Helena Åström - 2010: Delft University of Technology, Hollanti

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Helena Åström
Koulu
Teknillinen korkeakoulu
Matkakohde
Delft University of Technology, Hollanti
Aika
31.08.2009 - 31.01.2010
Vaihto-ohjelma
Erasmus


Opiskelen TKK:lla yhdyskunta- ja ympäristötekniikan laitoksella ja lähdin Erasmus- vaihtoon Delftin teknilliseen yliopistoon opiskelemaan diplomivaiheen pääaineopintoja vesitekniikan alalta.

Päätös vaihtoon lähdöstä ja yliopiston valinta

Minulle opiskelu-vaihto oli jo opintojeni alussa itsestäänselvyys. Kansainvälinen kokemus tuntui tärkeältä osalta opiskelua ja halusin juuri Delftin opiskelemaan vesitekniikkaa, sillä yliopisto on tunnettu omalla alallani. Sopiva ajankohta vaihtoa varten löytyi kun tarkoitukseni ole aloittaa diplomivaiheen syventävät opinnot. Delftin kurssitarjonta vaikutti erittäin mielenkiintoiselta ja huomattavasti laajemmalta, kuin mitä TKK:lla on tarjolla. TUDelftissä vesitekniikka jaetaan kuuteen eri pääainepiiriin: Geohydrology, Hydrology, Water resources management, Drinking water treatment, Wastewater collection/urban drainage ja Wastewater treatment. Minua kiinnosti eteenkin Water Resources Management opintokokonaisuus joka on erittäin kansainvälinen opinto-ohjelma. Suuri osa kursseista keskittyy kehitysmaihin ja niihin liittyviin vesiteknillisiin haasteisiin.

Järjestelyt Suomessa ja kohdemaassa

Hakuprosessi Erasmus-vaihtoon oli TKK:lla helppo ja valmistelut kotimaassa sujuivat odotettua sujuvammin. Opiskelija-asunnon haku hoitui vaihtopaikan haun yhteydessä Suomesta päin. Paikallinen opiskelija-asunto säätiö DUWO on kuitenkin suhteellisen kallis ja asuntojen laatu vaihtelee huomattavasti. Koska Delft on pieni kaupunki ja opiskelijoita erittäin paljon, on asunnon hankkiminen paikan päällä kuitenkin vaikeaa, ellei jopa mahdotonta.  Suosittelen siis lämpimästi DUWOn valmiiksi kalustettuja huoneita vaikka hinta ei ensi silmäyksellä tunnu opiskelijakukkarossa erityisen hyvältä. DUWOlla on tarjolla erilaisia asuntoja: yksiöitä, jaettuja asuntoja ja huoneita jossa keittiö ja kylpyhuone jaetaan kokonaisen kerroksen kanssa.

Tilin avaaminen ja Delftin asukkaaksi rekisteröityminen olivat ensisijaisen tärkeät tehtävät Hollantiin tullessani. Molemmat asiat on mahdollista järjestää yliopiston kautta. Pankkitili kannattaa ehdottomasti avata sillä monet koulussa hoidettavat asiat vaativat hollantilaisen tilin. Esimerkiksi koulun henkilökohtaiseen tulostustiliin ei ilman Hollantilaista pankkia ole mahdollista lisätä rahaa. Pyörän osto kuuluu myös tärkeisiin paikan päällä hoidettaviin järjestelyihin. Syyslukukaudella uusia opiskelijoita tulee Delftiin suuri määrä joten halvan pyörän löytäminen voi olla vaikeaa. Delftissä on pari käytettyjen pyörien myyjää ja kannattaa myös kysellä hollantilaisilta opiskelijoilta mistä pyöriä voi ostaa.

Delft ja Alankomaat

Delft on suhteellisen pieni kaupunki Rotterdamin ja Den Haagin välissä. Hollantilaiseen tapaan Delft on tiheästi rakennettu ja kaupungin päästä päähän pyöräilee noin 20 minuutissa. Silti Delftissä löytyy elämää ja ihmeteltävää. Kaupungissa järjestetään markkinat kaksi kertaa viikossa, torstaisin ja lauantaisin, jolloin kaupunki on täynnä ihmisiä. Markkinoilta voi ostaa kaikkea vaatteista kukkiin ja juustoihin. Koska Delft on tunnettu turistikohde, kaupunki vilisee kaiken näköistä kansaa kesällä ja syksyllä ja Delftin isot terassit ovat kauniina päivänä tupaten täynnä. Myöhemmin syksyllä ja talvella kaupunki hiljenee huomattavasti kuin turistirynnäkkö on ohi. Pubi-kulttuuri on Delftissä vahva ja pieniä pubeja löytyykin moneen makuun. Lisäksi Delft on ensisijaisesti opiskelija-kaupunki joten kaduilla tapahtuu mitä eriskummallisia asioita. 
Vaikka Delftissä sattuu ja tapahtuu ihan kyllästymiseen asti, on kuitenkin mukava käydä tutustumassa muihin kaupunkeihin. Delftistä tämä on todella helppoa. Amsterdamiin pääsee noin 40 minuutissa ja Rotterdam on vain 10 minuutin päässä. Jopa Belgiassa voi käydä päivämatkalla sillä juna Antwerpeniin kestää noin 1,5 tuntia. 

Opiskelu ja yliopisto

TUDelft on opiskelijamäärältään suunnilleen samansuuruinen kuin TKK.  Kampusalue on rakennettu kaupungin eteläosaan ja suurin osa asuntoloista on maksimissaan kymmenen minuutin pyöräilymatkan päässä yliopistoilta. Kampusalue on siisti, hyvin hoidettu ja opiskelijaystävällinen. TUDelftin pääkirjasto on arkkitehtuurinen taideteos joka on kuitenkin tehty toimivaksi opiskelupaikaksi. Kirjastolta löytyy runsas lukumäärä tietokoneita ja paljon hiljaista tilaa opiskelulle. Tenttikautena kirjasto kuitenkin täytyy heti aamusta ja myöhäisellä herääjällä voi olla vaikeuksia löytää pöytätilaa. Hollantilaiset ovat ahkeria opiskelijoita ja kirjasto on tenttikautena auki klo 12 asti yöllä.

Ruokailulle on varattu tunti aikaa sillä luentoja ei pidetä klo 12.30–13.30. Hollantilaiseen lounaaseen kuuluu leipä, juusto, kroketti (hollantilainen erikoisuus) ja maito ja useat opiskelijat tuovat lounaansa kotoa. Opiskelija ruokaloita kuitenkin löytyy. Suurin niistä on niin kutsuttu Aula, jossa lämmintä ruokaa on tarjolla noin neljällä eurolla.

Yliopistolla on mainio Sport Center josta löytyy jotain jokaiseen makuun. Joukkuelajeja on runsaasti ja juuri kunnostettu kuntosali on toimiva ja mukava. Aerobictunteihin kannattaa ilmoittautua ajoissa.  Culture Centerissä järjestetään erilaisia kursseja, kuten puutyö- ja tanssitunteja. Lisäksi Centeristä löytyy tilaa bänditreeneille ja erilaisille teemailloille. Culture Center järjestää myös iltaohjelmaa kansainvälisille opiskelijoille.
Opiskelu TUDelftissä on omasta mielestäni helpompaa kuin TKKlla. Opinto-ohjaus ja opastus kursseilla on hyvin järjestetty ja professoreilla tuntuu olevan huomattavasti enemmän aikaa tavata opiskelijoita kuin TKKlla.  Aina löytyy joku jolta voi kysyä jos ei tehtäviä ymmärrä tai on muuten vain hukassa. Kaikki tuntuvat olevan valmiita auttamaan.

Opiskelijamäärä kursseilla (ainakin vesitekniikan osalta) on pieni ja kirjava. Kursseille osallistuu noin 20 henkilöä joista puolet on ulkomailta tulleita ja puolet hollantilaisia. Kurssikavereihin tutustuu näin helposti ja välillä jopa tuntuu siltä että on jälleen ala-asteella kun samat naamat istuvat jokaisella tunnilla.
Kurssimateriaali koostuu melkein aina niin sanotusta readeristä (professorin kirjoittama kurssikirja), luentokalvoista ja palautettavista tehtävistä. Readerit ovat suurimmaksi osaksi hyvin kirjoitettuja ja helposti ymmärrettäviä. Niiden tilaaminen hoituu helposti netin kautta.

Tentit voivat olla sekä suullisia että kirjallisia. Suullisessa tentissä kurssin pääluennoitsija esittää kysymyksiä suullisesti kurssin eri aihepiireistä ja tentti kestää noin tunnin. Ensikerralla voi vähän jännittää tällainen tenttitilanne mutta loppujen lopuksi suullinen tentti on paljon helpompi ja mukavampi tapa. Jos luennoitsija esittää kysymyksen johon ei osaa vastata hän samalla myös kertoo oikean vastauksen ja tällöin myös tenttitilaisuudesta tulee oppimistilaisuus. Kirjallisessa tentissä tulee olla minimi 60 % oikein jos läpi haluaa päästä. 

Delft 15. helmikuuta 2010

Helena Åström