Hertta Karjalainen - 2012: Nanyang Technological University, Singapore

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Hertta Karjalainen
Koulu
Tampereen teknillinen yliopisto
Matkakohde
Nanyang Technological University, Singapore
Aika
01.08.2011 - 04.05.2012
Vaihto-ohjelma


1
Singapore

1.1
Maantieto

Singapore on pieni kaupunkivaltio Kaakkois-Aasiassa ja sijaitsee lähestulkoon päiväntasaajalla, vain 137 km päiväntasaajan pohjoispuolella. Singaporen pinta-ala on 697 km2 mikä on hieman pienempi kuin Suomen pääkaupunkiseudun pinta-ala. Asukkaita pienelle Singaporen saarelle on kuitenkin mahdutettu lähestulkoon koko Suomen väkiluvun verran, n. 4,7 miljoonaa. Eteläisen sijaintinsa vuoksi ilmasto Singaporessa on trooppinen eikä erillisiä vuodenaikoja ole havaittavissa. Lämpömittari pysyttelee 28 – 32 celsiusasteessa ympäri vuoden. Singaporen ilmasto on myös hyvin kostea, kosteusprosentti on läpi päivän noin 60 – 90 %, minkä takia Singaporessa sataakin hyvin usein, lähestulkoon joka toinen päivä. Sateet ovat kuitenkin usein pari tuntia kestäviä kuurosateita, minkä jälkeen päivä jatkuu taas aurinkoisena. Myös ukkoskuurot eivät ole mikään harvinaisuus, vaan hurjaa jyrinää ja salamointia on luvassa suurin piirtein kerran viikossa. Sateista huolimatta perusilma Singaporessa on lämmin ja kostea, usein vähän pilvinen.

1.2
Väestö

Singaporen väestö koostuu useasta eri etnisestä ryhmästä, joista suurimpia ovat kiinalaiset, malesialaiset ja intialaiset. Myös länsimaiset töiden perässä maahan muuttaneet muodostavat yhden suurehkon etnisen ryhmän. Useat näistä  yöntekijöistä eivät ole hakeneet Singaporen kansalaisuutta, vaan ovat maassa pysyvän viisumin avuin. Monikulttuurisen väestön takia Singaporen virallisia kieliä ovat  englanti, kiina, malaiji ja intia. Englantia käytetään yleensä kaikissa virallisissa asioissa.

Koulut
Singaporessa käydään lähestulkoon kaikki englanniksi, joten monet singaporelaiset puhuvat englantia myös keskenään. Tämä heidän arkielämässä käyttämänsä englanti on kuitenkin sävytetty kiinan kielestä lainatuilla sanonnoilla, omilla lisä-äänteillä ja muutetuilla sanajärjestyksillä, joten alkuun paikallisten puhe saattaa olla hieman hankalasti ymmärrettävää. Paikallista englantia kutsutaan Singlishiksi ja sille tyypillistä on kiinalaiselta kuulostava puheen sointi ja lisä-äänteet, joista yleisin taitaa olla "lah", jonka voi lisätä lähes joka sanan tai lauseen perään ja joka ei oikeastaan tarkoita yhtään mitään. Singishiä ei kannata kuitenkaan pelätä, Singaporelaiset osaavat puhua myös hyvin puhdasta englantia ja asioita hoidettaessa sekä yliopistolla englantia puhutaan kyllä hyvinkin puhtaasti.

2
Ennen lähtöä

2.1
TTY:n hakuprosessi

Hakuaika ulkomaan vaihtopaikkoihin TTY:llä alkoi joulukuussa ja päättyi tammikuun lopussa. Hakemuslomakkeen lisäksi hakemukseen piti liittää valokuva, Curriculum Vitae englanniksi sekä lyhyt motivaatiokirje. Hyväksymiskirjeen sain helmikuun lopulla, jonka jälkeen aloitettiinkin sitten kunnon lomakerumba. NTU:n nettisivujen kautta tuli täyttää pari erilaista lomaketta, toinen koulua varten ja toinen viisumin (student pass) hankkimiseksi. Lisäksi minun tuli  valita molemmille lukukausille 10 kurssia ja hyväksyttää ne oman tiedekuntani suunnittelijalla sekä käydä hakemassa englannin opettajaltani englannin kielitaidon todistus. Valokuvia hakemukseen tuli myös liittää useita kappaleita ja ne minun täytyi käydä otattamassa, sillä opiskelijakorttiin ja viisumiin tulevilla kuvilla oli todella tarkat määritykset, eivätkä ne myös saaneet olla yli kolme kuukautta vanhoja. Suurimman osan lomakkeista toimitin perille TTY:n kansainvälisten palveluiden kautta ja osan lähetin sähköisesti NTU:lle.

2.2
Vakuutukset

Normaalisti matkavakuutukset kattavat yleensä alle kolmen kuukauden mittaiset matkat. Vaihdossa vietät kuitenkin pidemmän aikaa ja vakuutus kannattaa ehdottomasti ottaa, sillä matkatavaroiden lisäksi se kattaa myös yllättävät sairaanhoitokulut, jotka ulkomailla saattavat olla melko suuria. Itse jouduin poistattamaan tulehtuneen viisaudenhampaan, ja lysti tuli kustantamaan noin 300 euroa. Onneksi siis oli vakuutus. Käytännössä pidempi matkavakuutus hoituu maksamalla normaaliin matkavakuutukseen lisäkuukausia. Itse en juuri kilpailuttanut eri vakuutusyhtiöitä, vaan otin omaan Fennian matkavakuutukseeni lisäkuukausia. Vakuutukseni vuosimaksuksi tuli kuuden lisäkuukauden kanssa noin 260 euroa.

2.3
Rokotukset ja lääkkeet

Singaporeen matkustavalle suositeltavia rokotuksia ovat jäykkäkouristus sekä A- ja B-hepatiittirokotukset. Jos tarkoituksena on matkustella muualla Aasian maissa, on suositeltavaa ottaa rokotus myös Japanin aivokuumetta vastaan. Itse tarkistin oman jäykkäkouristusrokotuksen voimassaolon sekä otin Twinrix - hepatiittirokotteen, joka antaa elinikäisen suojan hepatiitti A: ta ja B:tä vastaan. Twinrix rokotteeseen kuuluu kolme piikkiä (n. 50e/kpl), joista ensimmäinen ja toinen otetaan noin kuukauden välein (toinen rokote pitäisi ottaa vähintään 2 viikkoa ennen matkaa) ja kolmas noin puolen vuoden päästä toisesta rokotteesta. Vuoden vaihto-ohjelmissa kolmannen rokotteen voi YTHS:n mukaan ottaa myös vasta vaihdosta palattua. Rokotuksista saa hyvin lisätietoa esimerkiksi YTHS:n matkailijan rokotus- ja neuvontapalvelusta.

Sairaalat ja lääkärit Singaporessa ovat laadukkaita ja lääkäriin on tarvittaessa helppo päästä. NTU:n kampusalueella sijaitsevassa Medical Centerissä lääkäriin pääsi ilman ajanvarausta opiskelijakortin kanssa ja määrätyt lääkkeet sai ostettua lääkeaseman yhteydestä. Mielestäni lääkkeet (antibiootit, särkylääkkeet) olivat Singaporessa, varsinkin lääkärin määrääminä, huomattavasti halvempia kuin Suomessa, joten suurta lääkevarastoa ei ehkä kannata hamstrata mukaan.

2.4
Muut valmistelut

Ennen lähtöä hoidettavia asioita tuntuu olevan kamalan paljon ja niistä kannattaakin tehdä jonkin näkököinen tehtävälista, jotta pää pysyy mukana järjestelyissä. Jo mainittujen asioiden lisäksi, hoidettavana on ainakin asunnon vuokraaminen, muuttoilmoituksen tekeminen sekä pankkiasioiden hoitaminen. Jos haluat pitää saman asunnon palatessasi, kannattaa alkaa suunnittelemaan kämpän alivuokraamista. TOASilla vuokraaminen toiselle opiskelijalle sujuu helposti. Alivuokralaisia kannattaa alkaa kyselemään hyvissä ajoin. Esimerkiksi killan fuksimaililista ja erilaiset ilmoituspalstat netissä ovat hyviä paikkoja lähteä metsästämään alivuokralaista.

Muuttoilmoitus maistraattiin kannattaa tehdä myös ennen lähtöä. Useimmat laskuista on paras muuttaa e-laskuiksi ja lehtitilaukset yms. perua, jottei postia tulisi kamalan paljon. Itse alivuokrasin yksiöni eteenpäin, joten siirsin postini tulemaan vanhempieni luo.

Pankkiasiat kannattaa myös hoitaa kuntoon ennen lähtöä. Jos et vielä omista luottokorttia, on se melko ehdoton hankinta, sillä esimerkiksi kaikki lennot on helpoin ostaa luottokortilla. Pelkkä yhdistelmäkortti (credit + debit) ei kuitenkaan ole paras vaihtoehto etenkään Singaporeen matkaavalle, sillä pankkiautomaateilta rahaa sai nostettua vain luotolta. Myös monissa kaupoissa maksu meni automaattisesti luottopuolelle. Visa Electron – kortilla rahaa sai kuitenkin nostettua normaalisti debit – puolelta. Näin asia oli ainakin Osuuspankin korteilla. Lisäksi ennen lähtöä kannattaa miettiä, jos haluat lisätä jollekin perheenjäsenellesi tilinkäyttöoikeudet omalle pankkitilillesi. Itse tein näin, koska jos matkan aikana pankkikorttisi tai avainlukulistasi sattuu häviämään, pankki ei suostu lähettämään uutta korttia ulkomaille muutoin kuin todella kalliilla kuriiripalvelulla. Tällöin kortin tai  avainlukulistan hävitessä kyseinen perheenjäsenesi voisi hoitaa pankkiasioitasi kotoa käsin.

Myös lennot kannattaa varata hyvissä ajoin ja seurailla tarjouksia. Meno-paluulippu on yleensä yksisuuntaista halvempi, mutta monissa lipuissa ehtona on, että paluupäivä on kolmen kuukauden sisällä menopäivästä. Itse varasin yksisuuntaisen menolipun Finnairilta n. 500 euron hintaan. Paluulipun sain myös samanhintaisena. Finnair lentää Singaporeen suoria lentoja, joten matkakin sujui mukavasti.

3
Saapuminen perille

3.1
Asunto

NTU:lla opiskelevilla vaihto-oppilailla asumismuotoja oli lähinnä kaksi erilaista: joko kampusasunto tai asunnon vuokraaminen yksityisiltä markkinoilta. Kampuksella asuminen maksaa noin 100 – 150 euroa kuukaudessa, kun taas yksityisistä (kimppa)asunnoista joutuu pulittamaan jopa 300 – 400 euroa.

Kampusasuntoa haetaan NTU exchange web portalin kautta ja tänne samaiseen paikkaan ilmestyy sitten jossain vaiheessa tiedot asunnosta, jos sellaisen onnistui saamaan. Kampuksella asutaan Hall of resindenceiksi kutsutuissa asuntokompleksissa, joita oli oman vaihtovuoteni aikana 16, mutta lisää oltiin rakentamassa. Asuntolat on tarkoitettu vain undergraduate – oppilaille (kandivaiheen opiskelijat). Maisterivaiheen opiskelijoille (graduate students) oli pari omaa asuntolaa, mutta niissä asunnot olivat kalliimpia ja käytännössä asuntoja niin vähän, että juuri kukaan maisterivaiheen vaihtari ei päässyt kampusasuntoon. Tämä on yksi syy, miksi vaihto-opiskelu Singaporessa kannattaa suorittaa undergaduatena, vaikka TTY:llä kandintutkinto olisikin jo lähes valmiina. Hall of Residenceissä asutaan kahden hengen huoneissa, johon oli alkuun hieman totuttelemista. Minulla oli molemmilla lukukausilla paikallinen kämppis, ja esimerkiksi erilaisiin unirytmeihin joutui alkuun hieman sopeutumaan. Yllättävän hyvin yhteiselo kuitenkin sujui ja monet saivat kämppiksistään vieläpä erittäin hyvän ystävän. Kampuksen asunnoissa on perushuonekalut (sänky, patja, vaatekaappi, kirjoituspöytä, tuoli, kirjahylly) valmiina, mutta omat tyynyt, peitot, lakanat ym. joutuu ostamaan. Onneksi Singaporesta löytyi kotoisasti kaksi Ikea-myymälää, joista tarvittavat tavarat sai helposti ja halvalla. Kampusasuntoa kannattaa ehdottomasti hakea, sillä sen
lisäksi että kampuksella asuminen on liikkumisen ja vapaa-ajan kannalta helppoa, on kampusasuminen myös ehdottomasti halvin Singaporelaisista asumismuodoista.

Jos et onnistu saamaan kampusasuntoa, kannattaa vaihtoehdon metsästäminen aloittaa hyvissä ajoin. Esimerkiksi YOHA-student hostellit tarjoavat kohtuuhintaista majoitusta lähellä kampusaluetta, mutta asuntojen ja huonekalujen kunto ei aina ollut kuulemani mukaan paras mahdollinen. Asuntoa kannattaa etsiä yhdessä muiden samassa tilanteessa olevien vaihtareiden kautta, joihin voi olla yhteyksissä esimerkikisi facebookissa aktiivisesti toimivien Singapore exchange students ja NTU exchange students – ryhmien kautta. Monet asunnottomat tulivat myös Singaporeen ilman tietoa asunnosta, asuivat muutaman ensimmäisen viikon hostellissa ja tavattuaan muita vaihto-opiskelijoita, etsivät asunnon yhdessä.

3.2
Puhelin

Paikallisen prepaid puhelinliittymän saa helposti ostettua esimerkiksi 7/11-kioskeilta (paikallinen R-kioski) joita löytyy lähes joka kulmasta. Prepaid-liittymiä myydään myös esimerkiksi ostoskeskusten elektroniikkaliikkeissä. Kolme suurinta puhelinoperaattoria ovat Singtel, Starhub ja M1. Itse ostin Singtelin liittymän ja olin siihen oikein tyytyväinen. 20 dollarin puheaikalataus kesti minulla yleensä helposti toista kuukautta. Latauskortteja sai myös ostettua 7/11-myymälöistä, joita löytyy yksi kappale NTU:n kampukseltakin.

3.3
Liikkuminen

Singaporen metroverkko kattaa melko hyvin koko saaren ja toimii mielestäni todella sujuvasti. Metroa kutsutaan MRT:ksi (Mass Rapid Transfer). Busseja Singaporessa kulkee myös useita linjoja, mutta ongelmana busseilla liikkuessa ovat niiden aikataulut, tai oikeastaan aikatauluttomuus. Bussiaikatauluissa kerrotaan aikaväli, jonka mukaan bussit suurin piirtein liikkuvat, mutta ei tarkkoja lähtöaikoja, kuten Suomessa olemme tottuneet. Käytännössä siis bussipysäkille mennessäsi et tiedä, tuleeko bussi heti, vai 20 minuutin päästä. Ruuhka-aikoina busseja kuitenkin menee niin tiheästi, että tämä aikataulujen puuttuminen ei juuri haittaa.

Joukkoliikennemaksut hoidetaan EZ-link kortilla, jollaisia saa ostettua lähestulkoon kaikilta MRT-asemilta. Kortti maksaa 5 dollaria ja ostamisen jälkeen sinne ladataan matkarahaa. Singaporen julkisessa liikenteessä maksu veloitetaan kuljetun matkan mukaan, eli kortti leimataan sekä kulkuneuvoon sisään tullessa, että pois lähdettäessä.

3.4
Raha

Singaporessa on käytössä Singaporen dollari, joka minun vaihtovuoteni aikana vastasi noin 0,6 euroa. Normaalisti ulkomaisilla pankkikorteilla rahan nostaminen maksaa jonkun tietyn prosentin nostetusta summasta. Tarkista tämä pankiltasi ennen lähtöä. Kannattaa myös tarkistaa, paljonko pankkisi veloittaa siirroista ulkomaiselle tilille ja miettiä Singaporelaisen tilin avaamisen kannattavuutta. Varsinkin kahden lukukauden
mittaisen vaihdon aikana paikallisen tilin avaaminen saattaa helpottaa arkielämää.

Itse päätin avata tilin OCBC-pankkiin. OCBC:llä on pankkikonttori NTU:n kampuksella ja heillä oli tarjota nuorille suunnattu FRANK-tili, jonne ei tarvinnut tehdä minkäänlaista avaustalletusta, kuten monissa muissa pankeissa. Muutenkin tilin avaaminen oli ilmaista ja helppoa. Jos tilin haluaa sulkea ennen kuin avaamisesta on kulunut puoli vuotta, peritään noin 30 dollarin suuruinen sulkemismaksu. Puolen vuoden jälkeen tilin sulkeminen on ilmaista. Tilin avaamista varten tarvittiin vain passi ja NTU:n
hyväksymiskirje.

OCBC:n lisäksi Singaporessa on lukuisia muita pankkeja, näistä muutamia suurimpia esimerkiksi UOB, DBS ja Citibank. Pankkia valitessa kannattaa ottaa huomioon, että voit nostaa rahaa vain tämän kyseisen pankin omilta automaateilta. Suurimpien pankkien automaatteja löytyy helposti, mutta pienempien pankkien automaatteja saattaa joskus joutua hieman metsästämään.

3.5
Viisumi

Singaporeen saapuessa, täytettiin jo lentokoneessa  aahantulo/maastapoistumiskortti, jonka turvin saa viipyä Singaporessa 30 päivää. Oma viisumi, eli Student Pass,
hommattiin kuitenkin jo hyvissä ajoin ennen tämän ajan päättymistä. NTU:lla järjestettiin Student Pass ilmoittautumistilaisuus, jossa Student Pass hakemukset tehtiin. Mukana piti olla liuta dokumentteja mm. passi, kopio passin infosivusta, maahantulokortti, erinäisiä ICA:n (Immigration and Checkpoint Authority) vaatimia lomakkeita tulostettuna, passikuva sekä lääkärin todistus (tarkastus tehdään Singaporessa) yli 6 kk vaihdossa oleville. Tarvittavat maksut tuli tässä vaiheessa olla maksettuina verkkopankin kautta. Korttien haku järjestetään myös NTU:n tiloissa noin viikkoa myöhemmin ilmoittautumistilaisuudesta. Kortin saatua, se kävi Singaporessa henkilöllisyystodistuksesta, joten passia ei enää tarvinnut kantaa mukana.

4
NTU

NTU eli Nanyang Technological University on Singaporen toiseksi suurin yliopisto. NTU:lla voi opiskella usealla eri alalla ja valikoima kattaa tieteen, teknologian, liiketalouden ja taiteiden opetusta. Yliopisto on perustettu vuonna 1955 ja nykyään siellä opiskelee noin 33 500 oppilasta.

4.1
Kampusalue

NTU:n kampus sijaitsee Singaporen länsipuolella Jurongin kaupunginosassa. Julkisilla kulkuneuvoilla kampukselle pääsee ottamalla East-West-line metron (vihreä linja) Boon Layn tai Pioneerin pysäkille ja siitä vielä bussilla 179, 199 tai kampuksen ilmaisella bussilinjalla D. Kokonaisuudessaan matkaan keskustasta kampukselle saa hyvinkin kulumaan tunnin verran, joten ihan joka päivä ei tullut keskustassa pyörittyä.

NTU:n kampuksen lempinimi on "Green Campus" ja nimensä mukaisesti se onkin hyvin vehreä ja luontoa on rakentamisessa yritetty ottaa huomioon. Asuntoloiden ja koulurakennusten lisäksi kampukselta löytyy henkilökunnan asuntoja, urheilukompleksi uima-altaiden, kuntosalien, pelikenttien ja juoksuratojen kera, pari pientä ruokakauppaa (toinen on auki 24/7) sekä useita kanttiineja ja ravintoloita. Ruokailu kampuksella on halpaa ja ateriat maksavat kanttiineissa tavallisesti n. 2 – 4 dollaria. Kanttiinien lisäksi koulurakennuksista löytyy McDonalds, Subway, pizzeria, sushiravintola sekä länsimaista ruokaa tarjoava ravintola Palette. Vaihtoehtojen puutteesta ei siis tarvitse NTU:lla kärsiä.

Koulurakennuksia NTU:lla on periaatteessa kaksi: North Spine, South Spine, jotka sijaitsevat vierekkäin. Kuitenkin matka North Spinen päästä South Spinen päähän kestää kävellen hyvinkin 10 - 15 minuuttia, eli mistään pienestä kompleksista ei ole kyse. Lisäksi kampuksella sijaitsee National Institute of Education (NIE), joka on ihan oma koulunsa.

Kampuksen ympärysmitta on lähestulkoon 7 km, mutta onneksi joka paikkaan ei tarvitse helteessä kävellä, vaan kampuksella kiertää neljä ilmaista bussilinjaa (A, B, C, D). Näistä D-linjalla pääsee suoraan Pioneerin MRT-asemalle.

4.2
Harrastusmahdollisuudet

Kuten jo mainittu, urheilumahdollisuudet kampuksella ovat erittäin hyvät. Kaikki urheilutilat ovat vapaasti opiskelijoiden käytössä ja monessa Hall Of Residencessä on tämän lisäksi vielä oma kuntosali asukkaiden käyttöön. Urheilujoukkueita NTU:lla on lähes joka lajissa. Lisäksi jokaisella asuntolalla on omat joukkueensa useimmissa lajeissa. Nämä joukkueet kisaavat asuntoloiden välisissä kisoissa ja meininki ei ole ihan yhtä kilpailuhenkistä, kuin koulun omissa joukkueissa. Singaporelaiset ottavat mielellään vaihtareita mukaan pelailemaan, joten jos joku laji kiinnostaa, niin rohkeasti vain kyselemään. Itse pelasin kevätlukukauden koulun jalkapallojoukkueessa ja kivaa oli. Vaikka ilmasto Singaporessa olikin kuumankostea, ei lenkkeilykään ollut poissuljettu mahdollisuus. Varsinkin iltaisin auringon laskettua lenkki kampuksen ympäri sujui oikein mainiosti.

Urheilun lisäksi harrastusmahdollisuudet perinteisten pöytä- ja korttipelien parissa ovat NTU:lla hyvät. Kaikilla asuntoloilla on oma shakki, tammi, bridge, ym. joukkue, jotka kisaavat asuntoloiden välisissä turnauksissa. Ainakin oma asuntolani järjesti myös opetustilaisuuksia, jossa näiden pelien saloihin pääsi vihkiytymään muiden opiskelijoiden opastuksella.

4.3
Opiskelu

Opiskelu NTU:lla oli ainakin omien kurssieni osalta pitkälti samanlaista kuin Suomessa TTY:llä. Kurssien luennot järjestettiin massaluentoina, joissa läsnäoloa ei valvottu ja luennoilla käynti oli vapaaehtoista. Vaihto-opiskelijalle kivana yllätyksenä tuli se, että
lähestulkoon kaikki luennot videoitiin ja tallennettiin moodlen tapaiseen oppimisympäristöön edveNTUreen. Kukin pystyi sitten katselemaan luentovideot omalla ajallaan. Singaporelaiset ovat kuitenkin ahkeria luennoilla kävijöitä ja luentovideot taitavat heillä olla lähinnä vain tenttikertaamista varten. Muutenkin paikalliset oppilaat vaikuttivat stressaavan opinnoistaan melko paljon ja opiskeluun käytettiin suurin osa päivästä. EdveNTUrea käytettiin muutoinkin niin kuin moodlea kotona. Luentokalvot ja harjoitustehtävät ladattiin aina edveNTUren kautta.

Opiskelutilat NTU:lla olivat todella hyvät. Koulurakennuksilla sijaitsee useita kirjastoja, joista suurin on Lee Wee Nam Library North Spinessä. Kirjastoissa on hyvät tietokone- ja lukutilat, joita itse hyödynsin melko paljon. Ainoana miinuksena kaikkiin sisätiloihin täytyy mainita se, että ilmastointi oli joka paikassa järkyttävän kylmällä. Vaikka ulkona porottaakin, täytyy kouluun kantaa villatakki mukana jotta sisällä tarkenee.

4.3.1
Tentit

Lopputentit järjestetään NTU:lla kaksi kertaa vuodessa, syys- ja kevätlukukauden jälkeen. Tenttitilaisuudet muistuttivat vähän ylioppilaskirjoituksia, sillä tentit suoritettiin isoissa saleissa, joissa jokaiselle oli määrätty istumapaikka. Tenttiaikaa oli yleensä 2 – 2,5 tuntia ja usein tämän ajan sai kirjoittaa kynä sauhuten. Tenteissä koealueena on aina koko lukuvuoden aikana kurssilla läpikäydyt asiat, joten opeteltavaa riittää, varsinkin kun usein tenttikysymyksissä tahdotaan keskittyä melko pitkälti  yksityiskohtien muistamiseen. Monissa tenteissä on mukana myös monivalintakysymyksiä. Arvosanoja tenteistä saa odottaa melkein toista kuukautta, mikä on hieman turhauttavaa. Tentteihin ei tarvitse erikseen ilmoittautua, vaan kun olet ilmoittautunut kurssille, ilmoittaudut automaattisesti tenttiinkin.

Monilla kursseilla pidetään myös välikokeita kurssin aikana. Ensimmäisen välikokeen alueena on luonnollisesti siihen mennessä opitut asiat, mutta jos kurssilla pidetään toinen välikoe ennen tenttiä, saattaa sen alue olla joko kaikki siihen mennessä opitut asiat (myös ensimmäinen välikoealue) tai vain ensimmäisen välikokeen jälkeen opitut asiat. Koealue kannattaa siis varmistaa ennen välikoetta! Huomasin myös, että jos kurssilla oli pidetty välikoe, tentin kysymykset keskittyivät pääasiassa ensimmäisen välikokeen jälkeen opittuihin asioihin.

4.3.2
Kurssit

Kurssien vaikeustaso oli mielestäni samanlainen kuin mihin TTY:llä olen tottunut. Toiset kursseista olivat luonnollisesti haastavampia kuin toiset. Kävin syyslukukaudella kolme kurssia (yhteensä 10 AU) ja kevätlukukaudella neljä (yhteensä 12 AU). Mielestäni tämä määrä oli itselleni ainakin sopiva. Osa vaihto-opiskelijoista luki 5 – 6 kurssia lukukaudessa, mutta heillä vaikutti olevan melko tiukka työtahti. Ennen kurssien valitsemista kannattaa miettiä, korvaavuuksia TTY:n kurssien kanssa. Näin vaihto-opiskelu jouduttaa omia opintoja. Itse otin vaihto-opiskelun enemmän sen kannalta, että luin pitkälti uusia, erilaisia kursseja, jollaisia minulla ei TTY:llä ole mahdollista valita. Kurssit osoittautuivatkin suurilta osin todella mielenkiintoisiksi, joten olen tyytyväinen päätökseeni.

4.3.2.1
Biochemical Engineering, 4 AU

Kurssilla käsiteltiin bioteknologian perusteita. Kurssin asiasisältö oli hyvin laaja, aluksi käsiteltävät asiat olivat hyvin perus biologiaa ja biokemiaa, kun taas loppukurssin asiat menivät jo melko monimutkaisiksi geenitekniikan mahdollisuuksien ja soluviljelyn parissa. Kurssilla käytiin läpi melko paljon aiheeseen liittyviä laskuja ja tentinkin tehtävät keskittyivät pääasiassa laskuihin. Luentoja oli neljä tuntia viikossa ja lisäksi kaksi tuntia harjoituksia joka toinen viikko.

4.3.2.2
Medicinal
Chemistry, 3 AU

Todella mielenkiintoinen kurssi, joka johdatti lääkekemian perusteisiin. Kemian perustiedoilla kurssilla pärjäsi hyvin, biologian tai biokemian osaamisesta on hyötyä. Kurssin asioina käsiteltiin lääkkeiden vaikutusten fysikaalis-kemialliset periaatteet, lääkkeiden suunnittelun periaatteet, lääkkeiden vaikutusta molekulaarisella tasolla sekä lääkkeiden rakenteen vaikutukset niiden aktiivisuuteen. Luentoja kurssiin
kuului neljä tuntia viikossa. Kurssi suoritettiin välikokeelle ja lopputentillä, eikä siihen kuulunut harjoituksia tai harjoitustöitä.

4.3.2.3
Engineers and Society, 3 AU

Vaikka kurssi tuntui alkuun hieman pitkäveteiseltä, oli se loppujen lopuksi ehkä yksi mielenkiintoisimmista ja hyödyllisimmistä käymistäni kursseista. Hyödyllinen siksi, että kurssilla käsiteltiin laajasti Singaporen historia aina siirtomaavallan perustamisesta itsenäistymiseen ja sen jälkeisiin hankaluuksiin. Kurssi valotti hyvin Singaporelaisten suhtautumista moneen asiaan. Kurssin neljä painotusaluetta olivat Modernin Singaporen synty, yhteiskunta ja teknologia, insinöörietiikka sekä insinöörit ja ympäristö. Kurssiin kuului neljän viikkotunnin luentojen lisäksi kaksi tuntia harjoituksia viikossa. Harjoituksissa neljän hengen ryhmät esittivät ryhmätöitään, jotka liittyivät kurssin eri aihealueisiin. Ryhmäesitelmiä pidettiin yhteensä neljä
kappaletta ja esitelmien pituus oli säädetty 12 minuuttiin. Vaikka esitelmien pito tuntui alkuun epämiellyttävältä ajatukselta, oli se kuitenkin erittäin hyvää harjoitusta englannin kielen käyttöön opiskelussa.

4.3.2.4
Industrial Chemical Processes, 3 AU

Kurssilla käytiin läpi yleisimmät kemian teollisuuden prosessit, kuten öljynjalostus, synteesikaasun ja vedyn valmistus sekä eteenin ja propeenin tuotanto. Lisäksi kurssilla käsiteltiin polymeerien valmistusta sekä vihreän kemian prosesseja. Kurssilla oli luentoja 4 tuntia viikossa.

4.3.2.5
Organic
Reaction Mechanisms and Synthesis, 3 AU

Mielenkiintoinen kurssi joka vaatii ehdottomasti hieman orgaanisen kemian taustaa. Kurssilla käsiteltiin laajalti erilaisia orgaanisen synteesin strategioita ja stereoelektronisten ominaisuuksien vaikutusta synteesin lopputuotteisiin ja
reaktionopeuksiin. Kurssi koostui 4 luennosta viikossa.

4.3.2.6
Green Chemistry, 3 AU

Vihreä kemia on maailmalla jo laajasti tutkittu ja opetettu asia, mutta Suomeen käsite on ilmeisesti vasta tuloillaan. Kurssi on erittäin hyvä kenelle tahansa kemian alan opiskelijalle. Kurssin pääpainotuksena olivat uudet innovatiiviset teknologiat, joiden avulla kemian teollisuuden prosesseja ja tuotteita voitaisiin tehdä ympäristöystävällisemmiksi. Lisäksi kurssilla käsiteltiin uusia, biohajoavia materiaaleja sekä prosessien ympäristövaikutusten arviointia. Luentoja oli 4 tuntia viikossa ja lisäksi teimme energiatutkimusprojektin, jossa jokainen noin neljän hengen ryhmä kirjoitti esseen yhdestä energialähteestä.

4.3.2.7
Pharmacokinetics and Biopharmaceutics, 3 AU

Kurssilla käsiteltiin farmakokinetiikan periaatteita enemmän insinöörinäkökulmasta, eli laskujen ja yhtälöiden kautta. Lisäksi käsiteltiin lääkkeiden kulkeutumisen ja imeytymisen perusperiaatteet solutasolla. Kurssin loppuosassa käsiteltiin farmokogenetiikkaa, eli geneettiseten mutaatioiden vaikutusta lääkkeiden toimintaan. Kurssiin kuului neljä tuntia luentoja viikossa ja lisäksi kymmenen hengen ryhmässä kirjoitettu ryhmätyö perustuen lääketieteelliseen artikkeliin.

5
Vapaa-aika

5.1
Vapaa-aika Singaporessa

Vaikka Singapore onkin pinta-alaltaan pieni kaupunkivaltio, löytyy sieltä ihmeen paljon nähtävää ja tehtävää. Jo pelkkä kävelyretki keskustan alueelle tarjoaa paljon ihmeteltävää, kun maisemat muuttuvat bisneskeskustan pilvenpiirtäjistä Boat Quayn jokimaisemiin ja taas Chinatownin ihmisvilinään ja Little Indian väriloistoon. Shoppailu on yksi singaporelaisten lempi ajanvietteitä ja siihen onkin aivan mahtavat puitteet. Lähes jokaisella vähänkin suuremmalla metroasemalla on ostoskeskus, jotka eivät todellakaan ole sieltä pienimmästä päästä. Orchard Roadin alue keskustassa on kaupungin shoppailukeskittymä, jossa sijaitsevat kaikki suuret merkkiliikkeet.

Ostosten tekemisen lisäksi Singaporesta löytyy vaikka mitä muuta vapaa-ajan aktiviteettia. Botanic Gardens on suuri puistoalue melkein keskellä kaupunkia, jossa on mm. aivan uskomaton orkideapuutarha. Singapore Zoo on myös vierailemisen arvoinen paikka tai ainakin siellä järjestettävällä night safarilla kannattaa käydä ihmettelemässä eläintarhan yötä. Sentosan saari Singaporen eteläpuolella on oikeastaan rakennettu täysin turisteja varten hiekkarantoineen, rantabaareineen ja huvituslaitteineen. Sentosa on kuitenkin hauska paikka mennä viettämään
päivä rannalla ja miksi ei iltakin rantabaareissa istuskellen.

Yöelämä Singaporessa on todella monipuolista ja jokaiselle löytyy varmasti jotakin. Baarien ja clubien keskittymä keskustassa on Clarke Quay, josta löytyy tarjontaa moneen makuun. Juomat ja sisäänpääsymaksut ovat kuitenkin usein kalliita ja baareihin on tiukka pukukoodi. Varvassandaalit ovat ehdottomasti kielletty ja lisäksi pojilla tulee olla pitkät housut, shortseilla sisään ei pääse. Keskiviikot ovat Singaporessa ladies nighteja, jolloin tytöt pääsevät yleensä ilmaiseksi sisään ja saavat lisäksi jotain
juomatarjouksia.

5.2
Matkustelu

Singapore on siitä hieno vaihto-opiskelupaikka, että matkustelu ympäri Aasiaa on helppoa, sillä melkein kaikki lentoreitit kulkevat Singaporen kautta, ja lisäksi kohtuuhintaista useiden halpalentoyhtiöiden ansiosta. Lentoyhtiöt, joita itse käytin useimmin ovat Tiger Airways, Jet Star ja Air Asia. Lentotarjouksia kannattaa katsella hyvissä ajoin yhtiöiden nettisivuilta, sillä välillä lennot ovat melko huomattavissa tarjouksissa. Itse tein 9 kuukauden vaihto-opiskeluni aikana yhteensä 13 reissua Malesiaan, Thaimaahan, Indonesiaan, Filippiineille, Vietnamiin ja Hong Kongiin. Reissuja kannattaa suunnitella hyvissä ajoin ja erityisesti viikon lomaviikot (recess week) molemmilla lukukausilla sekä julkiset juhlapyhät (joita Singaporessa on melko paljon johtuen useasta eri virallisesta uskonnosta) kannattaa käyttää hyödyksi.

6
Loppusanat

Vaihto-opiskeluni Singaporessa oli sanalla sanoen mahtavaa. Olen siis tylsä ja liityn vaihto-opiskelun hienoutta ylistävään kuoroon. Mielestäni jokaisen pitäisi vähintään harkita vaihto-opiskelua. Varsinkin yhden lukukauden vaihtoaika menee kuin siivillä ja
olet takaisin kotona ennen kuin huomaatkaan. Kokonaisen lukuvuoden aikana en ehtinyt ikävöidä kotia kertaakaan, niin innoissani olin uudesta kotimaastani, matkustelusta, opiskelusta (niin, siitäkin!) ja uusista ystävistä. Olen varma että näillä kokemuksilla ja elämyksillä tulee vielä olemaan merkitystä, esimerkiksi tulevaisuudessa työnhakuun ulkomailta minulla on huomattavasti pienempi kynnys, kun nyt tiedän pärjääväni vieraassakin ympäristössä. Ja mikä hienointa, pitkän poissaolon jälkeen aikaisemmin tylsältä tuntuneelle Tampereelle oli ihana palata ja nyt odotan ensi syksyn kursseja ja koulun alkua kuin fuksi konsanaan. Minulle vaihtovuosi merkitsi siis sekä uusien kokemusten hankkimista, mutta myös tietoa siitä, että pärjään omillani ilman perheen ja ystävien tukea vieraassakin ympäristössä. Lisäksi sain pienen irtioton arkielämästä ja nyt aamuinen ruisleipä tuntuu taas juhlalta. Jos edes harkitset vaihtoon lähtöä, kehotan sinua rohkaisemaan mielesi, pakkaamaan laukut ja lähtemään. Kliseisesti sanottuna, se vuosi saattaa muuttaa elämäsi.