Janne Halonen - 2006: Pardubicen yliopisto, Tsekin tasavalta

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Janne Halonen
Koulu
Teknillinen korkeakoulu
Matkakohde
Pardubicen yliopisto, Tsekin tasavalta
Aika
01.09.2005 - 01.03.2006
Vaihto-ohjelma


Czech republic, Pardubice 

Vaihto tsekkeihin? No niinhän siinä sitten kävi että kahden kaverin vitsistä muodostui yksi elämäni parhaimmaksi seikkailuksi. Tosiaan talvella 2004 tuli ajatus lähteä puoleksi vuodeksi pois Suomesta, niin päätin laittaa hakupaperit Tsekkeihin ja kokeilla onneani. Homma oli todella yksinkertaiseksi tehty ja pääsin hieman vieraanpaan kaupunkiin opiskelemaan. Kaupungin nimi on Pardubice ja on tunnin junamatkan päässä Prahasta. Se on noin 100 000 hengen pienehkö kaupunki, mutta todella mukava.  

Tutustuin muihin vaihto-opiskelijoihin ensimmäisinä päivinä ja porukka oli todella mukavaa. Ihmiset olivat eri puolilta Eurooppaa, kuten Turkista, Puolasta, Sloveniasta ja Saksasta. Ainoina suomalaisina edustimme maatamme yhden ystäväni kanssa.  

Asiat olivat yliopistossamme aika hyvin järjestetytty, asumista myöten. Kurssit suoritimme englanniksi ja minun professorini puhuivat hyvin sujuvaa englantia. Opetus oli myös kursseilla erittäin tasokasta. Kursseilla oli vain minun lisäkseni yksi henkilö, joten opetus oli henkilökohtaista. Yliopiston henkilökuntaa lukuunottamatta tsekeissä on ongelma, ettei kovin moni puhu englantia. Tätä varten suosittelen kielikurssia, joita esimerkiksi järjestetään kohdemaissa ennen varsinaista vaihtoa. Samaiselta kurssilta löysin myös itseni. Kurssi antoi hyvät eväät perus viestimiseen, sekä plussana olivat muut opiskelijat joihin tutustuin. Itseasiassa parhaat ystävät jäivät tältä kurssilta. 

Länsimaistumisen myötä tsekki on vaurastunut, mutta hintataso on edelleen edullinen. Kultturi oli minun makuuni, eli rasvaista ruokaa ja erinomaista olutta (myös suht edullista!). Myös sijainti Euroopan sydämessä teki matkustelemisen ympäri Keski-Eurooppaa helpoksi. Junat kulkivat maasta toiseen ja neljässä tunnissa saattoi löytää itsensä Budapestistä, Krakovasta, Wienistä ja Dresdenistä. Itse Tsekin sisällä junalla pääsee hyvin vaivattomasti ja halvalla. esim etelä-rajalta pohjoiseen n. 6 euroa. 

Tsekkiläiset henkilöt olivat vaihto-opiskelijoita lukuun ottamatta aika vaikeasti lähestyttäviä ja kommunismi on jättänyt asukkaihin leimansa. Eli jos jotain sattuu, olisi hyvä tuntea paikallinen henkilö, joka avustaa hätätilanteissa. Erityisesti kannattaa ottaa vakuutus ja ns. tsekkiläinen sosiaaliturvatunnus, jonka saa aika helposti. Ihmiset etenkin prahassa ja sen lähi-alueilla, eli böömissä ovat suht töykeitä. Etelä-Tsekeissä, eli Moravian alueella sitä vastoin ihmiset olivat useimmiten vieraanvaraisia ja aidompia. Suosittelenkin vaihtopaikaksi yliopistokaupunkia Brno:ta. Kaupungissa on runsaasti vaihtopaikkoja, sekä iltaelämä vailla vertaa. 

Mitä sitten jäi käteen? Puolen vuoden vaihto muuttui vuoden pituiseksi, sain useita kavereita ympäri Eurooppa, löysin fantastisen tytön, sain säkillisen kokemuksia, jotka eivät ikinä lähde mielestäni, huomasin että kaikki asiat eivät ole itsestään selvyyksiä, sekä kielitaitoni parantui hyvänlaisesti. 
Janne Halonen