Hannu Hirvensalo - 2007: Bond University, Australia

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Hannu Hirvensalo
Koulu
Teknillinen korkeakoulu
Matkakohde
Bond University, Australia
Aika
02.09.2007 - 22.12.2007
Vaihto-ohjelma


Matkakertomus vaihto-opiskeluajaltani Bond Universityssa, Australiassa, 2.9.-22.12.2007.

Päätös siitä, että halusin lähteä Australiaan vaihto-opiskelijaksi, varmistui jo aikaisin talvella 2007. Hyvätasoinen yksityinen yliopisto, mielenkiintoinen ympäristö, lämpö, auringon määrä ja englannin kieli olivat tärkeimmät perustelut valinnalleni, jota en ole katunut hetkeäkään tämän puolen vuoden jälkeen.

Ensi vaikutelma Australian kulttuurista oli juuri niin ystävällinen, rentoa elämänasennetta huokuva ja myönteinen kuin olin sen kuvitellutkin olevan. ”No worries, mate!” – lausahdus tuli tutuksi tilanteessa kuin tilanteessa: kaikkeen näytti aina olevan ratkaisu eikä vaikeuksia juurikaan ollut. Lisäksi lukuisat hyvät ystävät ja yhteiset kokemukset heidän kanssaan avarsivat huomattavasti omaa elämän asennettani ja suhtautumistani muihin ihmisiin.

Bond University sijaitsee Gold Coastilla, Surfers Paradisen välittömässä läheisyydessä. Yliopisto ei ole kovin suuri verrattuna muiden Australian suurkaupunkien yliopistoihin mutta se on erittäin tasokas ja yleisilme yliopistolla on nuorekas ja positiivinen. Professorit ovat usein oman alansa huippuja Australiasta ja vierailevat luennoitsijat asiantuntijoita maailmalta. Verrattuna Suomen luennoitsijoihin ja luentoihin Bond University tarjosi erittäin kovatasoisia luentoja ja harjoitusryhmien avoin sekä interaktiivinen keskustelu rohkaisi opiskelijoita puhumaan ja käyttämään englannin kieltä. Koska yliopisto ei ollut kovin suuri, kansainvälisten vaihto-opiskelijoiden määrä oli suhteellisen korkea, joten tutustuminen opiskelukavereihin oli todella helppoa.
Monilla opiskelijavaihtoon lähtevillä on usein pelko siitä että opiskelu englanniksi on vaikeaa ja töitä joutuu tekemään todella paljon. Tämä mielikuva osoittautui osittain oikeaksi. Alussa luennoitsijoiden puheeseen piti keskittyä enemmän koska totuttelu ”aussi” murteeseen kesti n. 2 viikkoa. Sen jälkeen opiskelu oli yhtä työlästä kuin Suomessakin. Toki kirjoitustehtäviä (lyhyitä ja vähän pidempiä) oli Australiassa enemmän kuin Suomessa ja niihin meni hieman enemmän aikaa, koska kirjoituskieli on eri kuin oma äidinkieli. Mutta vanha totuus päti myös Bondissa: töitä on juuri niin paljon kuin haluaa tehdä. Mitä enemmän tekee töitä, sitä paremmin pärjää. Toisaalta kyllä kursseista aina läpi pääsee!

Paikkana Australia on täydellinen. Varsinkin Gold Coastilla, missä aurinkoisia päiviä on vuodessa 300, ei Suomen sateita tarvitse pelätä. Varsinkin Surfers Paradisen lähellä kaikki on saatavilla: rannat, koulu, yöelämä, kaupunki, koulukaverit, surffaus. Itse asuin Coolangatassa 20 kilometriä Surfers Paradisesta etelään mutta ostimme auton, jolla koulumatka taittui nopeasti. Mikäli surffaus kiinnostaa, suosittelen Coolangatan kaupunkia. Australia on Suomeen verrattuna melko halpa (paitsi isot kaupungit kuten Sydney) asumisen ja elinkustannusten osalta. Ulkona syöminen on usein halvempaa kuin ruoan valmistaminen kotona vain yhdelle hengelle, mikä yllätti minut täysin.
Koulun ohella kerkesin myös matkustaa Australiassa. Järjestin lukujärjestykseni niin, että koulua oli 3 päivää viikossa, jotta loppuviikolle jäi aikaa tehdä muita asioita ja tutustua Australian kulttuuriin – onhan se kuitenkin yksi olennaisimmista asioista vaihto-opiskelu aikana. Kerkesin käymään Sydneyssä ja matkustin itärannikkoa aina Brisbanesta Isoille Koralliriutoille asti.

Yleisesti ottaen vaihto-opiskeluaika oli elämän kokemus, jota en olisi jättänyt väliin mistään hinnasta. Opin Australiassa yliopisto-opintojen lisäksi elämänasenteita ja koin asioita, mitkä jäävät mieleen koko loppuelämäkseni. Elinikäiset ystävät ja kontaktit, joita sain, ovat arvokkaita myös tulevaisuudessa. Lopuksi haluaisin kiittää Maa- ja vesitekniikan tuki ry:tä vaihto-opiskeluni ja unelmani mahdollistamisesta.

Kiittäen,

Hannu Hirvensalo