Elina Samila - 2003: Braunschweigin teknillinen korkeakoulu, Saksa

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Elina Samila
Koulu
Teknillinen korkeakoulu
Matkakohde
Braunschweigin teknillinen korkeakoulu, Saksa
Aika
01.04.2003 - 26.08.2003
Vaihto-ohjelma


Hakeminen ja lähteminen

Päätin hakea vaihtoon Saksaan, koska saksan kielitaitoni tarvitsi vahvistusta ja uudet kokemukset houkuttelivat. Braunschweig:iin päädyin sen pohjoisen sijainnin takia ja koska minulta löytyi jo entuudestaan tuttavia sieltä. Hakiessa ja vielä paikan päällä jäin kaipaamaan kurssien valinta opasta. Kurssit etsin osastojen kotisivuilta ja vajavaisella kielitaidolla oli välillä vaikeuksia ymmärtää kurssin sisältöjä.

Ilmoittautuminen yliopistoon

Oppaassa oli mainittu, että maanantaista torstaihin klo 9 ilmoittautuminen ja aika hyvin se piti paikkansa. Saavuttuani paikan päälle löytyi tieto, että samana päivänä oli ilmoittautuminen. Ilmoittautuminen oli sinänsä järjestetty hyvin, koska 10 sivuisen lomakkeen täyttö tehtiin kohta kohdalta porukassa ja opastaja näytti kalvolta missä mennään ja mitä pitää kirjoittaa. Yksin se olisi ollut monimutkaisuutensa takia sula mahdottomuus.

Ilmoittautumisen jälkeen varattiin henkilökohtainen aika (termin) AKA:n työntekijältä. Tapaamisessa sain vuokrasopimukseni ja informaatiopaketin AKA:sta. Opiskelijakortti tuli vasta kahden viikon päästä postissa, siihen asti saimme kuitenkin tilapäisen todistuksen. Tapaamisessa sain myös ohjeet vuokratakuun maksamisesta kassaan.

Asuminen:

Asunto järjestyi Akademisches Auslands Amt:ilta eli olin jo kotimaassa lähettänyt asunto hakemuksen ja perillä minulle kerrottiin mistä sain ja vuokrasopimus annettiin jonka kanssa menin sitten Hausmeisterin puheille (huom! vain puheaikaan tavattavissa eli ma-to 14.30-15.30, pe 11-12). Varaudu jonottamaan! Sain avaimet käteen ja eikun sisään muuttamaan 14 neliön yksiööni.
Kuvia asunnoista löytyy seuraavia linkkejä seurailemalla
http://www.tu-bs.de/swbs/index_bs.html
-> Braunschweig
-> Wohnen
-> APM Rebenring (minun)
 
Vierailin toisessa opiskelija-asuntolassa (an der Schunter) ja voin todeta että meillä on asiat hyvin vaikka joskus Jmt 1 solut vaikuttavat isoilta. Näissä soluissa on 20 asukasta, yksi valtava keittiö, jossa on paljon (8) keittolevyjä pitkällä pöydällä, kaksi jääkaappia, kaksi vessaa ja neljä suihkua sekä yhteinen tila. Opiskelija asuntola Westadt on aika kaukana yliopistosta (kaupungin toisella puolella), mutta rakennus on suhteellisen uusi (90-luvulta) ja huoneet ovat isoja ja solut 3-4 hengen soluja. Saksalaiset juovat hyvin paljon pullovettä, vaikka saksalainen kraanavesi on täysin juotavaa.

Kustannukset

Braunschweigissa ei mene liikkumis kuluja ollenkaan, koska opiskelija kortti on sama kuin suur-Braunschweigin (Grossraum- Braunschweig) (luku)kausilippu. Käytetyn pyörän ostoa kannattaa harkita. Braunschweig on tasaista aluetta ja pyörällä pääsee hyvin pyöräteitä pitkin. Yllätys kustannuksena minulle tuli, että vaikka muutin kalustettuun huoneeseen ei huoneessa ollut mitään astioita.

Kännykkää tai pre-paid liittymää harkitseville tiedoksi, että voi joko ostaa liittymän (siis pelkän kortin) 40€  (sis. 15 € puheaikaa) tai ostaa puhelimen (sim-lukittu), jossa liittymä tulee mukana. Päädyin itse ostamaan Siemens puhelimen (88€) edullisin kun oli.

Kulutustarvikkeet kuten ruoka ja kosmetiikka ovat Saksassa edullisempaa kuin Suomessa. Myös ravintola hinnat ovat edullisempia erityisesti olut. Ainoat joiden kalleutta joudun moittimaan ovat junamatkojen- ja kännyköiden hinnat sekä veden hinta ravintolassa.

Opiskelu

Opetusmenetelmät Saksassa ovat aika samanlaisia kuin Suomessa, ainoa mihin kiinnitin huomiota oli ettei tehtyjä esitelmiä tarvinnut palauttaa kirjallisessa muodossa. Huonoa sinänsä oli että mitään ohjausta opintoihin ja kurssien valintaan ei yliopiston puolesta ollut. Saksassa luennoilla ei luennon lopuksi taputeta vaan koputetaan pöytää taputuksen sijasta. Tentit ovat suullisia tai kirjallisia ja jos on vähänkin huonompi kielitaito suositellaan ulkomaisille suullisia tenttejä. Tentit päivät voi sopia professoreiden kanssa hyvinkin joustavasti. Osa vaihtareista lähti kotiin jo ennen varsinaisen luentokauden loppua. Minullakin jäi kahden viimeisen tentin väliin 5 viikkoa tyhjää aikaa eli olisin aivan hyvin voinut sopia aikaisemman tenttipäivän, jos lähtöpäivääni ei olisi jo ollut päätetty elokuun loppuun. Sinänsä suurin osa vaihtareista lähtee kotiin heinäkuun lopussa. ECTS systeemi on vasta tulossa kunnolla ja yliopistolla on suunnitelmissa koko koulun kattava laskutapa. Toistaiseksi rohkeasti pitää vaan häiritä assistentteja ja professoreita kunnes saat tietoosi tulevat pisteesi.

Kirjaston lainaus systeemi on täällä erilainen, on kauko- ja lähilainaa. Kirjastokorttia varten tarvitsee oleskelulupa lapun. Kirjastokortilla pääsee kirjaston muutamasta tietokoneesta nettiin (4h/vko). Tietokonekeskuksen koneisiin tarvitsee Y-numeron, jonka saa tietokone keskuksesta. Omani sain samantien mutta jotkut olivat joutuneet odottamaan pari viikkoa.

Opintojen hyväksymiseen olen täysin tyytyväinen ja uskoisinkin että saan kaikki hyväksyttyä. Professoreiden kanssa voi kesken lukukaudenkin keskustella kurssien hyväksymisestä ja yhden kurssin lopetinkin kesken kun totesin etten saa sitä hyväksytettyä. Itse suoritin hyvän saksan kielikurssi tarjonnan takia 2 saksan kurssia,  jokiekologian (Leichtweiss institut), vesirakennuksen seminaarin, markkinoinnin ja kansainvälisen johtamisen kurssin. Vaikka kurssimäärä tuntuu pieneltä saadut opintoviikot korjaavat väärin käsityksen (15ov). Kielikursseista tulee ottaa huomioon että kielikeskus antaa opintoviikot tuntimäärien  (X h/vko = ½X ov) perusteella eikä ECTS suorituspisteiden mukaan.

Varaudu siihen, että keskittyminen uuteen kieleen väsyttää paljon(!) ja älä tee liian raskasta aikataulua. Itse huomasin, että päivän kolmas luento oli aina täysin turha koska olin jo niin väsynyt ettei keskittymisestä tullut mitään.

Vapaa-aika

Yliopisto ja kaupunki tarjosivat todella hyvät harrastusmahdollisuudet. Yliopiston liikunta oppaasta saa enemmän tietoa mutta lähes ilmaiseksi pystyy ottamaan osaa yli 50 lajiin. Varsinkin jos on vaikeuksia sopeutua tai on ylimääräistä vapaa-aikaa suosittelen liikkumista, silloin tutustuu ihmisiin ja ei murehdi koko aikaa kotona. Ainakin itselläni tämä toimi loistavasti.

Braunschweigissa ovat välimatkat ovat niin lyhyitä, että pyörä on todella kätevä käyttää. kirpputorilta (Flohmarket Schützenplatz sijaitsee Hamburgerstrassella REAL- kauppaa vastapäätä) 

käytetty pyörä. Kaupungin keskustaan on ehkä noin 1 kilometri eikä siis oikein kannata julkisia käyttää kun pyörällä pääsee paljon nopeammin. Täällä on myös joka paikassa pyörätiet ja pyörille omat valot eli liikkuminen on todella sujuvaa ainoa mitä pitää varoa on muut pyöräilijät. Pyörässä pitää olla pimeällä valo, punaisia päin ei saa ajaa, pyöräteillä on ajosuunnat... Näistä kaikista voi poliisi sakottaa tai vähintään huomauttaa.

Parhaat liikkumismuodot  Saksassa ovat Happyweekend ticket (paikallisjunilla 28€, max. 5 henkeä, voimassa lauantai tai sunnuntai päivän) ja Bundesland ticket (paikallisjunilla 21€, max. 5 henkeä, voimassa arkipäivisin). Junista en uskalla tähän laittaa paljon tietoa, koska Deutsche Bahn (DB) teki epäonnistuneen hinta uudistukseen 2002-2003 vuoden vaihteessa ja nyt tippuneiden asiakas määrien takia jatkuvasti yrittää korjata tilannetta. Lisätietoja helpoiten  saat  www.bahn.de.  Varaudu kuitenkin siihen, että junat ovat kalliimpia kuin Suomessa.

Mensaksi kutsutaan saksassa kaikkia opiskelija ruokaloita ja ruoka on keskitasoista ja Suomen hinnoissa (1-2,5€ annos), kun lasketaan aina juoma mukaan (0,7-0,9€). Monet kuten minäkin kylläkin kantoivat vesipulloa mukana ja joivat siitä ruokalassa. Mensakorttia tarvitaan vaatteiden pesukoneisiin ainakin APM- asuntolassa. Kortin saa kassalta kysymällä. Sain myös kuulla muutamalta vaihtarilta vinkkejä astioiden hankintaan: kahvikupit ovat pantillisia joten voit lainata ihan hyvin lukukauden ajaksi. Jotkut olivat noudattaneet tätä periaatetta myös ruokailuvälineisiin...

AKA  (Akademisch Auslands Amt) järjestää muutamia matkoja vaihto-opiskelijoille ja kantapöydän (stammtisch) kulttuuricafe Schüssel:istä tiistaisin. Parhaimmillaan meitä vaihtareita tuli kantapöytään noin 50 henkeä. Suurin osa porukasta kuten minä kävin joka viikko kantapöydässä. Jutustelu oli rentoa ja joskus lähdettiin myös jälkeen päin diskoon (Jolly Joker), jossa oli tiistaisin opiskelijoille juomat puoleen hintaan. Jos pidät siideristä, olet pulassa Saksassa. No ehkä et totaalisesti, koska yliopiston keskellä Cafe Herman’s pitää valikoimissaan tätä elämän eliksiiriä.

Vakuutukset ja terveydenhuolto

Kelan lomake mukaan ja Tekniker Krankenkasseniin (TK) vierailu. TK antaa pyydettäessä listan (yksityis-)lääkäreistä, jotka hyväksyvät EU-paperin (ei tullut mitään lisämaksuja). Oikea lomake on E128 ja palvelu ainakin niillä kahdella lääkäriasemalla oli upeata. Ensiapuun minun ei tarvinnut koskaan turvautua.

Miksi lähteä?

Braunschweig:iin kannattaa lähteä, jos haluaa oppia saksaa.  Pohjois-saksassa puhutaan hochdeutch:ia eli melkein puhdasta kirja kieltä. Lisäksi olin Braunschweigissa tietääkseni ainoa suomalainen vaihto-opiskelija ja muiden vaihtareiden kanssa puhuttiin aina yhdessä saksaa. Suurin osa Erasmus vaihtareista tuli joko Itä-Euroopasta tai Italiasta ja kotimaassaan he olivat opiskelleet vain yhtä vierasta kieltä eli saksaa. Englannin taito oli monella vain auttava tai alkeet. En tiedä onko vaihtoajasta hyötyä työn haussa mutta kokemuksena se on kasvattanut minua ja ehkä siten sopeudun paremmin työelämään. Koska suunnitelmissani on kansainväliset työtehtävät, uskon että kielitaidosta on tulevaisuudessa hyötyä minulle.

12.9.2003 Espoossa

Elina Samila