Eevi Kokkinen - 2009: Valencian teknillinen yliopisto, Espanja

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Eevi Kokkinen
Koulu
Oulun yliopisto
Matkakohde
Valencian teknillinen yliopisto, Espanja
Aika
08.09.2008 - 26.06.2009
Vaihto-ohjelma


Lähdin syksyllä 2008 Oulun yliopistosta vaihto-opiskelemaan Espanjaan, Valencian teknilliseen yliopistoon (Universidad Polytecnica de Valencia). Vaihtoni kesti alun kielikurssi mukaan luettuna lähes kymmenen kuukautta (8.9.2008-26.6.2009). Vaihdon aluksi siis pääsin intensiiviselle espanjankielen kurssille Gandiaan, lähelle Valenciaa. Siellä pääsin ensimakuun lämpimistä hiekkarannoista ja pilvettömistä taivaista. Kesäkuussa, opintojen päätyttyä, lähdin vielä vapaaehtoistyöleirille Menorcan saarelle tekemään kukkaistutuksia ja grillaantumaan auringossa.

Vaikka Valencian yliopisto ei suoraan järjestäkään asuntoja vaihtareille, oli heillä oma ”flat data base”, jonka kautta löysin sopivan asunnon. Vapaista huoneista oli ilmoituksia myös lyhtypylväissä yms. yliopiston lähettyvillä. Suurin osa vaihtareista asuu kimppakämpissä, mutta minä päätin mennä asumaan espanjalaiseen perheeseen.

Yliopistoalueella on useita ravintoloita, joista sai kahvia kaikenlaista purtavaa sekä runsaan lounaan kohtuulliseen reilun neljän euron hintaan. Lounaassa erikoista oli  se että, juomaksi tarjottiin olutta ja pääruoan lisäkkeenä oli lähes aina ranskanperunoita tai perunalastuja. Erilaisia riisiruokia  tarjottiin enemmän kuin Suomessa on tapana. Vaihdoin joululomalla asuinpaikkaan ja kevään ajan söin sitten uuden perheeni pöydässä.

Valitsemillani kursseilla en tarvinnut lainkaan varsinaisia oppikirjoja, koska kurssien luentomateriaali oli usein saatavissa joko osaston kopiointikeskuksesta tai Optiman kaltaisesta verkkolähteestä. Lähes kaikilla kursseilla tehtiin joko ryhmäharjoituksia tai laboratorioharjoituksia, lisäksi yhdellä kurssilla kävimme excursioilla vedenpuhdistamolla ja jätteenlajittelukeskuksessa. Kurssien työmäärä oli hyvin samanlainen kuin mihin olen Suomessa tottunut, mutta kokeissa vaadittiin enemmän tärppitietoa.

Yliopiston palveluja en paljoa käyttänyt, asiointi oman osaston kansainvälisten asioiden toimiston kanssa toimi riittävän jouhevasti. Yliopistoalueelta löytyi kuitenkin kaikkea kampaajasta ja matkatoimistosta pankkiin ja lasten päivähoitoon.

Yliopistolla oli lisäksi hyvät urheilumahdollisuudet; ohjattua liikuntaa oli paljon, mutta ryhmiin ilmoittautumisessa oli oltava nopea eikä tunneilta saanut olla poissa. Lisäksi oli mm. tenniskenttiä ja uimahalli. Kävin itämaisen tanssin tunneilla, aikidossa ja tanssin bhangraa. Lisäksi kokeilin vähän tanssiterapiaa. Kaupungin yöelämään en suuremmin tutustunut, mutta koska kaupungissa on paljon opiskelijoita oli siellä myös paljon toimintaa.

Espanjan kaupunkiliikenne vaikutti alkuun aivan kaoottiselta, mutta vähitellen hurjiin nopeuksiin ja kaistoista välittämättömään ajoonkin tottui. Itse en ajanut ollenkaan, mutta pelkästään paikallisbusseissa otti välillä mahasta. Usein vaihtarit vuokraavat auton ja lähtevät kiertomatkalle ympäri Espanjaa tai laajemmin Eurooppaan. Minä tein vain pieniä matkoja Espanjassa ja kuljin linja-autolla ja junalla. Liput pystyi (useimmiten) ostamaan netistä, eikä julkiset kulkuneuvot olleet järin kallis liikkumamuoto. Tosin erityisesti junaliput kannatti ostaa hyvissä ajoin sillä varsinkin loma-aikoina junat täyttyivät nopeasti.

Huomattavimmat erot Valencian ja Oulun välillä ovat sää ja päivärytmi. Valencian talvi on kuin kylmä Suomen kesä, ja kun espanjalainen rakentaminen ei ole järin tiivistä, niin tammikuussa sisällä paleltaa ihan kunnolla. Lämmitys näkyy vuokrassa, mutta on sen arvoinen.

Paras osa vaihtovuottani oli perhe jossa asuin: heidän kauttaan pääsin mukaan espanjalaiseen ruokarytmiin (lounas kahden aikaan ja illallinen kymmenen aikoihin), söin oikeaa kotiruokaa, näin espanjalaista perhe-elämää ja muutenkin pääsin lähemmäksi espanjalaista maailmaa kuin mitä vaihto-oppilaiden jakamassa solussa olisi ollut mahdollista. Opetin perheen lapsille englantia ja olin mukana heidän urheiluharrastuksissaan.