Elise Ruohonen - 2007: St Petersburg State Polytechnical University, Venäjä

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Elise Ruohonen
Koulu
Teknillinen korkeakoulu
Matkakohde
St Petersburg State Polytechnical University, Venäjä
Aika
01.01.2007 - 30.06.2007
Vaihto-ohjelma


International Business Semester -kurssi

Opiskelin noin neljän ja puolen kuukauden mittaisella International Business Semester -kurssilla Pietarin valtiollisessa polyteknillisessa yliopistossa (St. Petersburg State Polytechnical University) kevätlukukaudella 2007. Yliopistolla on kahdenvälinen vaihtosopimus Teknillisen korkeakoulun kanssa. Kurssilla perehdyttiin Venäjän talouden erityispiirteisiin ja Venäjän markkinoilla toimimiseen. Kurssi oli tarkoitettu sekä ulkomaalaisille että venäläisille opiskelijoille. Venäläiset opiskelijat olivat osallistujien vähemmistönä. Eniten osallistujia oli Suomesta ja Saksasta – lisäksi kurssille osallistui opiskelijoita Ranskasta, Kanadasta ja Tsekistä. Kurssi luennoitiin englanniksi. Luennoitsijat olivat alojensa professoreita ja yliopisto-opettajia Pietarin eri yliopistoista.

Kurssin ohjelmaan kuuluivat mm. kokonaisuudet Russia as a Target Market, Business Marketing ja Business Legistlation and Finance. Kurssit antoivat perustiedot Venäjän taloudesta, yrityksen perustamisesta ja liiketoiminnan harjoittamisesta Venäjällä. Opiskelijoille kerrottiin venäläisten tavasta käydä kauppaa ja asioista, jotka on huomioitava venäjällä toimittaessa. Lisäksi Russian Civilization -luennoilla tutustuttiin Venäjän historiaan ja nykypäivään.

Kurssiin kuului myös lopputyötä vastannut Interdisciplinary Project, jonka toteuttamisessa oli käytettävä hyväksi kaikilta luennoilta saatuja tietoja. Kurssilaisista muodostetut viiden…kuuden hengen ryhmät kehittivät omat yritysideansa ja perustivat virtuaaliyritykset. Projektissa oli otettava huomioon kaikki yrityksen perustamisessa tärkeät näkökohdat sekä Venäjän erityispiirteet. Projekti aloitettiin aikaisin keväällä ja se jatkui koko kurssin ajan. Kurssin viimeisenä päivänä valmiit projektit esitettiin ryhmälle professoreita, jotka antoivat kullekin ryhmälle arvosanat työstä.

Kieliopinnot

IBS-kurssin opiskelijat jaettiin kielitunteja varten tasoryhmiin, joista jokaisessa oli n. kuusi opiskelijaa. Kuuluin kolmanteen, edistyneimpään ryhmään, jonka taso oli vaihtelevin. Osa ryhmämme opiskelijoista oli opiskellut venäjää Venäjällä vuoden verran ja osa puhui venäjää kotikielenään. Mielestäni tunneilla käsitellyt teemat olivat kuitenkin juuri oikean tasoisia minulle. Aluksi kerrattiin asioita, joita olin opiskellut Suomessa, sitten perehdyttiin laajemmin mm. liikeverbeihin ja verbien etuliitteisiin. Minulle kielitunneista oli paljon hyötyä.

Kielituntien lisäksi kävin harjoittelemassa venäjää tietokoneohjelmien avulla. Meillä oli mahdollisuus käydä tietokoneluokassa neljänä iltana viikossa tekemässä harjoituksia esimerkiksi aspekteista, sijamuodoista ja liikeverbeistä. Luokassa oli paikalla venäjänopettaja, jolta saattoi halutessaan kysyä neuvoa.

Pietarissa toimivan opiskelijoiden Suomi-klubin järjestämän Each-one-teach-one -ohjelman kautta sain kaksi ”kielikaveria”. Kielikaverit olivat venäläisiä suomen kielen opiskelijoita. Tapasin kumpaakin suunnilleen kerran viikossa ja puhuimme vuorotellen suomea ja venäjää. Näistä tapaamisista oli eniten hyötyä käytännön kielitaidolleni. Pidämme yhteyttä myös tulevaisuudessa, joten hankittu kielitaito ei pääse unohtumaan. Lisäksi kielikaverit olivat paras keino tutustua venäläiseen kulttuuriin – kaverien kanssa pääsin tutustumaan sellaisiin paikkoihin ja tapahtumiin, joita en itse olisi löytänyt.

Asuminen

IBS-kurssin opiskelijat majoitettiin yliopiston kansainvälisen yksikön asuntolaan. Asuntolan taso oli paikallisittain erittäin hyvä, esim. internet-yhteys oli toimiva ja nopea. Asuntolassa oli neljän hengen soluja, joiden asukkaat jakoivat keittiön, kylpyhuoneen ja wc:n. Jokaisessa solussa oli kaksi kahden hengen huonetta. Siivooja kävi joka päivä yleisissä tiloissa ja vei roskat.

Kerroksessa, johon IBS-kurssilaiset majoitettiin, asui pelkästään ulkomaalaisia vaihto-opiskelijoita. Venäjää siellä ei puhuttu, mutta onneksi kerroksessamme asui englantia äidinkielenään puhuvia opiskelijoita – myös englantini parani kurssin aikana.

Kaupunki

Asuminen suurkaupungissa oli hieno kokemus. Olin käynyt Pietarissa kaksi kertaa aiemmin, mutta kaupunki avautuu eri tavalla, kun siellä asuu pidemmän aikaa ja oppii puhumaan kieltä. Kävimme opiskelu- ja asuntolakaverien sekä suomalaisten vieraideni kanssa katsomassa nähtävyyksiä: museoita, muistomerkkejä, puistoja, näyttelyitä. Teattereissa kävimme usein – se on edullista opiskelijakortilla. Lisäksi teimme retkiä lähikyliin Suomi-klubin kanssa ja kävimme vajaa viikon mittaisella reissulla Moskovassa.

Liikkuminen Pietarissa sujuu parhaiten metrolla. Metro on nopea, luotettava ja ruuhka-aikanakin toimiva liikennemuoto. Saimme opiskelijamatkakortit, joiden käyttämisestä maksoimme joka kuun alussa pienen summan. Kortilla sai matkustaa metrolla, bussilla, johdinbussilla ja raitiovaunulla. Lisäksi Pietarissa kulkee marshrutkoja, edullisia pikkubusseja, jotka toimivat palvelulinjojen tavoin.

Pietariin pääsee Helsingistä junalla sekä suomalaisilla ja venäläisillä busseilla. Suomalainen bussi, kuten junakin, lähtee Helsingistä kolme kertaa päivässä. Venäläisiä linja-autoja ja pikkubusseja kulkee useita päivässä. Venäläinen bussi on halvin vaihtoehto. Helsingistä Pietariin on myös lentokoneyhteys.

Pietari on kaunis kaupunki, erityisesti keväisin. Olen tyytyväinen päätökseeni lähteä opiskelemaan läheiseen, mutta samalla suomalaisille etäiseen suurkaupunkiin. Matkani oli onnistunut.

Sipoossa 1.8.2007

Elise Ruohonen