Jenni Karjalainen - 2004: University of South Australia, Australia

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Jenni Karjalainen
Koulu
Teknillinen korkeakoulu
Matkakohde
University of South Australia, Australia
Aika
01.03.2004 - 27.11.2004
Vaihto-ohjelma
International Exchange Student Program ja International Study Abroad Program


Opiskelupaikkani oli University of South Australia (UniSA), Adelaide, Australia. Lukuvuosi eroaa meidän lukuvuodesta vuodenaikojen takia. Opiskelin Australiassa lukuvuoden 2004, eli 1.3.-27.11.2004. Paikalla oli tosin oltava jo kaksi viikkoa ennen luentojen alkua ja osallistuttava pakolliseen orientaatio-jaksoon.

Vaihto-opiskelijat ovat UniSA:ssa ns. vapaa opiskelijoita, joten saamme valita kursseja mistä yliopiston sisäisestä koulusta tahansa. Omat kurssini olivat seuraavista kouluista: School of Marketing, School of Natural and Built Environments ja School of Pharmacy and Medical Sciences. Kurssini olivat sekä undergraduate, että postgraduate tason kursseja. Undergraduate tason kurssit ovat kursseja Bachelor's tutkintoon asti ja postgraduate tason kurssit ovat Master's tutkintoon kuuluvia kursseja. Pääasiassa TKK:lta tulevat opiskelijat saisivat ottaa vain undergraduate tason kursseja, mutta luennoitsijat myöntävät pyydettäessä oikeudet suoritamaan myös Master's tason kursseja.

UniSA:ssa kurssien taso koulujen välillä ja myös koulun sisällä saattaa vaihdella paljon. Koska luennoilla ja laskuharjoituksissa on läsnäolopakko ja lähes kaikkiin undergraduate tason kurrseihin sisältyy joka viikko palautettavia kotitehtäviä, kurssien suorittaminen oli ajoin hyvin työlästä. Akateeminen taso on joillain kursseilla TKK:ta alempi, mutta vaikeuden puuttuminen on korvattu suurella työmäärällä. Minun kohdallani undergraduate tason kurssit olivat vaativampia ja työläämpiä, kuin postgraduate tason kurssit.

Opinnot UniSA:ssa erosivat paljon TKK:n opinnoista. Luennoilla ja laskuharjoituksissa on läsnäolopakko ja kotitehtävien määrä yllätti minut täysin. Lukukaudessa käydään yleensä neljä kurssia jokaisesta on lähes viikottain palautettavia kotitehtäviä. Kurssin arvosanasta 50-70% perustuu kotitehtävistä satuihin arvosanoihin. Lukukauden lopussa on kahden viikon mittainen tenttiviikko, mutta tentin painoarvo on suhteellisen pieni, vain 30-50% loppuarvosanasta. Ryhmätöitä ja suullisia esityksiä on paljon, yleensä 1-2 suullista esitytä lukukaudessa per kurssi tehtynä joko yksin tai ryhmässä. Luentoja on suhteessa vähemmän kuin harjoituksia, joten harjoituksilla on enemmän painoarvoa.

Kun Australiaan lähtee vaihto-opiskelijaksi, ei varmasti joudu olemaan yksin. Ennen luentojen alkua on kahden viikon mittainen orientaatio jakso, jonka aikana tutustutaan elämiseen kohdemaassa ja opintoihin vieraassa yliopistossa. Orientaation aikana tutustuu myöskin satoihin muihin samassa tilanteessa oleviin vaihto-opiskelijoihin eri puolilta maailmaa. UniSA:ssa järjestettä toimintaa on erittäin hyvin päivisin, iltaisin ja viikonloppuisin. Vielä luentojen alettuakin toimintaa on tarjolla runsaasti. Adelaidessa on vuoden alussa paljon erilaisia festivaaleja, jotka tarjoiavat oivan mahdollisuuden viettää aikaa ulkona kaveraiden kanssa ja tutustua uusiin ihmisiin.

Asuntojen hintataso Adelaidessa vaihtelee suuresti riippuen sijainnista ja asunnon kunnosta. Itse asuin koko opiskeluaikani yliopiston omistamassa opiskelija-asunnossa, jonka vuokra oli suhteellisen suuri verrattuna Suomen opiskelija-asuntoihin. Maksoimme yhdessa poikaystäväni kanssa hyvin pienestä kaksiosta noin 550 euroa/kk. Soluhuoneet samasta asuntolasta maksoivat noin 250 euroa/kk ja ne ovat kolmen hengen soluja jaetulla keittiöllä ja kylpyhuoneella. Asunnon sijainti kannattaa valita läheltä sitä kampusta, jossa suurin osa luennoista on. Adelaiden joukkoliikenne on aika heikkotasoinen ja matka kaupungin toiselta puolelta toiselle puolelle saattaa ruuhka-aikana kestaa tunteja. Jos on vaihdossa vuoden verran useat opiskelijat ostavat auton siellä olonsa ajaksi, koska se helpottaa huomattavasti liikkumista. Joillekin yliopiston kampuksille, viimeinen bussi tulee ja lahtee noin kuuden aikaa illalla, ja sen jälkeen on käveltävä isommille teille bussin saamiseksi. Adelaidessa on myös yksi raitiovaunulinja ja joitain junalinjoja, mutta minulle niistä ei ollut apua.

Vaihdon hyviin puoliin kuuluu ehdottomasti kokemus asua toisessa maassa ja tutustu uuteen kulttuuriin ja uusiin ihnmisiin. Hyviin puoliin kuuluu myös kielitaidon paraneminen ja mahdollisuus matkustella ja kokeilla uusia harrastuksia. Matkustaminen Australiaan saakka tosi ei ole mitenkään miellytää, koska lentoihin saattaa kulua reitistä riippuen 20-30 tuntia ja siihen vielä lisäksi koneiden vaihdot ja odottelut lentokentillä. Lentolippujen hintakaan ei ole halpa, mutta loppujen lopuksi se on sen arvoista. Vaihdon huonoihin puoliin voisin mainita yliopistoissa olevan huonon professori-opiskelija suhteen. Osa professoreista oli vielä niin vanhaaikaisia, etteivät he halunneet opiskelijoiden olleenkaan lähestyvän heitä. Itselleni hankalinta oli se, että TKK:lla olen tottunut saamaan palautetta pyydettäessä. UniSA:ssa palautteen saaminen oli välillä erittäin hankalaa.

Kokonaisuudessa opintomatkani Australiaan oli erittäin onnistunut ja antoisa. Sain suoritettua kaikki haluami kurssit hyvillä arvosanoilla ja opintojen hyväksyttäminen tutkintooni sujui ongelmitta. Suuret kiitokset vielä Maa-ja vesitekniikan tuki ry:lle antamastaan tuesta!