Emma Niemistö - 2005: Technische Universität München, Saksa

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Emma Niemistö
Koulu
Teknillinen korkeakoulu
Matkakohde
Technische Universität München, Saksa
Aika
28.03.2005 - 21.08.2005
Vaihto-ohjelma


Opiskelupaikka ulkomailla: Technische Universität München, Saksa
Ajankohta vaihto-opiskelijana:  28.3.-21.8.2005 (Sommersemester, 5kk)

Opiskelin kesälukukauden 2005 Technische Universität Münchenissä (TUM) keskustakampuksella. Kurssit valikoin enimmäkseen sisällytettäväksi sivuaineeseeni ”kansainvälinen liiketoiminta ja yritysstrategia”. Opiskelupaikan hankin koulumme kansainvälisten palvelujen kautta, Sokrates Erasmus -yhteistyön ansiosta melko vaivattomasti. Tietoa yliopistosta löysin alkuvaiheessa TUM:n nettisivuilta www.tum.de .

Saapuminen ja alkujärjestelyt

Münchenissä opiskelijoiden asunnonhankintamahdollisuudet ovat heikot. Minulla oli kuitenkin onnea: sain opiskelija-asunnon Studentenwerkin välityksen kautta. (www.studentenwerk.mhn.de ) Painostin kuitenkin aika lailla Suomesta käsin paperisodalla ja soittelemallakin – laitoin kaikki saksan taidot peliin vaikuttaakseni avuttomalta vaihtarilta… Kuulin myöhemmin, että esimerkiksi suomalaiset pojat jotka saapuivat talvilukukaudella eivät kukaan olleet kämppää saaneet.

Asuntoni oli Studentenstadtissa, joka on Olympiakylän ohella suurin opiskelijoiden keskittymä mitä asumiseen tulee. Hinta oli mielestäni erittäin edullinen: 200€ (n.14m2 yksiössä omalla keittokulmauksella ja kylpyhuoneella). Myöhemmin oli oikein mukava kun uudet vaihtarituttavuudet = myöhemmät hyvät kaverit asuivat aivan lähellä, jopa samassa talossa. Muutenkin paikka oli kotoisa, otaniemimäinen paikka.

Ulkomaalaisten opiskelijoiden vastaanotosta olin löytänyt hieman tietoa netistä: http://tumi.f2o.org TUMi:n (TUMinternational) eli teknillisen korkeakoulun kansainvälisten tutoreiden sivuilta. Liityin heidän sähköpostilistalleen ja ilmoittauduin Orientierungsmonatiin eli orientaatiojaksoon ennen opintojen alkua. Ensimmäisinä päivinä olikin tiukkaa ohjelmaa - kielikurssia ja iltamenoja - mutta siellä tutustui muihin samassa hullunmyllyssä oleviin joten ei valittamista kiireestä! Myös yliopisto tuli hieman enemmän tutuksi ja saimme tuutorin auttamaan joihinkin byrokratiakiemuroihin (ja Saksassahan virastoja ym.ilmoittautumisjuttuja riittää joten apu olikin tarpeen).

Opinnot

Hakemuksen liitteeksi tuli Suomessa liittää alustava opintosuunnitelma jonka joku oma professori allekirjoittaa. Tämä menettely on kuitenkin silkka muodollisuus: suunnitelmaa saa onneksi muuttaa lukukauden alussa kun tietää osastojen tarjonnan. Kursseja löytyy mm.yliopiston kurssijärjestelmän sivustosta: http://univis.tu-muenchen.de/

Kuten yllä sanottu, päädyin valitsemaan sivuaineen kursseja päästäkseni hyötymään euroopanlaajuisesti kehutusta Betriebwirtschaftslehre-opetuksesta (tuotantotalouden osasto: Fakultät für Wirtschaftswissenschaften). Tein myös lähes viimeisen suunnan opintojaksoni, rakennusfysiikan, TUM:ssa. Tämän ahertamisen jälkeen voinkin keskittyä täysin haluamiini pää- ja sivuaineeseen nyt Suomessa paluuni jälkeen. Mainittakoon vielä että kaksi kursseistani oli englanninkielisiä. Muutoin sinnittelin mukana opetuksessa saksan kielellä, joka tietenkin parani huomattavasti puolivuotiseni aikana.

Seuraavassa kaikki suorittamani kurssit:
Haustechnik und Bauphysik  2+1 ov (luennot+harjoitukset)
Marketing Grundlagen  2 ov
Internationale Wirtschaftsbeziehungen  2 ov
Technology & Innovation Management  4 ov
Corporate Communication  2 ov (seminaari)
Deutsch für Ausländer, Oberstufe  5 ov  (vaikein mahdollinen kielikurssi ulkomaisille)
Tämän matkaraportin liitteenä ovat kaikki suoritusotteet yllämainituista kursseistani.

Yhteensä siis suoritin 18 opintoviikkoa, mitä voi pitää varsin hyvänä saavutuksena verrattaessa muihin vaihtareihin (kaikki eivät päässeet tenteistään läpi). Opiskelin siis samaa vauhtia kuin lukukauden aikana Suomessakin! Vielä edessä on opintojaksojen hyväksyttäminen tutkintooni Suomessa, mutta tiedustelin siitä jo alustavasti korvaavien aineiden professoreiltamme mailitse joten kaikella todennäköisyydellä korvaaminen onnistuu täysimääräisesti.

Opetus oli vaihtelevaa kuten meilläkin; paljon kiinnostuksen tasosta riippui professorinkin motivaatiosta ja luennoimistavasta. Vaatimustaso oli mielestäni vähintään yhtä korkea kuin Suomessa. Paikoin tuli jopa sellainen fiilis että joutui hikoilemaan ylimääräistä, koska paikalliset opiskelijat metsästävät hyviä arvosanoja liiankin tosissaan. Tentit olivat sekä kirjallisia että suullisia, itselläni sattui olemaan lähes kaikki kirjallisia. Ajankäyttö koetilanteessa on Saksassa epäjohdonmukaista – tunnissa pitäisi vastata kysymysmäärään, johon meillä TKK:lla saisi käyttää ainakin 3 tuntia. Loppu hyvin, kaikki hyvin kuitenkin: tentit läpäisin vaikkakin välillä harmitti jos osaisi vastata muttei ajan loppumisen vuoksi saanut vastaustaan haluamallaan tavalla paperille.

Kaupunki ja vapaa-aika

München on Baijerin pääkaupunki ja viehättävä eteläeurooppalaiseen henkeenkin samaistuva suurkaupunki. Sitä kutsutaan leppoisan ilmapiirin takia Italian pohjoisimmaksi kaupungiksi (Monaco di Bavaria). Itse olen täysin myyty kaupungin tunnelmaan, mutta aivan objektiivisesti voin vakuuttaa että jokainen löytää oman lempipiirteensä Münchenin moninaisesta luonteesta. München keväällä/kesällä oli tiivistetysti sanottuna kaunis ja viihdyttävä!

Jos itse kaupungissa loppuu koluttavat paikat (mikä on epätodennäköistä), Münchenin lähiympäristössä löytyy erittäin hyviä mahdollisuuksia kuluttaa vapaa-aikaansa: Alpit ovat lähellä ja yhteydet matkusteluun hyvät jos kauemmaksi mielii. Itse tein reissuja ainakin Ranskaan (Pariisi), Espanjaan sekä Saksan sisäisesti – enemmänkin olisin ehdottomasti matkustellut jos aika ja raha olisi riittänyt. Urheilumahdollisuuksista mainittakoon Olympiazentrum, jossa järjestetään huokeahintaista opiskelijaurheilua kaikissa kuviteltavissa lajeissa.

Tulevia vaihto-oppilaita varmasti kiinnostaa säännöllisiä tapaamisia (Stammtischejä) järjestävät yllämainittu TUMi sekä Münchener Erasmus Studenten Assoziation eli MESA. (http://www.lmu-mesa.org/index_de.htm ) Nettisivuilta saa tietoa ajankohdista. TUMi:n Stammtischissa on ruoka ja jutustelu pääosassa, MESA:n tiloissa enemmänkin juhlitaan. Molempia kannattaa ennakkoluulottomasti kokeilla. Nämä järjestöt organisoivat myös muuta vapaa-ajan tapahtumaa: edullisia retkiä, juhlia jne. Suosittelen lämpimästi!

Biergartenit ja vilkas yöelämä houkuttelee opiskelijakansaa sen verran, että Münchenin kaltaisesta menokaupungista saa luonnostaankin paljon irti. Myös shoppailuaddikteille (kuten allekirjoittaneelle) löytyy koluttavaa ihanilla ostoskaduilla, etunenässä Marienplatzilla kaupungin sydämessä…

Eläminen ja liikkuminen

Etelä-Saksaa pidetään korkean elintason alueena, ja sitä ei kyllä pysty kieltämään. Elämisen peruskustannusten ei kuitenkaan tarvitse riistäytyä käsistä: elintarvikkeet ovat suurin piirtein samanhintaisia kuin Suomessa. Juomat, olut tietysti ykkösenä, ovat halvempia kuin Pohjolassamme. Tietysti vaihto-oppilaana rahan menoa ei voi estää, kun lyhyestä ajasta uudessa kulttuurissa sekä elämäntilanteessa pyrkii ottamaan kaiken irti miettimättä turhaan tarkkaan kustannuksia. Kaikki puolen vuoden aikaiset kokemukset olivatkin korvaamattomia, joten kaikki raha meni hyvään käyttöön.

Liikkuminen kaupungissa on melko helppoa. Metrolla tai junalla pääsee kaikkialle. Lippujen hinnoista saa Münchenin paikallisliikenteessä opiskelija-alennuksen (esim.kuukausilippu 3:lla vyöhykkeellä n.35€). Pyörän ostamista suosittelen lämpimästi, sillä voi huristella mm.kauniin Englischer Gartenin läpi kouluun ja näkee muutenkin maisemia paljon paremmin.

Lopuksi

Voin vilpittömästi suositella Müncheniä kenelle tahansa Saksaan tai ylipäätään Keski-Eurooppaan mielivälle. Myös vierailulla käyneet sukulaiseni ja ystäväni olivat mieltyneitä ”toiseen kotikaupunkiini”. Matkustelin kohtuullisen paljon Saksan muissa kaupungeissa enkä vaihtaisi Müncheniä mihinkään niistä. Syyskuun lopulla lähdin vielä uudestaan paikan päälle Oktoberfesteille muiden vaihtareiden kanssa, mikä toimii osoituksena siitä etten ole saanut tarpeekseni kaupungista (enkä hyvästä, edullisesta oluesta)…

Vaihtojakso oli kiistatta elämäni parhaita puolivuotisia ja kiitänkin lämpimästi Maa- ja vesitekniikan tuki ry:tä apurahan myöntämisestä – se tuli tarpeeseen! Tätä matkaraporttia saa käyttää tietolähteenä mahdollisille vaihto-opiskelusta kiinnostuneille ja vastaan mielelläni jatkokysymyksiin.

Yst.terv.    Emma Niemistö

Tässä vielä äkkiseltään mietittynä pari internetsivustoa joista voi olla hyötyä paikan päällä:
Kansainvälisten opiskelijoiden infosivu TUM:ssa  www.iz.hr.tu-muenchen.de/beratung/index_de.tuml
Liikenneverkon nettisivu  www.mvv.de
Valtakunnallisen rautatieverkoston (Deutsche Bahn) nettisivu  www.db.de