Janne Vakio - 2007: Pietarin Polytekninen Yliopisto, Venäjä

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Janne Vakio
Koulu
Teknillinen korkeakoulu
Matkakohde
Pietarin Polytekninen Yliopisto, Venäjä
Aika
01.02.2007 - 01.06.2007
Vaihto-ohjelma


Vaihto-opiskeluni Pietarissa oli hyvin avartava kokemus. Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen (1992) Venäjä on päässyt kokemaan vahvaa taloudellista kasvua. Pietari ja Moskova omina autonomisina alueinaan ovat tämän kehityksen kärjessä. Itse asiassa näitä kaupunkeja ei voi edes verrata muuhun Venäjään, sillä niiden olot ovat lähestyneet länsimaailmaa viimeisten 15 vuoden aikana erittäin voimakkaasti.

Ohjelmaan hakeminen onnistui vaivatta. Kohdemaan yliopisto oli hoitanut tyylikkäästi henkilön hoitamaan koko ohjelmaa. Näin kaikki asiat kysyttiin ja neuvoteltiin vain hänen kauttaan. Ainoana ongelmana voisin sanoa sähköpostin ja perinteisen postin rinnakkaiskäytön. Tärkeimmät laput kun tulivat kotiin ja niihin piti reagoida heti, muuten jäi maksuja maksamatta tai kämppä varaamatta.

Minulle kerrottiin, että Pietarin juna-asemalle saapuessani minua on vastassa tutor, joka sitten vie minut asuntolalle. Tshaikovskin soidessa ja Repin-junan saapuessa Pietarin asemalle paikallinen opiskelija Yulia oli kuin olikin vastassa asemalla. Hänen neuvoilla pääsin asuntolalle.

Majoitukseni oli melkoinen järkytys: revenneet muovimattolattiat, homeen haju, vetävät ikkunat, putoavaa laastia katosta, mekastavat putket, kuumaa vettä suurimman osaa ajasta ja keittiökalusteet 1950-luvulta takasivat aidon tunnelman. Hintaa majoituksella saksalaisen kämppäkaverin kanssa oli 100€/kk. Paikalliset maksavat samasta 11€/kk.

Venäjällä byrokratia on edelleen hyvissä voimissa. Paikallisen opiskelijakortin saaminen vei 2 päivää ja paljon enemmän hermoja. Tapana Venäjällä on, että kun leimat ovat kunnossa, pitää vielä hakea varmistava leima siitä, että leimat ovat kunnossa. Ensimmäisten viikkojen aikana tähän kuitenkin tottui ja alkoi ymmärtää kuinka maassa tulee toimia.

Pietarissa Yliopistoja on paljon. Opiskelin Polyteknisessä yliopistossa, kaupungin pohjoispuolella, joka vastasi hyvin odotuksiani. Ohjelmana oli International Business Semester, jossa opetuskielenä oli englanti. Sain suoritettua kevään aikana noin 30 ECTS-pistettä tai noin 20 opintoviikkoa.

Paikallisten opiskelijoiden vastuun vältteleminen ja laiskuus jäi mieleen. Suomessa olemme tottuneet siihen, että kun jotain sovitaan, se tehdään ehkä myöhässä mutta kuitenkin tehdään. Pietarissa asia ei ole näin, paikalliset saattoivat hyvinkin luvata, että tekevät osuutensa, mutta mitään ei kuitenkaan tehty. Moni yrittikin siten olla tekemättä mitään ja ilmestyä silti purkutilaisuuteen. Tämä ei kuitenkaan onneksi mennyt opettajille läpi.

Parasta antia keväässäni Venäjällä oli oppia venäläistä kulttuuria. Heidän kanssaan on täysin erilaista tehdä kauppaa kuin esim. saksalaisten kanssa. Jos et ymmärrä heidän kulttuurinsa perusajattelumalleja, et voi onnistua. 

Pietari on kaupunkina maailman pohjoisin yli miljoonan asukkaan kaupunki. Pietarin on pääosin rakennuttanut Pietari Suuri, joka on kieltämättä ollut suuruudenhullu. Hän on kerännyt matkoiltaan "matkamuistoja", jotka hän on sitten rakennuttanut Pietariin hieman pienemmässä mittakaavassa. Kaupunki on vain reilut 300 vuotta vanha, joten se on eurooppalaisiin kaupunkeihin verrattuna vielä lapsen kengissä.  Yhtä kaikki, kaupunki on upea, viiden tunnin matkan päässä Suomesta ja kasvaa kohisten. Pietarin suuralueen, Leningrad Oblastin, tulevaisuuden kehitys tulee vaikuttamaan väistämättä Suomen talouden kehitykseen. Kaupunkia on ryhdytty kunnostamaan kohti entisaikojen loistoa. Paljon on tehty, mutta vielä enemmän on tekemättä, niin paljon ehti loisto rapistua 90 vuoden kommunismin aikana. Esimerkiksi infrastruktuuri keskustassa on jo suhteellisen hyvässä kunnossa, mutta heti keskustan ulkopuolella tiet, julkisivut ja sähköverkot vaativat mittavaa kunnostusta. Tämä avaa suomalaisil le rakennusalan osaajille mahdollisuuden, joka ei toistu.

Positiivisena yllätyksenä koin venäläisten vieraanvaraisuuden ja halun tutustua uusiin ihmisiin. Länsimaalainen ei ole enää mikään kummajainen Pietarissa, joka vähentää kiinnostusta heitä kohtaan. Venäläinen etsii uusia ihmissuhteita ja haluaa kuulla miten muualla eletään. Verratessani heitä suomalaisiin, jotka ovat melko ujoja ottamaan kontaktia, oli ero huimaava vain noin 400 km matkalla.