Hanna Kurtti - 2010: Prince of Songla University, Thaimaa

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Hanna Kurtti
Koulu
Oulun yliopisto
Matkakohde
Prince of Songla University, Thaimaa
Aika
27.09.2010 - 17.12.2010
Vaihto-ohjelma
Asia Exhange


Opiskelen Oulun yliopiston teknillisessä tiedekunnassa Prosessi- ja ympäristötekniikan osastolla ympäristötekniikan koulutusohjelmassa. Aloitin opintoni vuonna 2005 ja valmistun diplomi-insinööriksi teollisuuden ympäristötekniikan opintosuunnalta 3.3.2011. Opiskelin Thaimaan Phuketissa 27.9 – 17.12.2010.

Lähdin vaihtoon Asia Exchange –ohjelman kautta. Suomalainen Asia Exchange on perustettu vuonna 2007 entisten vaihto-opiskelijoiden toimesta, jotta omatoimivaihtarit (free-moverit) pystyvät lähtemään helpommin Aasiaan opiskelemaan. Hakuprosessi oli helppo ja nopea. Hain vaihtoon huhtikuussa 2010 ja jo viikon kuluttua sain tiedon, että minut on hyväksytty syksyksi opiskelemaan. Kun sain kohdeyliopistosta (Prince of Songla University) hyväksymiskirjeen, hain suurlähetystöstä opiskelijaviisumia vuodeksi.

Saavuin Thaimaahan muutama päivä ennen koulun alkua, jotta minulla oli aikaa tutustua majoitusvaihtoehtoihin. Olin varannut Suomesta käsin ensimmäiseksi viikoksi yliopiston vieressä sijaitsevasta hotellista huoneen, ja kun paikan päällä totesin hotelliasumisen olevan edullinen ja helppo vaihtoehto, pidensin sopimukseni hotellin kanssa koko vaihtoajan mittaiseksi. Asuin yliopiston vieressä, saaren keskiosassa, noin 5 kilometriä lähimmältä rannalta (Patong Beach). Yleinen hintataso Thaimaassa on selvästi halvempi kuin Suomessa,  mutta tämän lisäksi Phuketin saarelta löytyi kuitenkin suuria hintaeroja. Asuminen ja ruokailu saaren keskiosissa oli erittäin halpaa verrattuna turistirantoihin.

Ensimmäinen viikko Phuketissa oli orientaatioviikko, jolloin tutustuttiin thaikieleen ja –kulttuuriin, opettajiin sekä opiskelutovereihin. Asia Exchange -vaihtareilla ei ollut mahdollisuutta opiskella kohteessa tekniikankursseja, mutta laajensin tutkintoani syksyn aikana neljällä kurssilla, joista sain yhteensä 20 opintopistettä. Kurssini olivat International Business, International Finance, Leadership ja Thai as a foreign language. Koulua oli arkisin klo 9.00 – 16.30 välisenä aikana, riippuen siitä mitä kursseja oli valinnut. Luennoilla oli läsnäolopakko ja luennoilla sekä tenteissä piti käyttää koulupukua. Luentojen ja lopputenttien lisäksi oli paljon erilaisia kotitehtäviä, välikokeita, ryhmätöitä ja pistokokeita. Työmäärä oli jossain määrin jopa suurempi kuin Suomessa, mutta kaikesta kyllä selvisi kun aikataulutti opiskelut.

Paikalle päästyäni tulevat viikonloput täyttyivät nopeasti reissusuunnitelmista. En ollut matkustanut aiemmin Aasiassa, joten päätin käyttää kaiken vapaa-ajan hyödyksi ja matkustaa mahdollisimman paljon viikonloppuisin. Phuketin kansainväliseltä lentokentältä oli suoria ja edullisia lentoja eripuolille Aasiaa, ja itse kävin lentäen Hongkongissa, Singaporessa ja Kuala Lumpurissa sekä bussilla Bangkokissa. Phuketista pääsee myös kätevästi liikkumaan vesiteitse eri paratiisisaarille.

Matkustamisen lisäksi kannattaa kuitenkin jättää tarpeeksi aikaa myös Phuketin saareen tutustumiseen. Phuketin saari on Thaimaan suurin ja tunnetuin saari. Saarella on noin 250 000 asukkaasta. Saaren talous nojaa vahvasti turismiin ja arvioitu vuosittainen matkailijoiden määrä saarelle on noin 1,5 miljoonaa tehden siitä erittäin kansainvälisen. Phuketissa voi muun muassa ratsastaa norsulla, silittää tiikeriä, reissata lähisaarille, vierailla luonnonpuistoissa, kokeilla paraflyingiä (veneen perässä vedettävä liitovarjo), hypätä benjihypyn, kalliokiipeillä, pelata golfia, reissata skootterilla saaren eri kolkkiin, nauttia mahtavasta ruoasta erittäin edullisesti, ottaa hierontoja tai erilaisia kasvo-, jalka- tai käsihoitoja, shoppailla, seurata thai-nyrkkeilyä, käydä katsomassa uusimmat elokuvat parilla eurolla, keilata, ajaa kartingia, bilettää baarikaduilla, käydä kuntosalilla, sukeltaa jne. jne. Sukeltaminen on Thaimaassa erittäin suosittu harrastus, ja vaikket olisi tehnyt sitä aiemmin, Phuket on hyvä paikka aloittaa uusi harrastus. Saarella toimii myös suomalainen sukelluspalveluja tarjoava Raya Divers. Ennen ensimmäiselle sukellusreissulle lähtemistä, kannattaa kuitenkin hoitaa vakuutukset kuntoon, sillä normaali matkavakuutus ei yleensä kata sukeltamista.

Lämpötila Phuketissa on tasaisesti + 30 °C tietämillä. Näin jälkikäteen ajateltuna kevätlukukausi Phuketissa voi olla säiden puolesta parempi kuin syyslukukausi. Sadekauden pitäisi loppua syys-lokakuussa, mutta sateita tuli koko syksyn ajan jouluun asti. Yleensä sateet eivät kuitenkaan haitanneet menoa, ja auringostakin pääsi nauttimaan tarpeeksi.

Vaihto Thaimaassa sujui todella nopeasti, enkä ehtinyt ikävöidä Suomeen takaisin. Thaimaalaisten elämäntyyli ja buddhalaisuus tuovat omat mielenkiintoiset piirteensä vaihto-oppilaan arkeen, mutta kulttuurishokkia en kokenut maassa ollenkaan. Suurempi shokki oli palata takaisin suomeen ja kylmyyteen. Vaihdon aikana riitti koko ajan tekemistä ja kavereita. Suosittelen kohdetta lämpimästi!

Oulussa 8.2.2011
Hanna Kurtti