Heidi Mikkola - 2002: Graz University of Technology, Itävalta

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Heidi Mikkola
Koulu
Tampereen teknillinen korkeakoulu
Matkakohde
Graz University of Technology, Itävalta
Aika
07.09.2001 - 01.09.2002
Vaihto-ohjelma
Erasmus


Vietin viime vuoden Itävallassa opiskelijavaihdossa. Kolmesta tarjolla olleesta kaupungista valitsin Grazin, josta en aikaisemmin ollut edes kuullut. Vuoden jälkeen voin vain kiitellä itseäni erinomaisesta valinnasta. 

Kaupunki

Graz on Itävallan toiseksi suurin kaupunki ja asukkaita siellä on suunnilleen saman verran kuin Tampereella. Se on valittu vuoden 2003 Euroopan kulttuurikaupungiksi, mikä näkyi myös kaupunkikuvassa. Joka puolella rakennettiin uutta tai korjattiin vanhaa. Vanha kaupunki ja sen vanhat talot olivat uskomattoman kauniita. Kapeat kujat somine pikku putiikkeineen loivat nekin aivan ainutlaatuisen tunnelmansa. Kadut olivat siistejä, ja puotien julkikuvaan oli käytetty paljon vaivaa. Toisaalta kauneus oli kovin pinnallista. Toinen toistaan kauniimmat ulkokuoret osoittautuivat usein pettymyksiksi sisään astuttaessa. Suomalaisen näkökulmasta katsottuna remonttimiestä olisi tarvittu suurimmassa osassa huoneistojakin. Vanhat narisevat puulattiat, vetoisat huoneet ja saniteettitilat pistivät ensimmäisenä silmään. 

Kaupassa käynti 

Kaupassa käynti oli ensimmäisten viikkojen aikana melkoista arpapeliä. Reissulla sai helposti tunninkin vierähtämään. Vihanneshyllyiltä löytyi se mitä Suomestakin, mutta maitotuotteissa olisi ollut toivomisen varaa. Vähärasvaisia tai laktoosittomia tuotteita oli turha hakea. Paikalliset nauroivat meille, kun etsimme rasvatonta maitoa hyllyistä. Juustoissakaan rasvaprosentti harvoin alitti 45. Ruokakassin hinta Grazissa ei juuri poikennut suomalaisesta sillä erolla, että ilman sanakirjaa tuli ostaneeksi ihan muuta kuin oli tarkoitus… 

Maksuvälineet

Monet käytännön asiat kuten luottokortit tulevat Itävallassa noin parikymmentä vuotta jäljessä pohjoismaihin verrattuna. Bussipysäkeillä oli kyllä mainoksia VISA-korteista, mutta todellisuudessa kaupungin suurimmassa tavaratalossa ei saanut maksaa luottokortilla. Avasin siis tilin paikallisessa pankissa ja sain sieltä Online-pankkikortin. Valitettavasti silläkään ei voinut maksaa pienissä ruokakaupoissa, eikä toimintavarmuuteen voinut koskaan luottaa. Käteistä oli siis aina kannettava riittävästi mukana.  

Opiskelu 

Opiskelu Grazin teknillisessä yliopistossa poikkesi melko lailla täällä totutusta. Suurin ongelma oli se, että monilla kursseilla ei ole eikä tunneta käsitettä pruju eli luentomoniste. Ideana on, että opiskelijat istuvat luennolla ja kirjottavat ylös kynät sauhuten kaiken kuulemansa, ja lukevat pääasiassa niitä tentteihin. Paksuja kirjoja käytetään vain apuna. Toimiva systeemi saada opiskelijat luennoille, mutta meitä vaihto-opiskelijoita ajatellen se tuntui epäreilulta. Alkusyksystä kun arkipäivän sanastokin oli hukassa, niin geeni- tai bioprosessitekniikan luentoja steiermarkin murteella höystettynä oli täysin mahdotonta ymmärtää. Onneksi kielikorva tottui kevääseen mennessä murteisiin ja ammattisanasto karttui, jolloin luennoistakin sai enemmän irti. 

Kurssien vaatimustaso vaihteli hurjasti, mutta ainakin teknillisen kemian opetuksen taso Grazissa on erittäin korkea. Kyseisen opintosuunnan kursseista suurin osa on kemian kursseja. Onhan heilläkin pakolliset matematiikat, ja fysiikat, mutta ei niin paljon kuin meillä Tampereella ja varmaan muuallakin Suomessa. Täältähän valmistuu ennemminkin yleispäteviä diplomi-insinöörejä, jotka ovat perehtyneet jollekin osa-alueelle enemmän, esimerkiksi nyt kemiaan. Grazin teknillisestä yliopistosta valmistuu diplomi-insinöörejä, jotka tietävät “kaiken” kemiasta, mutta eivät sitten paljoa muusta. 

Vapaa-aika 

Vaihto-opiskelijoita oli yliopistoissa noin 300. Suomalaiset olivat jälleen kerran erittäin hyvin edustettuina ja pidimmekin yhtä koko vuoden ajan. ÖH, eli paikallinen opiskelijajärjestö huolehti illanistujaisista ja pienistä ekskursioista. Niiden lisäksi järjestimme itse porukalla matkoja mm. Wieniin, Italiaan, Kroatiaan sekä laskettelureissuja eri puolille maata. Mukana oli myös muutama erittäin innokas vaeltaja, jotka suunnittelivat ja toteuttivat vaellusreissuja. Upeaahan Itävallassa on vaeltaa. Luonto on siellä niin palkitsevaa, että huonokuntoisimmatkin unohtavat valittaa maisemia ihaillessaan. Maa on monessa suhteessa todella kaunis, mutta varsinkin kesähelteillä Suomen järvimaisemia tuli ikävä. Grazissa ei ollut kuin kaksi huvittavan näköistä tekojärveä. Veden laadussa ei ollut valittamista, mutta järvistä oli luonnonmukaisuus kaukana. Ne muistuttivat lähinnä isoja uima-altaita, joissa oli suuri viihdekeskus ympärillä. Yllättävintä oli se, että rannoille oli sisäänpääsymaksu, autoa myöten. Sanomattakin on selvää, että Suomen järviä katselee nyt täysin eri vinkkelistä kuin vuosi sitten.