Yleistä
Olen maataloustieteiden opiskelija Helsingin Yliopistosta. Pääaineenani luen agroekologiaa, mikä liittyy osaltaan vesi ja maa luonnonvarojen ja niihin yhteydessä olevien ekosysteemipalvelujen hyödyntämiseen. Valitsin vaihto-opiskelu Ghentin yliopisto Belgiassa. Tärkeimpinä kriteereinä kohdeyliopistolle sen lisäksi, että opetuskieli oli englanti ja kurssivalikoima laaja, oli opetuksen ja tutkimuksen laadukkuus sekä kaupungin yleinen viihtyvyys. Yliopiston nettisivut olivat käyttäjäystävälliset ja kattavat. Valitsin kurssivalikoimasta mielenkiintoisia kursseja ja asuntokin löytyi yliopiston välittämänä yhden päivän kuluessa hakemuksen jättämisestä.
Opiskelu ja muu elämä Ghentissä
Englanniksi Ghent, flaamiksi Gent tai ranskaksi Gand on eloisa, 248 000 asukkaan yliopistokaupunki Flaamin alueella., Ghent on jokien ja kanavien kaupunki, jonka historiallinen keskusta on keskiaikaista arkkitehtuuria linnoineen ja kirkkoineen. Alueella puhutaan virallisena kielenä flaamia, mutta yliopistossa oli kuitenkin suurimmalla osalla kursseista opetuskielenä englanti. Noin puolet opiskelijoista tiedekunnassamme oli kansainvälisiä, minkä vuoksi yhteistyö oli helppoa. Myös sosiaalinen elämä luonnistui kuin itsestään, sillä majoituimme muiden opiskelijoiden kanssa samoissa vierekkäisissä kerrostaloissa. Teimme usein yhdessä ruokaa ja istuimme iltaa vaihto-opiskelijoiden kesken.
Kurssit olivat mielenkiintoisia ja opetuksen taso laadukasta - tosin kurssit koettiin vaativiksi niistä saataviin opintopisteisiin nähden. Tenteissä tuli osata soveltaa teorioita luovasti sekä keskenään että esimerkkitapauksiin liittyen. Huomioin, että luokkahuoneessa oli noin kolmasosa tummaihoisia, kolmasosa ”eurooppalaisia” ja loput Aasiasta tai Intiasta. Kulttuureita yhdistävät opintoteemat olivat antoisia kun eri puolilta maailmaa olevat ihmiset pääsivät perustelemaan erilaisia näkökulmiaan. On tärkeää oppia ymmärtämään ja kunnioittamaan jokaisen ihmisen mielipidettä.
Lopuksi
Parasta vaihto-opiskelussani oli saada kokea opiskella erilaisessa, tasokkaassa ja kansainvälisessä, yliopistossa. Olen iloinen, että opiskelujakso vahvisti ammattisanastollista osaamistani ja englannin kielen taitoa yleisesti. Olen kiitollinen Maa- ja vesitekniikan tuki ry:lle apurahasta.
Helsingissä 14.8.2013
Jenni Christersson