Esko Ryyppö - 2011: Denpasar Udayana University, Indonesia

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Esko Ryyppö
Koulu
Aalto-yliopisto
Matkakohde
Denpasar Udayana University, Indonesia
Aika
06.01.2011 - 19.05.2011
Vaihto-ohjelma


Olin vaihdossa Udayanan yliopistossa Indonesiassa kevätlukukauden 2011. Hankin paikan Asia Exchangen kautta, joten minua käsiteltiin vaihtoasioissa freemoverina. Itselläni päätös vaihtoon lähdöstä syntyi vasta alku syksystä 2010, joten suuri osa koulun vaihtopaikoista oli jo täytetty. Tästä syystä parhaimmaksi vaihtoehdoksi jäi hankkia vaihto paikka itse. Selasin internetistä mahdollisia vaihtoehtoja ja törmäsin Asia Exchangen järjestämiin vaihto-ohjelmiin, jotka koin omalla kohdallani parhaaksi vaihtoehdoksi. Asia Exchange järjestää opiskelija vaihtoja aasiaan neljään eri kohteeseen Indonesiassa, Kiinassa ja Thaimaassa. Lisäksi Asia Exchangen vaihtoon pääsee varmuudella, joten paikan varmistusta ei tarvitse odottaa montaa kuukautta. Tämä oli erityisesti minun tilanteessani tärkeää, koska vaihtoon lähtöön oli vain muutama kuukausi jäljellä. Tosin tästä vaihdosta joutui maksamaan lukukausimaksun, johon ei saanut koululta tukea, koska maksu suoritettiin Asia Exchangen kautta.

Yleiskuvaus kohteesta

Yliopisto sijaitsi Indonesiassa Balin saaren pääkaupungissa Denpasarissa. Bali eroaa muusta Indonesiasta merkittävästi siinä, että sen pääuskonto on hindulaisuus kun koko indonesian pääuskonto on islam. Itse asiassa Bali on nykyään merkittävin hindulaisuuden keskus Intian ulkopuolella.

Balin provinssin pinta-ala lähisaarineen on 5 780 km², joten se on melko pieni saari. Tästä huolimatta saaren asukasluku on lähteistä riippuen hieman yli neljä miljoonaa. Lisäksi suuri osa väestöstä on keskittynyt saaren eteläosaan, jossa myös pääkaupunki Denpasar sijaitsee. Väestön suuri määrä, tiheä asutus ja kehityksestä jälkeen jäänyt tieverkosto aiheuttaakin suuria liikenneruuhkia varsinkin ruuhka-aikaan.

Bali tunnetaan turismistaan ja se onkin Indonesian merkittävin turistikohde pääkaupunki Jakartan ohella. Turismi näkyy selvästi Balilla vaikka onkin pääosin keskittynyt etelän rannoille. Turismi on Balin suurin elinkeino ja ihmiset suhtautuvat turisteihin enimmäkseen myönteisesti kunhan muistaa kunnioittaa paikallista kulttuuria.

 
Järjestelyt

Minun tilanteessani vaihtojärjestelyt sujuivat melko helposti. Otin vain yhteyttä asia exchangeen ja he hoitivat kaiken järjestelyn kohdeyliopiston kanssa. He tarvitsivat hakuprosessiin minulta opintorekisteriotteen, kopion passista, lääkärintodistuksen sekä täytetyn hakulomakkeen. Kaikki nämä sai tulostettua Asia Exchangen sivuilta. Koulun kanssa järjestelyt sujuivat myös helposti. Koululta haettavaan freemover-stipendiin piti toimittaa pääaineen professorin allekirjoituksella varustettu vaihto-opintojen hyväksymispaperi. Lisäksi kielikeskukselta piti hakea kielitodistus.

Suomessa tehtäviin järjestelyihin kuuluivat myös viisumin haku Indonesian suurlähetystöstä sekä rokotusten ottaminen.

Käytännön asiat vaihtokohteessa

Kohdeyliopistolla ei ollut oikeastaan opiskelija-asuntoja haettavana, joten asuminen piti hoitaa itse. En tuntenut ketään vaihtoon lähtijöitä entuudestaan, mutta sain facebookin kautta yhteyden muutamaan vaihtoon lähtijään, joiden kanssa sovittiin etsivämme yhdessä asuntoa vaihtoajalle. Balilla on turismin vuoksi suuri määrä villoja vuokralla. Kiersimmekin pari päivää Balille saapumisesta eri villoja läpi ja valitsimme niistä meille sopivimman. Meitä oli vaihto-opiskelijoita samassa villassa 8 ja majoituimme saksalais-filippiiniläis pariskunnan omistamaan villaan. Isäntä pariskunta asusti päätalossa ja me pihalla olevissa kolmessa erillisessä bungalowissa. Villat maksoivat yleisesti 175-300 euroa kuukaudessa henkilöltä. Halvimpiin vuokriin tosin joutui jakamaan huoneen.

Balin hintataso on yleisesti tullut ylöspäin viimeisten vuosien aikana merkittävästi, mutta on silti halpa verrattuna Suomeen. Yleisesti ottaen Bali on halpa paikka jos elää kuten paikalliset, mutta turismin myötä balilaiset ovat oppineet myös rahastamaan jos elää kuten länsimaalainen. Oma elintapa oli hieman sekoitus molempia. Paikalliseen tapaan kuljin paljon skootterilla joka on nopein ja kätevin tapa liikkua paikasta toiseen. Söin paljon paikallisissa warungeissa jossa ruoka oli yleisesti alle eurosta kolmeen euroon. Monet warungit ovat tosin kehittäneet menuaan enemmän ja enemmän länsimaiseen suuntaan Listalta löytyy usein myös länsimaista ruokaa joka on tosin hieman kalliimpaa kuin paikallinen. Yliopistolla oli myös oma canttiini joka tarjosi lounasta ja välipalaa Indonesialaiseen tyyliin.

 
Opinnot

Opinnot olivat vaihto-opiskelijoiden monen taustan takia melko yleispätevät. Tosin itse lähdin opiskeluista hakemaan Aasian tuntemusta ja tietoa taloudesta sekä Aasian kaupankäyntitavoista, joten minulle tarjottavat kurssit sopivat melko hyvin. Bali International Program on Asian Studies käsitti viisi eri kurssia, jotka olivat;

International Turism Management
The Indonesian History, Ethnology, Culture and Customs
Economy and Business of South East Asia
Business Law and Legal Tradition on Trade and Investment
Indonesian Language

Nämä kurssit muodostivat hyvän kokonaisuuden joka tuki kielen ja kulttuurin tuntemuksen kautta sen aikaista asumista Balilla sekä talouden ja liiketoiminnan kautta tulevaisuuden mahdollisia työtehtäviä Aasiassa. Kielestä sekä tapojen että kulttuurin tuntemisesta oli ensiarvoista hyötyä joka päiväsessä kanssakäymisessä paikallisten kanssa. Tällä tavoin pystyi erottautumaan paikallisten silmissä normaalista turistista ja olemaan enemmänkin paikallisten kaltainen. Tämän vuoksi kohtelukin oli enemmänkin paikallisen kohtelua kuin turistin. Opintojen toinen hyöty oli talouden ja liiketoiminnan tunteminen. On yllättävää miten erilailla Aasian talous kuitenkin toimii kuin esimerkiksi Euroopan ja miten liiketoiminnassa Aasialaisten kanssa pitää ottaa eri asioita huomioon kuin eurooppalaisten. Opintokokonaisuus antoi minulle varmasti ensiarvoisen tärkeää tietoa Aasian liiketoiminnasta ja on hyödyksi jos ja kun olen jossain vaiheessa työuraani aasialaisten kanssa tekemisissä.

Olen erittäin tyytyväinen, että lähdin vaihtoon enkä yhtään kadu päätöstäni lähteä juuri Indonesiaan. Vaihto opiskelu oli minulle ennen kaikkea kokemus vieraassa kulttuurissa toimimisesta. Työelämä on tulossa koko ajan vain globaalimmaksi ja ihmisillä on taustojen takia eri toimintatapoja, jotka pitää ottaa huomioon. Vaikka tämän ennen vaihtoa ehkä tiesikin niin vaihdon aikana se realisoitui ja tulevaisuudessa varmasti sen automaattisesti ottaa huomioon. Vaihto-opiskelu kannattaa ja omista lähtökohdista riippuen pitää miettiä mihin lähtee. Minulle Asia Exchangen vaihto sopi hyvin eteenkin aikataulun takia, vaikka se tulikin maksamaan hieman enemmän kuin muut vaihdot lukukausimaksun takia.