Jani Heiskanen - 2012: Tallinna Tehnikaülikool, Viro

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Jani Heiskanen
Koulu
Lappeenrannan teknillinen yliopisto
Matkakohde
Tallinna Tehnikaülikool, Viro
Aika
22.08.2011 - 28.01.2012
Vaihto-ohjelma


Olin syyslukukauden 2011 vaihto-opiskelijana Tallinnan teknillisessä yliopistossa, jossa tarkoituksena oli suorittaa suurin osa tutkinnosta vielä puuttuvista kursseista. Opiskelen Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa kansainvälisessä energiatekniikan maisteriohjelmassa, pääaineenani on Bio-Energy Technology ja sivuaineenani Environmental Energy Engineering.

Asuminen:

Asuin kaverini kanssa n. 50m2 kolmiossa Tallinnan pohjoisosassa josta kouluun kertyi matkaa noin 11km. Kerrostalo oli suht uusi ja matkaa vanhaan kaupunkiin kertyi n. 300m. Asunnon uudesta ilmeestä huolimatta, oli moni asia parannuksen tarpeessa. Tarkemmin katottuna oli moni asia tehty lähinnä kiireellä, laadusta tinkien. Esimerkkinä suht uudessa talossa, vinot lattiat, kaikki ovet eivät sulkeutuneet, huonosti rakennettu pesuhuone josta johtuen välikäytävän lattia oli osittain uusimisen tarpeessa. Suosittelen tarkastamaan asunnon ennekuin kirjoitatte nimen alle paperiin, kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Asunnoltamme oli  hyvät kulkuyhteydet varsinaiseen keskustaan sekä sitäkautta koululle. Asunnon hommaaminen muodostui vaikeammaksi kuin olin alun perin kuvitellut. Ongelmaksi muodostui vuokrasuhteen pituus. Jos asut alle 6kk, on yksityisiltä markkinoilta hankalampaa saada asuntoa noin lyhyeksi aikaa, tästä syystä jouduimme vuokraamaan asunnon erään vuokranvälityspalvelun kautta jonka vuokrahinnat olivat normaalia suuremmat. Yleinen hintataso on myös noussut huomattavasti. Hinnat ovat vielä alempia kuin suomessa mutta kyllä muutaman kuukauden oleskelu lompakon päälle käy. Vanhasta kaupungista saa aterian halvimmillaan noin 6€, tuoppi maksaa yleisesti 3€ paitsi happy hourina tai erikoistarjouksina, joita kyllä helposti löytää. Ruokakaupoissa puolestaan ovat elintarvikkeet suht edullisia, joten matalalla budjetilla pystyy kyllä elämään jos ostaa paikallis marketista elintarvikkeet ja kokkaa kotona.

Yliopisto

Teknillinen yliopisto sijaitsee Mustamäen kaupunginosassa noin 10km päässä keskustasta. Yliopistoa on uusittu osittain rankallakin kädellä ja uusimmat osat, lähinnä laki ja business puoli ovat täysin uusia, kun puolestaan varsinaiset tekniikan osat ovat vanhoja ja paikoitellen rappeutuneita. Yliopisto on suhteellisen kookas "putkimainen" rakennus joka vasta uusittuja osia lukuun ottamatta on hieman vanhanaikainen.  Opiskelu maisterivaiheen kursseilla sijoittui pääasiassa iltaan. Ei ollut harvinaista että koulu alkoi vasta myöhemmin illalla.

Opiskelun osalta ennakkoon suomessa tehty opintosuunnitelma meni suurimmalta osin kokonaan uusiksi. Syy tähän oli pääasiallisesti ennakkotietojen puute. Edellisen vuoden opinto-oppaasta valitut kurssit eivät pitäneet välttämättä paikkaansa tai niitä ei järjestetty englanniksi. Kurssien laatu myös vaihtelu paljon. Ehkä parhaimpana kurssina laadullisesti oli lakipuolen kurssit. Muissa kursseissa materiaali sekä luennot olivat mitä olivat. Tentissä sai puhua toisten kanssa sekä osalla oli omat kannettavat tietokoneet mukana mistä luntata. Tältä osin koulu erosi valtavasti siintä mihin suomessa tottunut. Loppupeleissä suoritettuja kursseja tuli ennakoitua vähemmin, johtuen suurelta osin paikanpäällä vaadituista kurssimuutoksista. Siitä huolimatta omat sekä koulun tavoitteet täyttyivät ja vaihdosta saatujen kurssien avulla sain sekä pää- että sivuaineen käytyä.

Ruokailu

Virossa yliopistoruokailua ei tueta paikallisen KELA:n varoilla kuten suomessa, joten ruokailu on ainakin Tallinnan teknillisessä yliopistossa suhteellisen kallista. Koululla on useampi ruokaravintola josta saa monen erilajin ruoka-annoksia. Hinnat vaihtelevat 1,80-4,50€ hintahaarukassa. Etenkin kalliimmat ateriat ovat suomen hinnoissa. Ruokien laatu oli positiivinen yllätys, verrattuna suomalaiseen kouluruokaan ero oli huomattava, positiivisella tavalla.

Yhteenveto

Yhteenvetona voisin sanoa matkan olleen onnistunut. Opinnolliset tavoitteet täyttyivät, sekä pääsin tutustumaan virolaiseen kulttuuriin muutenkin kuin turistina. Vaikkakin matka oli niinkin lähelle kuin naapurimaa viro, sanoisin silti että matkailu avartaa. Kiitokset Maa- ja vesitekniikan tuelle avustuksesta.