Henry Stenberg - 2011: University of Wisconsin, USA

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Henry Stenberg
Koulu
Aalto-yliopisto
Matkakohde
University of Wisconsin, USA
Aika
30.08.2010 - 15.05.2011
Vaihto-ohjelma


Olin vaihdossa University of Wisconsin-Madisonissa Yhdysvalloissa 30.8.2010-15.5.2011. Wisconsin on ilmastoltaan samatapainen kuin Suomi. Valitsin USA:n kohteeksi, koska siellä puhutaan englantia, minua kiinnosti maan kulttuuri ja halusin itse nähdä millainen maa on. USA kuitenkin on maailman suurin mahti taloudessa ja muutenkin, ja siitä on paljon stereotypioita niin halusin nähdä itse ja muodostaa oman mielipiteeni. Maana se on erittäin suuri ja vaihtelua löytyy eri osista paljon, mielestäni se on kiinnostava vaihtokohde. Se on myös kehittynyt kohde, joten kaikki palvelut ovat hyvällä tasolla. Yliopistot ovat tasokkaita ja arvostettuja.

Kaupunkina Madison on kaunis ja kaikin puolin loistava, se ei ole liian pieni tai suuri ja aina löytyy tekemistä. Ihmiset ovat ystävällisiä. Madison ei ole aivan tyypillinen kaupunki, vaan se on hyvin paljon muokkautunut yliopistokaupungiksi koulun ansiosta. Osittain tästä syystä se on liberaalimpi kuin USA keskimäärin.

Hakuprosessi oli moniosainen ja vaati paljon paperitöitä, mutta oli ehdottomasti sen arvoinen. Kielitesti oli helppo ja viisumin saaminen lopulta helppoa kun vaadittavat paperityöt oli hoidettu.

Paikallisliikenne Madisonissa on toimivaa, bussit kulkevat Madisonin sisällä ja lähikaupunkeihin. Paras tapa liikkua Madisonissa on kuitenkin polkupyörä, pyöräkaistoja on paljon ja kaikki on lähellä. Madisonissa on myös lentokenttä, ja lähellä on Milwaukee ja Chicago joista on isompi tarjonta ja halvempia lentoja. Hintataso on suomalaisittain edullinen. Asuminen tosin oli yllättävän kallista, maksoin 600 dollaria kuussa huoneesta kahden hengen ”solussa” tai kimppakämpässä.
 
Koulun kurssit ja työtavat erosivat suomalaisesta jonkin verran. Kieli ei tuottanut ongelmia. Kurssitarjonta oli yllättävän suppea, mutta löysin itselleni sopivat kurssit. UW-Madison ei ole teknillinen yliopisto, joten vaikka se on suurempi kuin TKK niin insinööriopiskelijoita on itse asiassa vähemmän kuin Aallossa. Näistäkin suurin osa Madisonissa kandidaattitason opiskelijoita. Hyvä puoli monialaisessa yliopistossa on kuitenkin se, että pystyy valitsemaan esimerkiksi historian tai jonkun muun alaan liittymättömän aiheen kursseja huvikseen. Lisäksi opiskelijoiden keskuudessa on enemmän tyttöjä kuin TKK:lla, mikä vaikuttaa bileisiin ja kaupungin tunnelmaan.

UW-Madison on todella korkeasti arvostettu yliopisto, ja professorit ovat hyviä. He eivät pelkästään ole kiinnostuneita tutkimuksesta vaan panostavat myös opetukseen, ja keskimäärin he olivat parempia kuin TKK:lla.

Tehtävien vaikeustaso ja arvostelu oli mielestäni hieman helpompi kuin TKK:lla. Työtä oli kuitenkin enemmän, kotiläksyjä oli koko ajan ja paikalliset insinööriopiskelijat käyttivät usein illat kirjastossa koska arvosanat ja keskiarvo ovat tärkeitä. Paikalliset opiskelijat suhtautuvat muutenkin opintoihinsa todella vakavasti ja tekevät töitä koko kurssin ajan. Se on ymmärrettävää varsinkin jos maksaa out-of-state lukukausimaksuja jotka Madisonissa ovat noin $25 000 vuodessa. GE4-vaihdon kautta Aalto-yliopiston opiskelijoiden ei tarvitse maksaa muuta kuin sairausvakuutus.

Vapaa-ajan saa Madisonissa kulumaan todella helposti, tekemistä riittää paljon. Talvella tosin ulkona on kylmää ja mälsää vähän niinkuin Suomessakin. Tarjontaa tapahtumista, konserteista, harrastuksista, baareista ja muista menopaikaoista on todella paljon. Matkailua on helpoin harjoittaa lomilla, koska etäisyydet USAssa ovat pitkiä niin viikonloppumatkoja ei voi tehdä kovin moneen paikkaan.

Wisconsin on tunnettu oluestaan, juustoistaan ja suuresta alkoholinkäytöstään, ja juomiskulttuuri onkin melko samantapainen kuin Suomessa. Kulttuuri muuten muistuttaa pohjoismaista, ja Wisconsin on yksi homogeenisimmistä ja demografialtaan valkoisimmista osavaltioista, lähes kaikki ovat valkoihoisia.

Vaihto-opiskeluvuosi on mahtava kokemus ja saa näkemään asioita uudella tavalla, ja suosittelen sitä kaikille. Yksi lukuvuosi on lyhyt aika, ja jos mahdollista kannattaa olla koko vuosi. Puolikin vuotta on silti parempi kuin ei mitään. Erityisesti suosittelen vaihtoa Euroopan ulkopuolella, jotta saa enemmän perspektiiviä kauempaa, ja Euroopassa voi matkailla muutenkin helposti.

Vihdissä 11.8.2011
Henry Stenberg