Jaakko Ingerttilä - 2010: Universiti Sains Malaysia, Malesia

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Jaakko Ingerttilä
Koulu
Tampereen teknillinen yliopisto
Matkakohde
Universiti Sains Malaysia, Malesia
Aika
01.01.2010 - 30.06.2010
Vaihto-ohjelma


Olin vaihto-opiskelemassa vuoden 2010 kevätlukukauden Universiti Sains Malaysiassa, Malesiassa. Yliopisto on yksi maan suurimmista noin 30 000 opiskelijallaan. Yliopisto sijaitsee Penangin saarella Malesian länsirannikolla. Penangin saari ei ole kuitenkaan mielikuvien pieni ”paratiisisaari” vaan pinta-alaltaan yli 1000 km2 saarella on asukkaita noin 750 000.

Hain vaihtopaikkaani Tampereen teknillisen yliopiston kansainvälisten asioiden toimiston kautta. Sain tietää helmikuussa, että olin saanut TTY:n kahdenvälisen sopimuksen kautta paikan USM:lle. Lopullinen varmistus USM:lta tuli lokakuussa. Vasta lopullisen varmistumisen jälkeen uskalsin ostaa lennot, vakuutukset jne. Vaihtohakemuksen tekeminen oli melko helppo ja mutkaton prosessi. Hakemuksessa piti valita kurssit, joita vaihdossa aikoi opiskella, mutta loppujen lopuksi näillä valinnoilla ei ollut merkitystä vaan kurssit valittiin uudelleen ensimmäisellä viikolla. Suurin hämmennyksen aihe hakemuksessa oli laaja terveystodistus, jonka Malesian viranomaiset halusivat kaikkien vaihto-opiskelijoiden toimittavan ennen maahan saapumistaan. Terveystodistusta ei ollut tarvinnut toimittaa aiemmilla lukukausilla ja niinpä siitä ei tuntunut olevan kenelläkään tietoa. Terveystodistus sisältää mm. huume- ja sukupuolitautitestit, keuhkoröntgenin ja lääkärin tarkastuksen. Laboratoriotutkimusten kalleudesta johtuen YTHS oli ymmärrettävästi hieman vastahakoinen suorittamaan kaikkia tutkimuksia terveelle henkilölle. Sain kuitenkin neuvoteltua YTHS:n kanssa niin, että sain terveydenhoitajan täyttämään todistuksen ja liitteeksi huume- ja sukupuolitautitestit ja lausunnon jossa todettiin, että esimerkiksi malariaa tai tuberkuloosia ei Suomessa esiinny. Lähetin terveystodistuksen muiden papereiden mukana, enkä siitä sen koommin kuullut mitään eli kauhean tarkkoja tässä asiassa ei lopulta oltu.

Matkavalmisteluihin sai kulumaan yllättävän paljon rahaa. Lentoliput, matkavakuutus ja hieman yllättäen rokotukset olivat suurimmat kulut. Esimerkiksi Malesiaan matkaavalle suositelluista rokotteista pelkästään Japanin aivotulehdusrokote maksoi huimat 260 euroa (2*130e)! Haluankin kiittää Maa- ja vesitekniikan tuki ry:tä minulle myönnetystä apurahasta, joka osaltaan mahdollisti matkavalmistelut ja vaihto-opiskelun Malesiassa.

Asuminen järjestyi mukavasti yliopiston läheltä, kun paikalliset asunnonvälittäjän rupesivat tarjoamaan asuntojaan sähköpostin välityksellä saatuaan USM:lta uusien vaihtareiden sähköpostisoitteita. Itse vuokrasin asunnon toisen TTY:läisen kanssa. Paikanpäällä odotti mukava yllätys, kun huomasimme asunnon olevan paikalliseen asumisen tasoon verrattuna melko luksusta. Suomalaisittain asunnon vuokra oli kuitenkin kohtuullinen 300 euroa kuussa.

Yliopistolla on kolme kampusta ympäri Malesiaa. Pääkampuksen, jonka läheisyydessä siis asuin, rakennustekniikan kurssivalikoima oli heikohko. Nämä kurssit tuntuivat keskittyneen toiselle kampukselle, joka sijaitsee noin 40 kilometrin päässä sisämaassa. USM:n vaihtosihteeri sanoi, ettei hän suosittele muuttamaan tuolle kampukselle, koska se sijaitsee syrjässä huonojen kulkuyhteyksien päässä eikä kampuksella ole juurikaan palveluita. Valitsin kurssini pääkampuksen muutoin laajasta kurssivalikoimasta. Opintoihini kuului kaksi talouden kurssia (Economic transformation in Southeast Asia ja Marketing), kestävän kehityksen ja – rakentamisen kurssi (Conservation) sekä Malesian sosio-ekonomiseen historiaan ja nykytilaan luotaava kurssi (Malaysian studies).
Kaiken kaikkiaan kurssit olivat mielenkiintoisia ja hyvin järjestettyjä. Kaikki käymäni kurssit olivat hyvällä englannilla luennoituja ja kurssimateriaalit olivat myös englanniksi. Työmäärältään kurssit olivat TTY:n rakennustekniikan kursseihin verrattuna helpompia. Talouden kurssit tuottivat itselleni eniten työtä, kun en kyseisiä asioita ollut aiemmin paljoakaan opiskellut. Samalla nämä kurssit olivat myös hyödyllisimpiä käymistäni kursseista.

Opiskelukulttuuri Malesiassa tuntui olevan samankaltainen kuin Suomessa. Luennot olivat pääasiassa luennoitsijan yksinpuhetta ja vain harvoin opiskelijat kysyivät mitään. Harjoitustyöt olivat yleensä kirjallisia esseitä (n. 5-20 sivua) kurssien eri aiheista. Osa harjoitustöistä tehtiin muutaman hengen pienryhmissä. Esimerkiksi markkinoinnin kurssilla tehtiin markkinointisuunnitelma itse valitsemalle yritykselle. Tentit järjestettiin erillisellä tenttiviikolla lukukauden lopussa. Suurin ero opiskelukulttuurissa oli pukeutumiskoodi, joka etenkin lukukauden alussa tuntui olevan hyvin tiukka yliopiston alueella. Yliopiston alueella noudatetaan muslimikulttuurin pukeutumistapaa, jossa olkapäät ja polvet tulee peittää. Lisäksi kirjastoon mentäessä tai dekaaneja tavatessa täytyi olla kauluspaita päällä. Näiden sääntöjen noudattaminen aiheutti toisinaan pientä hikoilua 40 °C helteissä.

Vapaa-ajan aktiviteeteistä Penangilla ei ollut pulaa. Kampusalueella on hyvät urheilumahdollisuudet (jalkapallo, tennis, pöytätennis, sulkapallo jne.), talon pihasta löytyy uima-allas ja kuntosali, läheisistä ostoskeskuksista ja kaupungista löytyy elokuvateattereita, ravintoloita, baareja jne. Kun Penang alkoi
tympiä, niin saaren maisemat sai vaihdettua nopeasti ja edullisesti bussilla tai lentokoneella. Itse olin reissussa suurimman osan pitkistä viikonlopuista ja lomista. Kun kerran toiselle puolelle palloa on lähtenyt, kannattaa hyödyntää tilaisuus ja käydä muissakin paikoissa kuin Penangilla ja Malesiassa.

Penangin ruokaa on ylistetty monissa matkaoppaissa, ja mielestäni ihan syystä. Erinomaisen hyvää ja halpaa intialaista, malesialaista, kiinalaista ja länsimaista ruokaa on tarjolla miltei kaikkialla Penangilla.

Omalla kohdallani vaihtoaika on varmasti yksi opiskeluaikani kohokohdista. Voin suositella Universiti Sains Malaysiaa vaihtopaikkana kaikille. Insinööriopintojen edistymisen kannalta se ei välttämättä ole paras mahdollinen paikka lähteä vaihtoon, mutta omalla kohdallani uudet mahtavat kokemukset ja kaverit, petraantunut kielitaito ja avartunut maailmankuva ajoivat opintojen edelle. Vastaan mielelläni USM:lla opiskeluun tai sinne hakemiseen liittyviin kysymyksiin.