Erkka Mäkinen - 2012: Graz University of Technology, Itävalta

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Erkka Mäkinen
Koulu
Lappeenrannan teknillinen yliopisto
Matkakohde
Graz University of Technology, Itävalta
Aika
01.03.2012 - 31.07.2012
Vaihto-ohjelma
Erasmus


1 JOHDANTO

Tässä vaihtoraportissa kerrotaan lyhyesti vaihtovuodesta Itävallassa, Grazin teknillisessä yliopistossa. Olen valmistunut insinööriksi vuonna 2009, mutta vuonna 2010 päätin vielä lähteä suorittamaan diplomi-insinöörin tutkinnon Lappeenrannan teknilliseen yliopistoon. Ammattikorkeakoulun aikana minulla ei ollut mahdollisuutta lähteä vaihtoon, joten se oli myös yksi syy miksi päätin jatkaa opintoja diplomi-insinööriksi. Tiesin jo ennen kuin aloitin opinnot Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa, että haluan lähteä opiskelijavaihtoon. Vaihtokohteeni rajoittuvat saksankielisiin maihin, koska tavoitteenani oli oppia saksan kieli. Vaihtoehtoinani olivat Saksa, Sveitsi ja Itävalta. Näistä päädyin Itävaltaan, koska Sveitsin yliopistoissa ei ollut tarjolla mieluisia kursseja ja Saksa vaikutti jotenkin tylsältä valinnalta. Itävallan sijainti vaikutti myös valintaani, koska sieltä on helppo liikkua Eurooppaan, etenkin Alpeille, Etelä-, Itä- ja Keski-Eurooppaan. Halusin käydä vaihdon aikana ympäristötekniikan kursseja joita ei järjestetä Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa sekä joitakin johtamisen kursseja. Näiden lisäksi halusin myös käydä saksan kursseja ja opetella saksan kielen. Grazin yliopisto vaikutti juuri sopivalta sijainnin ja kurssien kannalta.

2 KÄYTÄNNÖN JÄRJESTELYT
2.1 Hakeminen

Hakeminen opiskelija vaihtoon hoituu helposti Lappeenrannan teknillisen yliopiston kv-toimiston avustuksella. Kv-toimistosta saa tarvittavat asiakirjat joihin täytyy hankkia allekirjoitukset omasta yliopistosta ja kohde yliopistosta. Hakuprosessi Erasmus opiskelijavaihtoon on todella yksinkertainen. Kun on päättänyt kohteen, tarvitsee vain tomittaa tarvittavat hakupaperit kv-toimistoon. Kv-toimisto hyväksyy hakemuksesi ja lähettää sen kohde yliopistoon. Tämän jälkeen saat tiedon mihin hakemistasi yliopistoista sinut on valittu vaihto-opiskelijaksi.  Kv-toimistosta saa hyvät ohjeet kuinka hakuprosessissa edetään, täytyy vain seurata sähköposteja ja täyttää pyydettävät hakemukset.

2.2 Asunto

Asuntoa kannattaa ruveta etsimään heti kun on saanut hyväksynnän kohde yliopistolta. Helpoin tapa hakea asuntoa Grazista on paikallisen opiskelijoille suunnatun asuntohakupalvelun kautta, ÖAD (Österreichischer Akademischer Austauschdienst). Pääasiassa opiskelija-asunnot ovat siistejä, mutta käytännön järjestelyt ÖAD:llä ei aina kuitenkaan toimi halutulla tavalla. Opiskelija-asunnoissa on hyvät ja huonot puolensa, mutta suosittelen kuitenkin harkitsemaan asunnon hankkimista yksityiseltä, mikäli haluaa hieman yksityisyyttä. Varsinkin jos haluaa oman huoneen, suosittelen yksityisiä asuntoja. Itse asuin ensimmäiset puolivuotta ÖAD:n opiskelija-asuntolassa, huoneessa jonka jaoin toisen opiskelijan kanssa. Parasta opiskelija-asuntoloissa on, että tutustuu hyvin muihin vaihto-opiskelijoihin eri puolelta maailmaa. Minulla oli yhteensä neljä kämppistä samassa asunnossa, he olivat Turkista, Argentiinasta, Ranskasta ja Portugalista. Puolen vuoden jälkeen vaihdoin yksityiselle, josta sain oman huoneen ja kämppiksenä oli Itävaltalainen opiskelija. Yksityiset ovat huomattavasti edullisempia ja yleensä yksityisillä on paikallisia opiskelijoita vuokralaisina, joten näin pääsee tutustumaan myös Itävaltalaisiin opiskelijoihin.

2.3 Muuta

Helpoin tapa Graziin on saapua lentäen, varsinkin jos on paljon kannettavaa. Lennot Graziin kannattaa ostaa hyvissä ajoin, ne ovat hieman hintavammat kuin lennot Wieniin. Grazin lentokentältä pääsee kätevästi bussilla tai taksilla keskustaan. Itse ostin lennot melko myöhään, joten lensin aluksi Wieniin, josta menin junalla Graziin. Wienin lentokentältä pääse helposti juna-asemalle (Meidling), josta lähtee juna Graziin. Junaliput kannattaa ostaa viimeistään viikkoa aikaisemmin ÖBB:n (Österreichische Bundesbahnen) online-palvelusta, jolloin ne ovat huomattavasti edullisemmat kuin asemalta ostettaessa.

Hyvissä ajoin ennen lähtöä kannattaa ilmoittautua buddy program-ohjelmaan. Ohjelmasta saa henkilökohtaisen tutorin ensimmäisiksi päiviksi. Tutoreiden tarkoituksena on näyttää kaupunkia ja yliopiston aluetta sekä auttaa käytännön asioissa, kuten asuntoasioissa sekä ilmoittautumisissa. Tutor ryhmässä on yleensä 3-5 henkilöä, joten se on hyvä tapa tutustua muihin vaihto-opiskelijoihin ensimmäisten päivien aikana.

3 OPISKELU GRAZISSA
3.1 Yleistä

Alustava Learning Agreement tulee täyttää hakuprosessin yhteydessä. Nämä kurssit eivät kuitenkaan ole sitovia ja mielestäni lähes kaikilla opiskelijoilla Learning Agreement muuttui lukukauden aikana. Grazin teknillisen yliopiston kursseja voi valita yliopiston käyttämästä TUGraz Online palvelusta: https://online.tugraz.at/tug_online/webnav.ini. Lisäksi suosittelen saksan kielen intensiivikielikursseille ilmoittautumista. Ennen kielikursseja Grazissa järjestetään tasotesti jonka mukaan voi valita itselleen sopivan kurssin. Intensiivikurssit järjestetään ennen virallisen lukukauden alkamista. Itävallassa syyslukukausi alkaa lokakuun alussa ja kevätlukukausi alkaa maaliskuun lopussa.

Kurssien taso Grazissa vaihtelee melko paljon. Tenttien kysymykset ovat hyvin samanlaisia kuin Suomessa, mutta tenteissä on useimmiten aikaa vastata vain tunti, joka tekee tenteistä paljon haastavampia kuin Suomessa. Osassa kursseista on todella hyvät luennoitsijat, jotka puhuvat selkeää englantia. Kannattaa kuitenkin varautua, että jotkin kurssit saattavat peruuntua tai puhuttu kieli ei välttämättä ole sama mitä kurssin kuvauksessa sanotaan. Lisäksi kurssien aikataulut saattavat muuttua merkittävästi kurssin aikana.

Kursseja valittaessa kannattaa ottaa huomioon, että Grazissa saa käydä kaikkien yliopistojen järjestämiä kursseja, mikäli on valittu yhteen Grazin yliopistoista. Itse kävin kursseja vain teknillisen yliopiston puolelta (TUGraz) sekä kielikurssit jotka järjestetään humaanisen/kaupallisen yliopiston puolella (KFU).

3.2 Käydyt kurssit

336.040 Leadership and Motivation (3 ECTS)
Tämä kurssi järjestettiin englanniksi. Kurssin luennoitsijat olivat Magna Steiermark yrityksestä. Luennoitsijat olivat hyviä ja antoivat hyviä esimerkkejä työelämän tapauksista. Kurssilla oli melko paljon ryhmätöitä ja esitelmiä. Kurssin arvosana määräytyi esitelmien ja tentin perusteella.

159.801 Energy Design (6 ECTS)
Tämän kurssin tavoitteena oli suunnitella nollaenergiatalo. Kurssi oli suunnattu arkkitehtiopiskelijoille, mutta ympäristötekniikan opiskelija otettiin mielellään mukaan. Kurssin aikana suunniteltiin ja piirrettiin nollaenergiatalo, jonka teknisen puolen toteutus jäi minun tehtäväkseni. Suunnitelmat esiteltiin kurssin aikana yhteensä kolme kertaa. Kurssi oli todella opettavainen, koska se kuvasi hyvin oikean työelämän tilannetta jossa teknilliset toteutukset piti saada toteutettua arkkitehtien suunnitelmiin. Kurssilla oli pakollinen läsnäolo, mutta siitä ei pidetty tenttiä. Numero annettiin ryhmätyön ja esitysten perusteella.

CHE.354 Renewable Resources (2 ECTS)
Tämän kurssin piti olla viiden ECTS pisteen arvoinen, mutta se olikin vain kahden. Kurssin toinen osio oli jostain syystä peruttu, eikä siihen saatu mitään järkevää vastausta miksi se oli peruttu. Kurssin ensimmäinen osio oli kuitenkin todella mielenkiintoinen ja soveltuu hyvin omiin opintoihini Lappeenrannassa. Kurssin arvosana tuli tentin perusteella.

336.066 Safety and Sustainability (3 ECTS)
Tämän kurssin toinen luennoitsija oli Yhdysvalloista ja toinen oli TU:n oma professori. Yhdysvaltalainen luennoitsija oli mielestäni todella hyvä ja sai asiat kuulostamaan mielenkiintoisilta. Kurssilla käsiteltiin työturvallisuuteen liittyviä asioita ja lisäksi käytiin läpi eri yritysten kestävän kehityksen toimintaperiaatteita. Lisäksi kurssilla käytiin ekskursiolla paikallisella kivitehtaalla, missä valmistettiin erilaisia patsaita ja laattoja eri kivilajeista. Yksi ryhmätyö oli arvioida kivitehtaan vaaratekijöitä ja riskejä. Vierailun päätteeksi vaaratekijät ja riskit esitettiin tehtaan johtajalle ja kurssin luennoitsijoille. Tämä oli yksi mielenkiintoisimmista kursseista vaihdossa ja voin suositella sitä kaikille. Kurssin arvosana määräytyi ryhmätöiden, esitysten ja tentin perusteella.

307.090 Energy Systems Analysis (3 ECTS)
Tämä kurssi oli melko vaativa. Kurssilla oli hyvä luennoitsija, joka puhui selkeää englantia. Kurssin luennoitsija käy myös luennoimassa Aalto-yliopistossa. Kurssin arvosana koostui pelkästään suullisesta tentistä sekä laskuharjoituksista. Itse en päässyt tenttiin, mutta sovittiin professorin kanssa, että voin tehdä korvaavan työn. Tenttiä korvaava työ oli noin 10-sivuinen selvitys Itävallan energia järjestelmistä ja kasvihuonekaasu päästöistä. Korvaava työ oli todennäköisesti paljon vaativampi kuin suullinen tentti, koska Itävallan energia tilanteesta ei löytynyt paljoakaan tietoja englanniksi, toisaalta se oli hyvä, koska samalla tuli opeteltua saksaa.

669.039 Innovation for Sustainability in Industry (3 ECTS)
Tämä kurssi oli yksi niistä harvoista, joista jäi vähän huono maku. Kurssi oli ihan mielenkiintoinen ja opintopisteet sai helposti, mutta kurssilla ei ollut mitään pitävää aikataulua ja tuntui siltä, että professorikaan ei oikein tiennyt mitä meidän pitäisi tehdä. Kurssin aikana tehtiin yksi ryhmätyö, joka esiteltiin. Arvosana määräytyi tämän perusteella.

German Basic Intensive Course 3, Level A 2/1st phase (6 ECTS)
Tämä kurssi oli intensiivikurssi, joka järjestettiin ennen lukuvuoden alkua. Kurssilla käsiteltiin kielioppia, luettiin ja keskusteltiin saksaksi. Kurssi oli hyvä aloitus vuodelle, mutta sen taso oli huomattavasti helpompi mitä odotin. Kaikkien saksan kielten kurssien sisältö löytyy tiedotteesta joka jaetaan intensiivikursseilla.

German Basic Course 4b, Level A 2/2nd phase (3 ECTS)
Tällä kurssilla käsiteltiin lähes samoja asioita kuin A 2/1 kurssilla, mutta taso oli hieman haastavampi. Luennot olivat vain kerran viikossa, mikä mielestäni ei ole kovin hyvä asia. Luentoja voisi olla vähintään tuplasti tiheämpään lukukauden aikana.

German Intermediate 1, Level B 1/1st phase (3 ECTS)
Tämä kurssi oli haastavin saksan kielen kurssi, jonka kävin Grazissa. Tällä kurssilla taso oli jo minulle todella haastavaa, koska olin käynyt vain kaksi kurssia saksaa ennen vaihtoon lähtöä. Tällä kurssilla käsiteltiin kielioppia huomattavasti enemmän kuin A2 tason kursseilla ja tällä kurssilla myös luetun ymmärtämiset olivat huomattavasti haastavampia. Muista saksan kielen kursseista oli tietenkin apua, mutta mielestäni tällä kurssilla taso oli huomattavasti vaativampi kuin A2 tason kursseilla.

Näiden kurssien lisäksi kävin myös muutamia muita kursseja joista en läpäissyt tenttiä tai jätin kurssin kesken, koska kurssin sisältö ei vastannut kurssin kuvausta. Muutaman kurssin jätin kesken, koska opetuskieli oli saksa, vaikka kuvauksessa luvattiin kurssi englanniksi.

4 Vapaa-aika ja matkailu
4.1 Vapaa-aika

Grazissa ei ole vaikea keksiä mitä vapaalla voisi tehdä. Kesällä parhaita paikkoja ovat Grazin ulkoilmakylpylät tai läheiset järvet. Lisäksi kesällä kannattaa käydä vierailemassa Grazin läheisillä vuorilla ja kukkuloilla. Talvella tekemistä Grazissa on hieman vähemmän, mutta Grazista on helppo lähteä laskemaan Alpeille tai käymään muissa suuremmissa kaupungeissa. Helpoin ja halvin tapa lähteä laskemaan päiväksi on paikallisen urheiluliikkeen GigaSportin järjestämät reissut, noin 40-50€ sisältäen bussikuljetukset ja koko päivän laskettelulipun.

Lisäksi Grazin yöelämä on vilkasta ja juhlia löytyy joka päivä jos vaan kyselee muilta opiskelijoilta tai seuraa paikallisia mainoksia. Grazissa, SchwazlSeellä, järjestetään myös suurempia juhlia, kuten paikalliset Oktoberfestit sekä monia suurempia keikkoja, esimerkiksi David Guetta, Alice Cooper ja Guns N’ Roses olivat siellä lukukauden 2011-2012. Paikallinen ESN järjestää myös hyviä juhlia Grazissa, sekä reissuja Grazin läheisiin kaupunkeihin. Muihin matkojen järjestäjiin, jotka järjestävät ns. ”biletys” reissuja kannattaa suhtautua varauksella. Yleensä ne ovat vain rahastusta ja tyhjiä lupauksia. Parhaat juhlat löytyvät kuitenkin Erasmus opiskelijoiden keskuudesta.

4.2 Matkustaminen

Graz on loistava paikka, mikäli haluat matkustella Itä/Etelä-Euroopassa tai Balkanilla. Mielestäni helpoin tapa matkustaa Grazista on vuokraamalla auto. Muutaman tunnin ajomatkan päässä ovat Slovenia, Italia, Unkari, Alpit, Kroatia ja Saksa. Lisäksi Itävallassa on paljon nähtävää. Myös junalla pääsee kulkemaan melko helposti ja edullisesti paikasta toiseen, varsinkin Itävallan sisällä. Itse suosittelen kuitenkin auton vuokrausta, koska silloin voi poiketa juuri siellä missä itse haluaa. Lisäksi auton vuokraus tulee halvemmaksi, mikäli saa muutaman kaverin mukaan, ja se ei ole ongelma Erasmus vaihdossa.

Itse kävin vuoden aikana yli 30:ssa eri kaupungissa, joten en viitsi niitä tässä luetella, mutta tässä lyhyt lista kuitenkin paikoista joita voin suositella Grazin lähellä:

- Pula ja Zadar, Kroatian rannikolla
- Hintetuxin jäätikkö, Itävallassa, Tirolissa
- Budapest, Unkarissa
- Mosel joen rannat, Saksassa
- Praha, Tsekki
- Zagreb, Kroatia
- Lido di Jesolo, Italia

Grazista on myös helppo lähteä pyöräillen läheisille kukkuloille. Grazissa on monia liikkeitä joista voi ostaa käytetyn pyörän hintaan 50€ - 150€, lisäksi monet näistä liikkeistä ostavat pyörän takaisin kun muuttaa pois Grazista. Grazissa ja lähistöllä on helppo liikkua pyörällä, joten suosittelen pyörän hankkimista. Myös ratikoilla, junilla ja busseilla pääsee liikkumaan helposti Grazissa sekä lähempien kaupunkien välillä. Suosittelen varaamaan aikaa ja rahaa myös matkustamiseen lukukauden aikana.

5 YHTEENVETO

Graz on noin 250 000 ihmisen pieni suuri kaupunki Etelä-Itävallassa. Se on Itävallan toiseksi suurin kaupunki ja se on myös Steiermark osavaltion pääkaupunki. Graz on tunnettu monista yliopistoistaan, joilla on paljon yhteistyötä eri yritysten kanssa ympäri Eurooppaa. Tästä syystä Grazin yliopisto on hyvä vaihtokohde. Lisäksi Graz sijaitsee maantieteellisesti loistavassa paikassa Itä-, Etelä- ja Keski-Euroopan läheisyydessä. Sieltä on helppo matkustella ympäri Eurooppaa ja Balkania. Itävallassa tiettyjä asioita on hieman hankala hoitaa, johtuen maan byrokratiasta. Asiat kyllä hoituvat, mutta vaivaa joutuu näkemään hieman enemmän kuin Suomessa. Vuosi Itävalassa oli todella antoisa ja tavoitteeni täyttyi eli opin puhumaan saksaa ja kävin muutamia todella mielenkiintoisia kursseja. Tulevaisuudessa saatan hyvinkin hakea töitä Itävallasta.