Anu Haanela - 2009: Corvinus University of Budapest, Unkari

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Anu Haanela
Koulu
Oulun yliopisto
Matkakohde
Corvinus University of Budapest, Unkari
Aika
02.09.2009 - 31.12.2009
Vaihto-ohjelma
Erasmus


Olen neljännen vuosikurssin ympäristötekniikan opiskelija Oulun yliopistosta. Opintosuuntani on vesi- ja geoympäristötekniikka. Opiskelin syksyn 2009 Budapestissä ERASMUS vaihto-opiskelijana
Corvinus yliopistossa.

Budapest on erittäin mukava kaupunki asua. Reilun puolentoista miljoonan pääkaupungissa tekemistä ja nähtävää riittää jokaiselle päivälle, mutta kaupunki ei kuitenkaan ole liian suuri, jotta kotoisa tunnelma myös säilyy. Kulttuurishokista minulla ei ollut mitään tietoa, vaan sopeuduin elämään Unkarissa varsin hyvin. Yleisesti ihmiset olivat ystävällisiä ja avuliaita, jos osasivat puhua englantia mikä olikin yllättävän harvinaista. Joskus myös odottaminen ja asioiden hoitaminen saattoi tuntua hieman työläältä ja aikaa vievältä mutta siihen tottui pian eikä itsekkään välttämättä enää katsonut kelloon kovin tarkasti.

Asuminen järjestyi yksityiseltä vuokraamassa asunnossa parhaimmalla paikalla kaupungin keskustassa. Minun lisäkseni kämpässä asui kolme muuta tyttöä, joista yksi oli unkarilainen. Yleisesti asunnon kunto oli hyvä, mutta pakkasten tultua joskin hieman kylmä. Yksinkertaisten ikkunalasien ja kaasulämmittimen ansiosta asunnon lämpötila varsinkin öisin saattoi laskea melko alhaisiin lukemiin, mutta peittoja lisäämällä se ei haitannut.

Unkarin kielikurssille en osallistunut, mikä harmittaa hieman jälkeenpäin, sillä olisi ollut hienoa oppia puhumaan edes hieman paikallisten kanssa heidän omalla kielellään. Yliopistossa tosin osallistuin unkarin kielen alkeiskurssille, mutta siellä en kerinnyt kieltä kovinkaan paljon oppia. Kurssilla keskityttiin yksinkertaisiin arkipäivän tilanteissa tarvitsemiin asioihin, kuten esimerkiksi numerot, asiointi ruokakaupassa tai ravintolassa ja osoitteiden kertominen, mikä olikin todella hyödyllistä.

Suoritin Corvinus yliopistossa yhteensä viisi kurssia. Korvaavia kursseja en edes yrittänyt etsiä vaan halusin suorittaa ennemmin tutkintoani täydentäviä kursseja. Alkuperäinen suunnitelma muuttui hieman, sillä osa valitsemistani kursseista jouduttiin perumaan alhaisen osallistuja määrän vuoksi. Yleisesti opiskelu poikkesi hieman suomessa tottumaani massaluento-opiskeluun. Osalla suorittamistani kursseista oli vain muutama opiskelija, jolloin kurssi suoritettiin keskustelemalla opettajan kanssa kurssin aiheista. Materiaalia tuli lukea ja opiskella ennen sovittua ajankohtaa itsenäisesti ja sen pohjalta esittää kysymyksiä. Lisäksi myös itsenäistä opiskelua oli paljon, esimerkiksi yksi kursseistani suoritettiin kokonaan itseopiskeluna, kurssin opettaja antoi materiaalit, jotka täytyi lukea itsenäisesti, sekä kurssiin kuului myös kirjallinen raportti itse valitsemasta aiheesta. Tenttejä kursseistani ei järjestetty vaan kurssit suoritettiin pitämällä esitelmiä sekä kirjoittamalla raportteja.  Etenkin esitelmien pitäminen oli mielestäni hyödyllistä sillä sellaisia muuten harvemmin tarvitsee tehdä.

Työmäärällisesti kurssit olivat helpompia, mihin Suomessa olen tottunut, mutta kurssit olikin tehty todennäköisesti vaihto-opiskelijoille helpommaksi. Hyviin arvosanoihinkaan ei hirveästi työtä vaadittu. Kurssien sisältö vastasi melkein aina esittelyssä mainittuun sisältöön, joten tältä osin pettymyksiä ei sattunut. Kaikki opettajat olivat todella mukavia ja auttoivat aina tarpeen tullen, mikäli jotain ongelmia ilmeni. Opiskelusta käteen jäi positiivinen kokemus, vaikka osa haluamistani kursseista jouduttiinkin perumaan. Oppimisen kannalta olisin kaivannut ehkä enemmän luentoja ja jälkeenpäin ajatellen olisi kursseja voinut suorittaa enemmänkin. Toisaalta oli myös kiva kun aikaa jäi opiskelun jälkeen myös esimerkiksi matkusteluun.

Vaihto-opiskelu oli erittäin hieno kokemus ja sain siitä paljon hienoja ja arvokkaita kokemuksia. Opintopisteiden lisäksi käteeni jäi kielitaitoa, itsevarmuutta, rohkeutta kohdata uusia asioita ja paljon uusia ystäviä eri puolilta maailmaa. Lisäksi oli hienoa oppia tuntemaan myös hieman erilaisia kulttuureja ja niiden eroja. Neljä kuukautta tosin oli todella lyhyt aika ja se menikin ihan liian nopeasti.