Emmi Karjalainen - 2011: Fudan Univerisity, Kiina

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Emmi Karjalainen
Koulu
Aalto-yliopiston teknillinen korkeakoulu
Matkakohde
Fudan Univerisity, Kiina
Aika
30.08.2010 - 10.07.2011
Vaihto-ohjelma


Opiskelin lukuvuoden 2010-2011 Fudanin yliopistossa Shanghaissa. Minut valittiin sinne opiskelijaksi Aalto-yliopiston teknillisen korkeakoulun ja Fudanin yliopiston välisellä vaihtosopimuksella. Tekniikka on aina ollut minun juttuni, mutta halusin lisäksi opiskella vuoden ajan kiinaa kiinaksi. Tavoitteeni oli saavuttaa mahdollisimman sujuva kiinankielentaito tulevia oman alan opintojani ja työuraani ajatellen.

1.  Yleiskuvaus kohteesta

Kiinassa ei ole kiire minnekään - vaihtovuoteni opettikin minulle paljon kärsivällisyyttä ja katsomaan enemmän asioita suurien linjojen kannalta, aina ei kaikki vaan voi mennä niin kuin aluksi ajatteli. Kotona Suomessa olen tottunut tekemään useita asioita saman päivän aikana, Kiinassa tämä oli harvoin mahdollista. Pankissa asioimiseen, kouluun rekisteröitymiseen ja asunnon avainten saamiseen kannatti ihan suosiolla varata yksi päivä jokaiselle. Jos asiat sujuivat nopeammin, se oli mukava yllätys.

Kiinalaiset olivat erittäin kiinnostuneita ulkomaalaisista ihmisistä. Erityisesti Shanghain maailmannäyttelyn aikaan monet ihmiset tulivat kysymään, saavatko ottaa valokuvan vaalean opiskelijan kanssa (suurin osa toisaalta vaan räpsi kuvia kysymättä mitään).  Ensimmäiset sanat, mitkä opin kiinankielestä tunnistamaan, olivat pitkä ja valkoinen, sillä kumpaakin ominaisuuttani ihmiset ihmettelivät suureen ääneen kiinaksi julkisilla paikoilla.

Kiinalaiset ovat myös erittäin iloista ja avointa porukkaa. Moneen otteeseen tuli naurettua myyjien ja taxikuskien kanssa omille lausumisvirheille. He usein myös auttoivat mielellään kiinankielen sanoissa ja lausumisessa; joskus jopa liiankin innolla. Kerran kun kysyin mikä on ”Pearl Milk Tea” kiinaksi, kolme myyjää ja kaksi asiakasta aloittivat lausumaan sanaa minulle yhtä aikaa, kaikki totta kai eritahdissa!

Kiinalaisten kavereiden saaminen on suurelta osin kiinni omasta asenteesta ja avoimuudesta. Varsin moni paikallisista haluaisi itselleen sujuvasti englantia puhuvan ”language partnerin”, jonka kanssa joka toisella kerralla kun tavataan, puhutaan englantia ja joka toisella kiinaa.

Shanghai kuuluu subtrooppiseen ilmastovyöhykkeeseen. Syksy oli mielestäni Shanghain parasta aikaa, kesän kuumuus ja kosteus olivat hellittäneet ja talveen oli vielä hetki aikaa. Ulkona oli mukava kävellä villatakissa ja illemmalla riitti, kun otti huivin mukaan. Talvi oli hyytävän kylmä vaikka miinuslukemia ei juuri ollutkaan; ilman kosteus yhdistettynä tuuleen toi raa’an ja jäätävän lisämausteen talveen. Keväällä tuntui, että ilmat vaihtuivat koko ajan ihan laidasta laitaan. Keskikesä oli tukahduttavan kuuma ja ilmalämpöpumput hyrräsivät täysillä joka paikassa.

2.  Opinnot

Fudanin yliopistossa oppilaat jaettiin tasoryhmiin yhdeksälle eri kielitasolle (A, B, C, D, E, F, G, H ja I). Itse opiskelin pelkkää kiinankieltä 11 kuukautta ja aloitin A-tasolta. Tämä osoittautuikin hyväksi valinnaksi, sillä koulussa edettiin huimaa vauhtia. Itse suoritin kaiken kaikkiaan tasot A, B, C ja D. Töitä se teetti, mutta oikealla asenteella ja hyvällä motivaatiolla se on aivan kaikille mahdollista.

Ohjattua opetusta yliopistolla oli 20–25 tuntia viikossa tasosta riippuen. Paljon opiskeltavaa jäi siis ”vapaa-ajalle”.  3-4 tunnin päivittäisellä omatoimisella opiskelulla, viikonloput mukaan lukien, pysyi mukana. Kappaleiden uusien sanojen määrä kasvoi koko ajan noustessa ylemmälle tasolle.

Yliopistolla oli pakolliset läsnäolot. Tunneilta ei saanut olla poissa yli 30 %:a tunneista, mutta huomasin, että muutama opettaja ei ollut turhan tarkka laskuissaan. Itse en ollut luvatta pois yhdeltäkään tunnilta ja tyhmäähän se olisi ollutkin, koska toiset oli siinä tapauksessa saatava kiinni lisäkotitöillä.

Fudanin työskentelytavat eroavat meillä kotona tutuista tavoista jonkin verran. Kaikki opettajat olettavat, että oppilaat osaavat tulevan oppitunnin kappaleet jo silloin, kun he tulevat oppitunnille. Uusi kappale käydään ensimmäisen kerran läpi tunnilla ikään kuin vain kontrolloiden, että oppilaat ovat opiskelleet kappaleet ja osaavat ne. Minimi tunnille mentäessä on siis se, että ilman erillistä huomautusta kyseiset kappaleet tulisi vähintään lukea ja kääntää kotona etukäteen.

3.  Muuta

Suosittelen erittäin lämpimästi Fudanin yliopistoa ja Shanghaita vaihtokohteena. Tärkeää on, ettei kuulu siihen ryhmään, joka lähtee reissuun vain valittamaan. Asiat eivät aina toimi ulkomailla saman lailla kuin koti-Suomessa, eikä kuulukaan – maassa maan tavalla. Itse opin vuoden aikana hyvin paljon, en pelkästään vieraasta kulttuurista ja kielestä, vaan myös itsestäni. Osassa asioista ei aluksi tuntunut olevan mitään järkeä, mutta pikku hiljaa aloin ymmärtämään kiinalaisten tapaa ajatella. Huomasin, kuinka itse en aina pystynyt ajattelemaan vanhojen hyväksi toteamieni metodien ulkopuolisia, jopa parempia vaihtoehtoja.

Valittamisen sijaan suosittelen lähtemään Kiinaan avoimin mielin ja sydämin, oppimaan pitkästä ja historiarikkaasta kulttuurista ja ihmisistä, sitä kautta oppii paremmin myös kieltä. Tällöin ikään kuin kaupan päälle saa lukuisia hyviä ystäviä, joiden ainakin omalla kohdallani uskon säilyvän myös tulevaisuudessa. Osa ystävistäni oli kiinalaisia ja osa eri kansallisuuden omaavia kiinankielisiä – ja tuli niitä länkkärituttujakin ympäri maailmaa.

Helsingissä 25.08.2011        E. Karjalainen