Emmi Mäkinen - 2013: Technische Universität Dresden, Saksa

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Emmi Mäkinen
Koulu
Aalto-yliopisto
Matkakohde
Technische Universität Dresden, Saksa
Aika
03.03.2013 - 16.08.2013
Vaihto-ohjelma
Erasmus

Vaihdon valmistelu ja vaihtokohde
Olin Erasmus-vaihdossa Technische Universität Dresdenissä (TU Dresden) Saksassa kesälukukauden 2013 (maaliskuu-elokuu). Päätin lähteä vaihtoon Saksaan, koska olen opiskellut saksaa kymmenen vuotta ja viihdyin maassa hyvin osallistuessani siellä kielikurssille jokunen vuosi sitten. Myös Saksan yliopistojen hyvä maine sekä positiivinen yleiskuva maasta saivat minut hakemaan vaihtopaikkaa juuri Saksasta. Vesitekniikan opiskelijalle TU Dresden oli hyvä vaihtoehto, joten päätin hakea ensisijaisesti paikkaa sieltä.

Vaihtopaikan sain siis onnekseni TU Dresdenistä. Dresden on reilun 500 000 asukkaan kaupunki Saksin osavaltiossa entisen Itä-Saksan puolella, melko lähellä Tšekin ja Puolan rajoja. Saksan mittapuulla (80 miljoonaa asukasta suunnilleen Suomen kokoisella alueella) kaupunki on jo suurehko, ja tekemistä riittää. Dresden on kaupunkina erittäin viihtyisä ja juuri sopivan kokoinen opiskelijalle. Opiskelijoita kaupungissa on reilusti yli 40 000 TU Dresdenissä sekä muissa korkeakouluissa. Hintataso on huomattavasti edullisempi kuin Suomessa esimerkiksi asumisen ja ruoan osalta. Ilmasto on hieman leudompi kuin Suomessa, talvella tulee ajoittain lunta ja kesät voivat olla hyvinkin helteisiä. 

Vaihdon valmisteluihin kuuluivat vaihtopaikan hakeminen korkeakouluni Erasmus-haun kautta sekä sen jälkeen vaihtoyliopistolta, apurahojen hakeminen sekä asunnon ja matkojen varaaminen. Koska Saksa on EU-maa ja kyseessä oli Erasmus-vaihto, paperiasiat sujuivat melko jouhevasti. Otin Suomesta pitkäaikaisen matkavakuutuksen, joka kattoi koko oleskeluni Saksassa. Eurooppalainen sairaanhoitokortti on myös oltava mukana. 

Käytännön asioita vaihtokohteessa
Asunnon löytäminen Dresdenistä sujui melko helposti. TU Dresdenin opiskelijajärjestö Studentenwerkillä on melko paljon opiskelija-asuntoja, ja itsekin hain ensin paikkaa opiskelija-asuntolasta. Studentenwerk hoitaa myös opiskelijaruokaloita sekä muita opiskelijoiden palveluita. Asumiseen on tarjolla WOMIKO-mahdollisuus, jossa samassa tiedekunnassa opiskelevat asuvat samassa talossa. Sain paikan opiskelija-asuntolasta, mutta en ottanut sitä lopulta vastaan löydettyäni yksityisen asunnon. Opiskelija-asuntolat olivat kuitenkin pääasiassa ihan viihtyisiä ja siistejä, ja niitä oli useita eri puolella kampusta tai melko lähellä sitä. Vuokra soluasunnossa oli tyypillisesti reilut 200 euroa sisältäen kaiken, ja huoneet olivat pääasiassa valmiiksi kalustettuja.

Itse löysin asunnon WG:stä (Wohngemeischaft). Kyseessä on kimppakämppä-tyyppinen asumismuoto, joka on hyvin yleinen Saksassa. Asuntoja voi etsiä useiden nettisivujen kautta. Löysin oman asuntoni jo Suomessa, mutta osa vaihtareista etsi asunnon vasta saavuttuaan paikan päälle, mikä sujui yleensä melko nopeasti. Yleisesti ottaen asuntotilanne Dresdenissä on hyvä, enkä kuullut, että kukaan olisi jäänyt ilman asuntoa. Talvilukukauden alkaessa tosin asunnon löytäminen voi olla hitaampaa. Oma asuntoni vapautui vasta huhtikuun alussa vakituisen asukkaan lähtiessä työharjoitteluun ulkomaille, joten asuin ensimmäisen kuukauden Studentenwerkin Internationales Gästehausissa, joka on ulkomaalaisille tarkoitettu asuntola lyhytaikaiseen oleskeluun. Asunto oli erittäin hyvä vaihtoehto ensimmäisen kuukauden ajalle ja viihdyin siellä. Huhtikuussa pääsin muuttamaan WG:seen. Asunto oli todella viihtyisä ja kämppiksinäni oli kaksi saksalaista tyttöä. Tulimme hyvin juttuun ja oli todella tyytyväinen asuntooni, vaikka sen etsiminen hiukan aikaa veikin.

Opiskelijoille ei ole tarjolla YTHSn kaltaista terveydenhuoltojärjestelmää, mutta lääkärissä asiointi sujui kuulemma yleisesti ottaen hyvin vakuutuksen ja Eurooppalaisen sairaanhoitokortin avulla. Saksan kaupungeissa palvelut, kuten kauppa, leipomo tai apteekki, löytyvät usein kävelymatkan päästä. Dresdenin paikallisliikenne on toimivaa ja linjaverkko kattava. Kauemmas pääsee kätevästi junalla tai lentokoneella, Dresdenissä toimiin nimittäin myös pieni lentokenttä. Sieltä lennetään päivittäin lähinnä muihin Saksan kaupunkeihin.

Opinnot 
Aloitin vaihto-opiskeluni neljä viikkoa kestäneellä kielikurssilla. Kurssin järjesti yliopiston kieliosasta TUDIAS ja se oli maksullinen. Kurssilla opiskeltiin 4–5 tuntia saksaa päivittään ja iltapäivällä oli muuta ohjelmaa (kaupunkikierroksia, urheilua, vierailuita). Kurssi oli mielestäni erittäin hyödyllinen, sillä sen aikana tutustui uusiin ihmisiin sekä kaupunkiin ja saksan kieli muistui taas paremmin mieleen.

Opiskelin TU Dresdenissä ympäristötieteiden tiedekunnassa (Fakultät für Umweltwissenschaften, aikaisemmin Fakultät für Hydro- Geo- und Forstwissenschaften). Omassa korkeakoulussani vesitekniikan opetus on yhdessä koulutusohjelmassa, mutta TU Dresdenissä on erikseen hydrologian, vesitalouden ja hydrobiologian koulutusohjelmat. Itse opiskelin hydrologian koulutusohjelmassa. Lisäksi tiedekunta tarjoaa englanninkielisen Hydro Science and Engineering maisteriohjelman. Rakennustekniikan tiedekunta tarjoaa myös kattavan valikoiman kursseja vesirakentamisessa, mutta itse en niitä lukenut. Jokaisella tiedekunnalla oli oma tutor sekä Erasmus-koordinaattori, jotka auttavat vaihto-opiskelijoita. Lisäksi Akademisches Auslandsamt neuvoo vaihto-opiskelijoita. Itse täytyi kuitenkin olla melko aktiivinen ja etsiä tietoa kursseista ja muista järjestelyistä.

Suoritin seuraavat kurssit lukukauden aikana:
• Urban Water I (5 opintopistettä): Kurssin aihepiiri käsitteli taajamien vesitasetta, talousveden hankintaa ja valmistusta sekä vedenjakelujärjestelmän mitoittamista. Kurssilla oli luentoja sekä laskuharjoituksia, joiden läpäiseminen oli edellytys tenttiin osallistumiselle. Lisäksi kurssilla järjestettiin ekskursio vedenpuhdistuslaitokselle. Kurssi oli hyödyllinen ja monipuolinen. Kurssi oli englanninkielinen ja osa Hydro Science and Engineering maisteriohjelmaa.
• Flood Risk Management I (5 op): Kurssilla perehdyttiin tulvien syntymiseen, etenemiseen sekä tulvasuojeluun. Kurssilla oli luentoja eri aihepiireistä sekä viikonlopun kestävä Workshop. Workshopin aiheista ryhmissä tehty posteri oli osa kurssin suoritusta. Lisäksi lopussa oli tentti. Kurssi oli erittäin mielenkiintoinen ja ajankohtainen, sillä kesäkuussa myös Dresdenissä tulvi rajusti. Kurssi oli englanninkielinen ja osa Hydro Science and Engineering maisteriohjelmaa.
• Hydrometrie (5 op): Kurssi käsitteli vedenkorkeuden, virtaaman ja infiltraation mittaamista. Kurssilla oli luentoja sekä käytännön harjoituksia. Näitä olivat virtaamamittaus Lachsbach-purolla, siivikkomittauksen tulosten laskeminen, infiltraatiomittaus sekä koko päivän ekskursio virtaamamittausasemalle, lysimetriasemalle ja vanhalle kaivokselle. Lopussa tentti. Kurssi oli hyödyllinen ja siellä tutustui Saksan hydrologisiin järjestelmiin. Kurssi oli saksankielinen.
• Bodenwasserhaushalt (5 op): Kurssi käsitteli maaperän ominaisuuksia, maaveden liikettä, aineiden kulkeutumista ja infiltraatiota. Kurssilla oli luentoja, laskuharjoituksia sekä HYDRUS-ohjelman käyttöharjoituksia. Kurssin aikana tehtiin pareittain projektityö, jossa laskettiin veden suotautumista HYDRUS-ohjelmalla. Oli hyvä oppia käyttämään ohjelmaa ja muutenkin aihepiiri oli kiinnostava. Lopussa oli tentti. Kurssi oli saksankielinen.

Lisäksi suoritin yliopiston tarjoaman ilmaisen saksan kurssin (6 op), joka oli myös ihan hyödyllinen. Lukukausi yliopistolla alkoi vasta huhtikuun alussa. Päällekkäisyyksien ja kurssien peruuntumisen vuoksi jouduin vaihtamaan lähes kaikki kurssit, jotka olin alun perin suunnitellut suorittavani, mutta käymäni kurssit olivat kaikki hyviä. Tiedon löytäminen oli välillä vaikeaa, sillä kurssimateriaalit löytyivät erilaisilta kurssien omilta nettisivuilta ja tiedottaminen tapahtui yleensä vain luennoilla. Kurssit olivat melko samanlaisia kuin Suomessa. Niihin sisältyi luentoja, laskuharjoituksia, ekskursioita, harjoituksia sekä projektitöitä. Kaikilla kursseillani oli lopuksi tentti kesän tenttijaksolla (heinäkuun puolestavälistä elokuun puoleenväliin). Omat tenttini olivat pääasiassa vasta jakson loppupuolella, ja neljän viikon tenttikausi oli kieltämättä melko raskas. Tentit olivat melko haastavia, sillä aikaa oli tyypillisesti vain 90 minuuttia ja tehtäviä paljon. Niihin piti siis valmistautua hyvin.

Mielestäni kurssit eivät olleet liian vaikeita tai kuormittavia, mutta vaativat kuitenkin töitä. Omat opintoni Suomessa tarjosivat hyvän pohjan opiskelulle TU Dresdenissä. Saksankielisillä kursseillakin pärjäsi hyvin, ja niillä tutustui myös saksalaisiin opiskelijoihin. Osa koulutusohjelmista tarjoaa englanninkielisiä kursseja, joten yliopistolla voi opiskella, vaikkei saksaa osaakaan. Opettajat olivat ystävällisiä ulkomaalaisia opiskelijoita kohtaan. Kurssit olivat mielenkiintoisia ja kurssitarjonta oli mielestäni laaja. Luentojen ja harjoitusten välillä oli hyvin aikaa itsenäiselle opiskelulle. Koska luin pääasiassa pääaineeni vesitekniikan kursseja, kurssien hyväksi lukemisen pitäisi sujua hyvin.

Vapaa-aika
Dresden tarjoaa paljon mahdollisuuksia vapaa-ajan viettoon. Paikallinen Erasmus-järjestö järjesti viikoittain ohjelmaa vaihto-opiskelijoille. Joka viikko oli Cafe Lingua, vapaamuotoinen keskusteluilta jossakin Neustadtin (nuorison suosima kaupunginosa) baarissa sekä Länderparty, jossa oli viikoittain vaihtuva teemamaa. Lisäksi ESN järjesti retkiä museoihin, muihin kaupunkeihin sekä muuta toimintaa, esimerkiksi kumiveneretken Elbellä.

Urheilua voi harrastaa esimerkiksi yliopiston kautta, kursseja löytyy urheilulajeista laidasta laitaan. Kurssimaksut olivat tyypillisesti pari kymppiä koko lukukauden kestävästä kurssista. Itse osallistuin yleisurheilukurssille kerran viikossa. Kurssi oli hyvä ja siellä tapasi myös uusia ihmisiä. Dresdenistä löytyy uimahalleja, puistoja, urheilupaikkoja ym. myös omatoimiseen liikuntaan. Kiipeilymetsä kaupungin laidalla oli myös kokeilemisen arvoinen.

Lukukausimaksuun sisältyy matkustusoikeus lähes kaikissa kulkuneuvoissa Dresdenissä sekä Saksin osavaltion alueella. Tätä kannattaa hyödyntää ja tehdä retkiä Saksin muihin kaupunkeihin (esim. Leipzig, Chemnitz, Görlitz, Meißen ja Pirna). Paikallisjunat kulkevat hyvin eri kaupunkien välillä ja oli hauska poiketa erilaisissa, viihtyisissä kaupungeissa. Toinen suositeltava matkakohde on kansallispuisto Sächsische Schweiz. Kansallispuisto alkaa parinkymmenen kilometrin päästä Dresdenistä, jatkuen aina Tšekin puolelle. Kansallispuistosta löytyy satoja kilometrejä vaellusreittejä ja muita luontokohteita. Erityisen hienoja ovat Elben jokilaakso sekä vuoristot ja kalliomuodostelmat. Myös Tšekkiin ja Puolaan ja helppo lähteä tutustumaan.

Itse Dresdenistä löytyy tietysti paljon tekemistä. Dresden on tunnettu kulttuurikaupunkina, ja erityisesti Altstadt (vanha kaupunki) on näkemisen arvoinen. Kaupungista löytyy museoita, teattereita sekä musiikkitarjontaa. Erityisesti kesällä kaupungissa järjestetään erilaisia kaupunkijuhlia ja festivaaleja. Kaupunki on vihreä ja ulkoilusta voi nauttia vaikkapa Elben rannalla tai suuressa Großer Gartenin puistossa.

Ajatuksia vaihto-opiskelusta
Vaihto-opiskelu oli erittäin antoisaa ja viihdyin erittäin hyvin Dresdenissä. Saksalaiseen kulttuuriin sopeutuminen oli melko helppoa ja vaihto-opiskelun aikana opin paljon Saksasta sekä muista maista toisten vaihto-opiskelijoiden kautta. Vaihdossa pärjäsi hyvin Suomessa opituilla tiedoilla ja taidoilla ja oli mukava huomata, että ihmiset suhtautuivat suomalaisiin yleensä positiivisesti. Tutustuin ihmisiin eri puolilta maailmaa ja opin puhumaan saksaa huomattavasti paremmin. Puhuin lähes kaikkien tuttujeni kanssa saksaa, mikä oli erittäin hyvä. Saksan kielen taidosta on ehdottomasti hyötyä, sillä varsinkaan vanhemmat ihmiset eivät välttämättä puhu englantia. Saksin murre saattaa alkuun kuulostaa hiukan erikoiselta, mutta siihenkin kyllä tottuu. Dresdenissä on asukkaita myös muista Saksan osavaltioista sekä ulkomailta, ja kaupungin ilmapiiri on sopivan kansainvälinen.

Dresden kaupunkina teki myös vaikutuksen. Itä-Saksan vaikutteita ei juuri enää huomaa, ja osa kaupungista on rakennettu kokonaan uudelleen toisen maailmansodan jälkeen. Matkustelu oli helppoa ja puolen vuoden aikana ehti nähdä monia paikkoja. Hiukan jännitystä aiheutti se, kun kesän alussa rankkasateet aiheuttivat tulvia itäisessä ja eteläisessä Saksassa sekä Tšekissä. Dresdenissä Elben pinta nousi lähes ennätyskorkealle ja tuhot olivat valtavat. Oli kuitenkin hienoa huomata, kuinka ihmiset tekivät yhteistyötä ja auttoivat tulvan uhreja. Muutenkin saksalaiset olivat ystävällisiä ja avuliaita ihmisiä, ja toki myös järjestelmällisiä.

Dresden on erinomainen kohde vaihto-opiskelua harkitsevalle. Itse viihdyin kaupungissa erittäin hyvin ja vaihto-opiskelu oli kokemuksena ainutlaatuinen.

Espoo 13.9.2013
Emmi Mäkinen