Heikki Kurtti - 2011: Padovan yliopisto, Italia

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Heikki Kurtti
Koulu
Oulun yliopisto
Matkakohde
Padovan yliopisto, Italia
Aika
01.10.2010 - 31.03.2011
Vaihto-ohjelma
Erasmus


Olen neljännen vuoden ympäristötekniikan opiskelija Oulun yliopistosta, ja olen suuntautunut vesi- ja geotekniikkaan. Opiskelin syksyn 2010 ja alkukevään 2011 Padovan yliopistossa, Pohjois-Italiassa.

Padova on vanha opiskelijakaupunki, joka sijaitsee n. 40 km Venetsiasta länteen. Asukkaita tässä perinteisessä yliopistokaupungissa on reilut 200 000. Padovan yliopisto on perustettu 1200-luvulla, ja nimekkäimpänä opettajana siellä on toiminut Galileo Galilei. Lähtökohtaisesti Italiaan opiskelemaan lähteminen oli haastavaa, sillä paikalliset eivät juurikaan englantia puhu, ja italiankielentaitoni oli puhdas nolla reissun alkaessa.

Kaupunkiin saapuessani piti aluksi hommata asunto. Asuntohakemuksen olin tehnyt jo aikasemmin netissä, ja opiskelijoiden asuntotoimistosta löytykin pari eri vaihtoehtoa. Padovassa suurin osa opiskelijoista asuu asuntoloissa. Itse jaoin pienen huoneen espanjalaisen kanssa, ja meidän lisäksemme samaa keittiötä jakoi vielä kaksi italialaista. Asuminen oli siis melko tiivistä, eikä omaa rauhaa juuri ollut. Toisaalta tämä auttoi tutustumaan ihmisiin, ja sosiaalista toimintaa riitti. Toinen mahdollisuus olisi ollut hankkia asunto yksityiseltä, mutta ne ovat huomattavasti kalliimpia ja löytäminen voi olla haastavaa. Asunnot olivat kohtuullisen kylmiä talviaikaan, mutta muuten melko uusia ja viihtyisiä pienestä koostaan huolimatta.

Asunnon hankkimisen jälkeen alkoi mittava toimistokierros, joka sisälsi puolisen kymmentä erilaista toimistoa. Eri papereita täyteltiin melkoisesti, tarkoituksena opiskeluoikeus Padovan yliopistossa. Aluksi byrokratia ja ihmisten kiireettömyys hieman tuskastutti, mutta nopeasti siihen tottui ja hyväksyi, ettei Italiassa ole ihmisillä mihinkään kiire- paitsi liikenteessä. Itse opiskelun piti alkaa jo lokakuun alkupuolella, mutta professorien lakon takia aloitus siirtyi kuun loppuun.

Suoritin Padovassa 4 kurssia, joista yksi oli kielikurssi. Italiankielen alkeet osaamalla helpottui jokapäiväinen asiointi kaupoissa ja virastoissa. Alkuperäinen opiskelusuunnitelmani muuttui melko paljon, sillä osaa suunnittelemistani kursseista ei tuona syksynä järjestetty. Pyrin käymään sellaisia kursseja, joita ei Oulussa ole tarjolla tai jotka ovat muuten paremmin toteutettuja. Kursseista kahdella kolmesta oli vieraileva luennoitsija muualta Euroopasta, ja hän siis piti koko kurssin. Pedagokisesti kurssit olivat kotimaisia parempia, professorit osasivat pitää yllä hyvää vuorovaikutusta oppilaiden välillä, ja osasivat esittää asiat mielenkiintoisesti. Kurssit sisältivät ryhmätöitä, ja tentit olivat yleensä suullisia. Suulliset tentit jännitti aluksi, mutta systeemi osoittautui varsin toimivaksi ja monia etuja löytyy kirjallisiin verrattuna.

Vapaa-ajalla kävin katsomassa jalkapalloa useita kertoja. Padovassa pelaa oma serie-B-joukkue, ja sen lisäksi vierailin Veronassa ja Firenzessä katsomassa serie-A:n pelejä. Yritin myös perehtyä paikalliseen kulttuuriin vierailemalla vanhoissa rakennuksissa, joita alueella riittää. Paikka on ehdottomasti käymisen arvoinen, jos kulttuuri ja historia kiinnostavat. Vierailun lopussa matkustin reilun viikon ajan maan halki, alkaen Sisiliasta ja päätyen Milanoon.

Kokonaisuutena opiskelu Italiassa oli hieno kokemus. Eräs tavoitteistani reissuun lähtiessäni oli tutustua johonkin hyvin erilaiseen kulttuuriin kuin koti-Suomessa. Tätä Italia myös tarjosi. Ihmiset olivat pääosin hyvin ystävällisiä, ja kielimuurista huolimatta asiat hoituivat aina. Ilmasto oli myös mukava, jo helmikuussa lämpötila kohosi jopa 15-20 asteeseen. Sanomattakin selvää lienee myös se, että ruoka ja viini olivat pääasiassa erinomaista. Italia ei varmastikkaan ole se kaikkein helpoin valinta vaihtokohteeksi, mutta suosittelen lämpimästi kaikille, jotka haluavat kokea jotain hieman erilaista.