Axel Ahlström - 2013: Tongji yliopisto, Kiina

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Axel Ahlström
Koulu
Aalto-yliopisto
Matkakohde
Tongji yliopisto, Kiina
Aika
01.02.2013 - 15.06.2013
Vaihto-ohjelma


Jag har studerat vid Aalto universitetet Vatten och miljöteknik vid Samhälls- och miljöteknik avdelningen. Mina sista studier för programmet gjorde jag i Tongji universitetet i Shanghai, Kina. Mitt mål för studierna var dels att studera mitt eget ämne men också att lära mig kinesiska och om Kina i allmänhet. Därför studerade jag utöver mina egna kurser även språk och allmänna kurser om kina och dess internationella relationer.

Studierna vid Tongji hade I visa aspekter ganska låg standard och organiseringen var ganska råddig, som med det mesta i Kina. Deadlines var ganska flexibla och det kunde komma fram saker om kurserna ganska plötsligt utan förvarning. Man märkte dock att de försöker satsa mycket på att presentera, någonting som jag förstått traditionellt sätt varit svårt för kinesiska studeranden. Kampuset var enormt, med 45 000 studeranden. Trots detta var det nog inte överfullt utan snarare tvärtom. Det verkade so mom de skulle ha haft överkapacitet. Mycket fina sportfaciliter med fotbollsplan etc. kunde hittas på kampus.

Utöver studierna var Kina mycket intressant och man hann resa på veckosluten, vilket gav en ytterligare dimension. Ifall man bara hade sett Shanghai skulle man nog ha missat mycket av det “riktiga” kina. Klimatet var skönt ifrånsett de varmaste dagarna på sommaren då temperature kunde stiga till over 40 grader.

Överlag var mitt utbyte mycket lyckat och jag har mycket I bagaget för kommande prövningar. Man market också att de flesta stora finska företagen är närvarande I Kina så man kommer definitvt ha nytta av en kina erfarenhet I framtiden. Trot att jag studerade språket både I skolan och utanför så är ens nivå trots allt på ganska låg. I slutet kunde jag förstå ord I diskussioner och på detta sätt följa med diskussioner men utan att kunna ta del av dem.

Jag kommer varmt att rekommendera andra studeranden att åka till Shanghai på utbyte, det kändes faktiskt somman var I världens centrum, som säkert också är sant!

 Axel Ahlström