politècnica de Catalunya, Espanja
Aika
26.01.2012 - 30.06.2012
Vaihto-ohjelma
Erasmus


Ympäristötekniikan opintojen loppuvaiheessa suoritin Erasmus-opiskelijavaihdon Barcelonassa Espanjassa. Vaihtoyliopiston valinta osui Barcelonan teknillisen yliopistoon, Universitat Politechnica de Catalunya. Valintaa puolsivat Barcelona Techin hyvä maine ja kansainvälisyys. Opiskelukaupunkina Barcelona kiinnosti minua rikkaan ja monipuolisen kulttuuritarjonnan takia.

Vaihtokohteeseen saapuminen

Erasmus-vaihdon haku ja paperiasiat kotimaassa olivat melko suoraviivaisia, joskin työtä oli melko runsaasti. Kaupunki oli minulle entuudestaan jonkin verran tuttu ja tämä helpotti asuntoa hankittaessa, sillä yliopistolla ei ollut opiskelija-asunto systeemiä lainkaan. Paikalliset opiskelijat ovat suurelta osilta Barcelonasta ja asuvat lähes poikkeuksetta perheidensä luona. Asunnon hankkiminen onnistui parhaiten paikan päältä. Espanjaan asettuminen tapahtui verrattain helposti. Yhteydenpitoa varten hankittu kiinteä internet-liittymä vaati eniten paperitöitä, mutta jälkeenpäin ajateltuna se toimi hyvänä tutustumisena paikallisiin virastoihin. Tulevaisuutta ajatellen oli mukava huomata, että käytännössäkin Euroopan unionin alueella ulkomailla asuminen ja työskentely on nykyään joustavaa. Terveydenhuolto sujuu Eurooppalaisen sairasvakuutuksen kautta maksutta.

Opiskelu vaihtoyliopistolla

Yliopistolla asiat sujuivat helposti alkaen orientaatioviikolla. Ilmoittautuminen kursseille oli huomattavasti hankalampaa kuin Suomessa. Tiettynä päivänä piti tietää kevään kurssit, niiden aikataulut lopputenttejä myöten ja olla oikeaan aikaan ilmoittautumispisteillä. Ilmoittautumisen jälkeen muutokset oli tehtävä viikon kuluessa. Englanninkieliset kurssit, jotka Suomessa olivat hyväksytetty ohjelmaan, eivät suurelta osin olleetkaan mahdollisia suorittaa englanniksi. Uusi kurssisuunnitelma oli muodostettava suppean englanninkielisen tarjonnan perusteella. Insinöörikursseja Suomessa pääasiallisesti suorittaneena laajensin olosuhteiden määrittämänä taitoja taloustieteellisillä opinnoilla.

Kurssit olivat eritasoisia vaikeusasteelta, mutta ylipäätään hyödyllisiä ja mielenkiintoisia. Suomeen verrattuna luennoilla käyminen oli selvästi tärkeämpää. Intranetissä jaettu materiaali ei ollut itsessään riittävä, vaan luennoilla kerätyt muistiinpanot olivat tenteissä erittäin tärkeitä. Tenteissä sai useimmiten pitää materiaalia mukana, mutta hankaluutta tuotti lyhyt suoritusaika. Kursseilla oli vain yksi suoritustapa ja yksi lopputentti mahdollisuus. Paikallisille opiskelijoille tämä tuotti stressiä sillä koulussa oli lukukausimaksut ja opintojen venyttäminen ei useitakaan houkuttanut. Toisaalta vaihto-opiskelijat ylipäätään näyttivät läpäisevän kurssinsa huomattavasti pienemmällä tuntimääräisellä panostuksella kuin paikalliset, joilla oli tapana viihtyä yliopistossa aamuluennoista ilta seitsemään.

Tämän hetkinen taloudellinen ja poliittinen tilanne oli luennoilla usein esillä. Opettajat saattoivat tuoda mielipiteitään jonkin verran esiin, mutta mielestäni se tapahtui hyvällä maulla ja selkeästi opetuksen ulkopuolella. Ennakkoon ajattelin tuntien olevan vuorovaikutteisempia, mutta kuten Suomessakin keskustelun määrä riippuu pitkälti ryhmäkoosta ja erikoistumisen vaiheesta. Paikalliset opiskelijat keskustelivat mieluusti ulkomaalaisten kanssa, mikäli pystyivät englantia puhumaan. Toisaalta huomattavan usein myös opiskelijat olivat lähes kielitaidottomia.

Hintataso

Yliopistolla oli ruokala ja se tarjosi lounasta samaan hintaan kuin suurin osa Barcelonan pikkuravintoloista, joten kouluruokailu oli vaihtoehto kun pitkän päivän aikana aikaa ruokailulle ei ollut paljoa. Lounasaikaan saa päivän menun Barcelonassa sadoista paikoista 7 eurolla. Yliopistolla ei ollut luentoja 14-15 välillä ja tänä aikana eväiden lämmitykseen käytettävät mikroaaltouunit keräsivät pitkät jonot.

Eurooppalaiseksi suurkaupungiksi Barcelona on vuokratasoltaan kohtuullisen halpa. Useat vaihtokaverit asuivat 5-7 hengen asunnoissa ja hintataso oli Suomen tasoa. Oma asuminen hoitui suomesta tutun kaverin kanssa kaksiossa ja vuokra ei juuri noussut Oulun vuokrasta. Ravintolat ja ulkona käyminen ylipäätään on selvästi halvempaa. Kulttuuriin kuuluu selkeästi vilkkaampi iltaelämä ja päivällisetkin alkavat usein vasta yhdeksän jälkeen.

Muuta

Vaihto-opiskelija elämä on Barcelonassa hyvin vilkasta ja reissuille lähdettiin usein kymmenelläkin linja-autolla. Tarjontaa riitti ja tutustuminen Barcelonaan sekä koko Espanjaan oli helppoa ESN:n avulla. Edulliset autovuokrat ja halpalennot houkuttivat useille omille reissuille. Kuitenkin omien kavereiden kanssa tehdyt reissut vaativat usein enemmän varoja ja suunnittelua, toisaalta ne olivat hienoja kokemuksia. Urheilun ystäville Barcelona on huikea kaupunki. Jalkapallon lisäksi koripallossa, tenniksessä, formuloissa ja yleisurheilussa on mahdollisuus todistaa maailmanhuippuja joka vuosi. Urheilu on kaupungissa näkyvästi esillä ja se näkyy liikuntapaikkojen laadussa sekä määrässä. Myös yliopistolla oli hyvät urheilupalvelut.

Barcelona oli upea kaupunki ja vaihtokokemus hieno. Päällimmäisenä vaihto-opiskeluajasta jäävät mieleen ihmiset. Ihmisiin tutustuminen vaatii hieman aikaa sekä omaa yritystä ja tähän vaihto-opiskelu tarjoaa loistavan mahdollisuuden. Opiskelu vieraassa yliopistossa oli avartavaa kurssien sisällön lisäksi hyvin monella tasolla. Huolellinen tutustuminen vieraaseen kulttuurin oli huomattavasti suurempi kokemus kuin olin osannut ajatella.