Heikki Hämäläinen - 2010: Technische Universität Wien, Itävalta

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Heikki Hämäläinen
Koulu
Teknillinen korkeakoulu
Matkakohde
Technische Universität Wien, Itävalta
Aika
01.10.2009 - 30.06.2010
Vaihto-ohjelma
Erasmus


Opiskelu Itävallassa, Wienin Teknillisessä korkeakoulussa 1.10.2009-30.6.2010.

Johdanto
Tämän raportin tavoitteena on kertoa opiskelusta Itävallan pääkaupungin Wienin teknillisessä korkeakoulussa. Listaan muutamia tärkeitä linkkejä elämästä, asumisesta ja opiskelusta. Tämä raportti voi osoittautua varsin hyödylliseksi jos satut opiskelemaan jätehuoltoa tai vesitekniikkaa yhdyskunta ja ympäristötekniikan laitoksella.

Järjestelyt Suomessa ja kohdemaassa

Aloita vaihto-opiskeluajan suunnittelu hyvissä ajoin. Kartoita ensin käsitystäsi millä kielillä pärjäät ja mihin maihin voisit mennä parantamaan kielitaitoasi. Ota selvää vaikka opettajiltasi tai pääaineesi Internet sivuilta mitä kouluja opintojasi varten suositellaan. Tällä hetkellä eli 2010 TKK Lahden keskus listaa hyviä vaihtokohteita ympäristötekniikan opiskelijoille seuraavasti:
• Vienna University of Technology, Institute for Water Quality, Resource and Waste Management
• Berlin University of Technology, Fakultät III Prozesswissenschaften, Master Technischer Umweltschutz
• University of Tokyo, School of Engineering
• DTU Danmarks Tekniske Universitet, Department of Environmental Engineering
• Stuttgart University of Technology, Institute for Sanitary Engineering, Water Quality and Solid Waste Management ja ks.myös Master's degree programme in Waste Management
• Graz University of Technology
• Vilnius Gediminas Technical University, Faculty of Environmental Engineering, Master's Degree Programme in Environmental Management and Clean Production
(teacher exchange agreement)
• Hyviä yliopistoja ovat myös CLUSTER-verkostoon kuuluvat yliopistot, kuten Kungliga Tekniska Högskolan Tukholmassa, sveitsiläinen EPFL (Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne) ja Trinity Collage Dublinissa ks. kaikki verkostoon kuuluvat teknilliset yliopistot
Lähde: http://lahti.tkk.fi/fi/koulutus/di-koulutus/

Selvitä miten tiettyihin yliopistoihin hakuprosessi tulee hoitaa. Yksinkertaistettuna voi sanoa, että Erasmus kohteet Euroopassa ovat todella helppoja. KV-palvelut TKK:lla ja heidän Internet sivustot tarjoavat kaiken tarvittavan informaation ja tuen, jota tarvitset vaihtoon lähtiessäsi. Lue http://www.tkk.fi/fi/opinnot/kv/ ja pidä itsesi ajan tasalla vaatimuksista ja päivämääristä. Jos päädyit Wieniin, hait sinne ja pääsit, saat kotiisi turvetuloa oppaan, josta löytyy kaikki mahdollinen apu ja tieto oikein vielä ruohonjuuritasolla.

Rahoitusta vaihtovuodellesi kannattaa hakea mahdollisimman monesta paikasta. TKK:lta kaikki saavat hyvän stipendin 1200 € yhtä ja 2200 € kahta lukukautta varten. Myös muista kohteista kannattaa yrittää. Hain tukea useasta paikasta, mutta rahoitusta sain vain RIL:lta, MVTT:lta. Jos olet vesitekniikan opiskelija, kannattaa hakea apua myös vesitekniikan rahastosta.

Yleiskuvaus kohteesta

Ennen matkalle lähtöä kannattaa lukaista netistä Wikipediasta tai vaikka Wikitravelista mitä Itävallasta kerrotaan. Toinen vaihtoehto on hommata matkakirja, mutta se maksaa. Itävalta on pieni maa keskellä Eurooppaa Alppien itä puolella. Yhdessä Sveitsin, Saksan ja Liechtensteinin kanssa ne muodostavat saksan kielien maailman. Vaikka edellä mainituissa maissa puhutaan kaikissa tavallaan Saksaa (Ainoastaan pohjois-saksassa sitä koulussa opetettua Hoch Deutschia), ovat niiden kulttuurit ja historiat hyvin erilaisia toisistaan.

Itävallan historia on pitkä ja mahtava keisareineen ja kulttuuri luomuksineen. Loistokkaan historian ansioista kaupungin arkkitehtuuri, historialliset rakennukset ja rikas kulttuuri tekevät kaupungista yhden Euroopan mielenkiintoisemmista paikoista. Wienissä ei kerkeä tylsistyä. Jos kuitenkin vähänkään tuntuu siltä, että kaupunki ei tarjoa enää uutta ja mullistavaa ei uudet seikkailut (Euroopan kauniit ja historialliset kaupungit) ole kuin kiven heiton päässä. Vaihtokohteena Wien on oivallinen sijainniltaan ja mahdollisuuksiltaan.

Matkustaminen Euroopan keskeisestä suurkaupungista muualle ei ole Amerikan temppu. Edulliset bussiyhteydet ja reitit löytyy ajankohtaisina Wikitravelista. Sieltä kannattaa tarkistaa linkkien takaa hinnat, ajat etc. Jos haluat matkustaa Itävallassa, kannattaa hankkia ÖBB Vorteilscard. Kortti oikeuttaa matkustamaan Itävallan junissa puoleen hintaan ja 20 € alkuinvestointi hintaan. http://www.oebb.at/pv/de/Servicebox/VORTEILScard/. Kortti maksaa itsensä takaisin jo ensimmäisellä matkalla. Tavallisella opiskelijakortilla ei saa alennusta junista niin kuin Suomessa.

Eläminen

Asuin Wienissä ÖAD:n (paikallinen HOAS) opiskelija asuntolassa. Saatuasi hyväksymiskirjeen Wieniin kannattaa heti laittaa hakemus vetämään. Keveimmän laskeutumisen opiskeluille ja uudelle elinympäristölle saa kun menee ÖAD:lle asumaan. http://www.housing.oead.at/. Opiskelija-asuntosäätiön Internet sivuilta löydät paljon hyödyllistä tietoa asuntoloista ja vuokrista. Asuntolat eivät ole kuitenkaan halvimmasta päästä. Halvemmalla saa yksityiseltä puolelta. Huonoja puolia tässä kuitenkin ovat stressi asunnon löytämisestä ja se ettei tavallaan asustele muiden vaihto-opiskelijoiden kanssa. Asustelin itse Tigergasse 23–27:ssa. En suosittele omaa opiskelija-asuntolaani tiukan kontrollin ja valvonnan takia. Asuntoloissa kiertelee päivittäin siivoojia, jotka tarkkailevat majoittavatko asukkaat ylimääräisiä vieraita. Iltasella erikseen palkattu henkilö tarkkailee asuntolan vapaa-ajan tiloja, jotta melu ei ylittäisi toivottua tasoa. Usein juhlat venyivät pitkälle iltaan ja varoituksista huolimatta naapurit saattoivat soittaa virkavallan paikalle. Pahimmassa tapauksessa juhlien pitäjälle jäi illan päätteeksi sakkolappu kouraan. Helpompia ja rennompia opiskelija-asuntoloja löytyy esim. Simmeringistä tai Molkereistrasselta. Jos innostut kuitenkin hakemaan asuntoa paikallisen HOAS:n ulkopuolelta, listaan tähän muutamia linkkejä joiden takaa voi löytyä jotain mielenkiintoista.

http://oesterreich.kijiji.at/f-Kleinanzeigen-Wien-W0QQLocationZ1800013
www.wg-gesucht.de/wg-zimmer-in-Wien.163.0.1.0.html
www.flohmarkt.at/suche/mietwohnung-wien/wg-zimmer
www.zwischenmiete.de/wg,A:%20Wien.html
www.wg-welt.de/suche_wg/wg_wien.html
http://www.jobwohnen.at/index.php?id=172

Elämä

Wienissä on mukavaa ja helppoa. Paikallinen hintataso ei pitäisi olla suomalaiselle ongelma. Julkinen liikenne toimii moitteettomasti. Muistaakseni Wienissä päätettiin vaihtoaikani lopulla, että metrot kulkisivat viikonloppuisin myös öisin. Joka tapauksessa matkustelu päivällä ja yöllä on ilmaista ostettuasi Wiener Linienin: matkalipun lukukaudelle (hinta n. 130 €). Metrot toimivat aamu viidesta ilta kymmeneen ja yöllä kuljetaan maksutta kattavalla yöbussi järjestelmällä. Päivittäistä kulkua voit suunnitella reittioppaalla http://www.wienerlinien.at/

Yliopisto

ja Opiskelu

Opiskelin Wienin teknillisessä korkeakoulussa (http://www.tuwien.ac.at/). Listaan seuraavassa käymäni kurssit ja muutaman linkin joiden takaa löytyy lisää tietoa. Wienin kurssivalintajärjestelmä TUWIS on hyvä ja monipuolinen http://tuwis.tuwien.ac.at/. Ennen vaihtoon lähtöä sieltä voi katsoa mielenkiintoisia kursseja. Kursseista löytyy tarvittava informaatio, jonka avulla päätellä saako tämän kurssin hyväksytettyä tutkintoon vai ei. Eli tarkista sisällöt, vaatimukset ja tavoitteet että vastaavat TKK:n kursseja. Lisäksi Instituuttien (laitosten) kotisivuilta löytyy tietoa kursseista ja minun tapauksessani jätehuoltotekniikan kursseista vanhoja tentti ja luentomateriaaleja. Materiaali ei vaihdu kovinkaan paljon vuodesta toiseen, joten niitä voi tsekkailla etukäteen jos kiinnostaa. Jätehuollon instituutti löytyy linkin http://www.iwa.tuwien.ac.at/ takaa. Vesitekniikan instituutti löytyy linkin http://www.iwag.tuwien.ac.at/Desktop.aspx takaa.

225.023 VU Urbaner Stoffhaushalt
225.034 VU Entsorgungstechnik
225.764 VO Umweltplanung und Umweltmanagement
224.312 VO Umweltschutz und Technik
225.030 LU Ressourcenmanagement und Abfallwirtschaft
224.268 VO Besondere Kapitel der Wassergütewirtschaft
226.020 VO Transfer von Umwelttechnologien in Entwicklungsländer
224.268 VO Besondere Kapitel der Wassergütewirtschaft
225.031 VU Naturwissenschaftlich-technische Bewertungsmethoden
225.029 VO Deponietechnik
225.010 EX Abfallwirtschaft Exkursion 2
226.013 VO Modellbildung und Simulation
221.310 VO Geotechnik bei Altlasten und (neuen) Deponien
225.032 SE Seminar Ressourcenmanagement und Abfallwirtschaft
225.024 SE Interdisziplinäre Seminararbeit 1
225.025 SE Interdisziplinäre Seminararbeit 2
225.026 SE Interdisziplinäre Seminararbeit 3
225.035 VU Ressourcenmanagement
225.033 VO Thermische Verfahren der Entsorgung
175.058 VO Makroökonomie
225.008 EX Abfallwirtschaft Exkursion 1

VU = luento + harkat , VO = luento, LU = labraharkka, EX = ekskursio, SE = seminaari

Suurin osa opinnoista tarjotaan TU Wienissä saksaksi joten kannattaa harkita kielen harjaannuttamista etukäteen tai voit yrittää neuvotella opettajien kanssa jos he suostuisivat järjestämään erityistentin englanniksi. Itse tein kurssit saksan kielellä ja olen tyytyväinen siihen. Osaan kieltä paremmin ja opin asioita uudella kielellä. Tunne on aivan mahtava ja suosittelen tätä vaikeampaa ja kivisempää tietä.

Muuta

Kaupunki on aivan fantastinen paikka. Kaunis arkkitehtuuri ja kulttuuri ovat houkutelleet ja houkuttelevat edelleen ihmisiä joka puolelta maailmaa ihailemaan tätä Keski-Euroopan helmeä. Vaikka Wien on tavallaan Euroopan suurkaupunki, on se silti kaikessa komeudessaan yllättävän pieni. Kaupunki on rakennettu suhteellisen matalaksi. Siellä on muutamia korkeita kerrostaloja ja muuten kaupungin visuaalista imagoa dominoi Stephansdomin korkea kirkko, lähistön viiniviljelmät sekä mahtava Tonava. Vanhan kaupungin ydinkeskustassa sijaitseva Stephansdom on todella voimakkaasti osa Wieniläisyyttä, nykypäivää ja historiaa. Vanhaa kaupunkia ympäröivät Ringstrasse kauniine rakennuksineen, Hofburgien palatsi, parlamentti sekä tietysti kulttuurirakennukset Burgtheater ja Staatsoper. Kaupungista löytyy lukuisia museoita, taidehalleja, teattereita. Joulu on yksi kauneimmista ajankohdista olla Wienissä. Kaupungin loisto on kerta kaikkiaan lumoava. Vieraile joulutoreilla, joita löytyy useita ja ihaile Rathausin komeaa tienoota. Käy myös luistelemassa Wienin luisteluradoilla.

Vaihtoaikana tapaat runsaasti uusia ihmisiä. Wienissä on aivan järkyttävän paljon vaihto-opiskelijoita joten yksinäistä ei pitäisi tulla missään vaiheessa. Jos olet innostunut muista ihmisistä käy mahdollisimman paljon Korkeakoulujen ja yliopistojen ESN tapahtumissa ja yhteisillä matkoilla. Tietoa järjestöistä löytyy seuraavien linkkien takaa.

TU Buddynetwork http://buddynet.htu.tuwien.ac.at/ ,
ESN Wien http://esn.univie.ac.at/
Vaihtoaika on ainutlaatuinen ja hyvin yksilöllinen kokemus. Omat tuntemukseni ovat että muutuin ihmisenä ja koin paljon uutta ja hienoa. Vaihtoaikana ajattelu avartuu ja saa lisää rohkeutta. Eikö kuulostakin hienolta?

ystävällisin terveisin
Heikki Hämäläinen