Jenni Oksanen - 2002: Technische Universität Hamburg-Harburg, Saksa

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Jenni Oksanen
Koulu
Teknillinen korkeakoulu
Matkakohde
Technische Universität Hamburg-Harburg, Saksa
Aika
01.09.2001 - 15.03.2002
Vaihto-ohjelma


Opiskelin talvilukukauden 2001-02 Universität Karlsruhessa. Karlsruhe, perustettu 1715, sijaitsee Baden-Württembergin osavaltiossa lounais-Saksassa. Kaupungissa on asukkaita 270000 ja se on tunnettu teknologia tutkimuksesta sekä Saksan oikeusjärjestelmän keskuksena.

Universität Karlsruhe on vilkas yliopisto, jossa opiskelee 16000 opiskelijaa. Yliopisto on perustettu 1825 ja se nauttii kohtalaista arvostusta. Teknisenä korkeakouluna aloittanut yliopisto opettaa nykyään monipuolisesti eri aineita. Suurimmat osastot löytyvät kyllä vieläkin tekniikan puolelta, suurimpia ovat konetekniikka ja taloustieteet. Yliopiston kampusalue levittäytyy laajana aivan ydinkeskustassa.

Yliopisto-opetus oli hyvin pitkälle professorin luennointia oppilaille. Vuorovaikutusta oli vain parilla osallistumistani kursseita. Kolme kurssia suoritin rakentamistalouden oppituolissa. Näitä olivat Facility management, Bauverfahren sekä Verfahrenstechnik im Umweltschutz. Facility management oli TKK:lla opitun kertausta ja opetusmetodit ryhmätöineen hyvin pitkälle samat mihin olin kiinteistöjohtamista opiskellessani tottunut. Bauverfahrenissa professori lähinnä jakoi omia kokemuksiaan oppilaille. Verfahrenstechnik in Umweltschutz käsitteli jätteiden käsittelyä, uusiutuvien energiavarojen käyttöä rakentamisessa sekä kierrätystä. Harvoin olen tavannut niin asiastaan innostunutta henkilöä kuin kurssin luennoitsija. Tuotantotalouden modulista valitsin kaksi kurssia. Personal management I käsitteli yleistajuisesti yrityskulttuuria ja johtamista. Bauökologie I sisälsi rakennufysiikkaa taloudellisesta näkökulmasta.

Kaikki tenttini olivat suullisia, mikä on vaihto-opiskelijalle ehdottomasti paras ratkaisu. Ilmoittautuminen tentteihin hoidettiin suoraan professorin kanssa keskustellen ja ajankohta lyötiin tällöin lukkoon. Tenttitilaisuudet olivat kohdallani loppujen lopuksi mukavia tilaisuuksia, ja kielellistä apua sai tarvittaessa. Tenttitulokset sai kuulla yleensä heti tentin jälkeen tai viimeistään viikon sisällä.

Karsruhessa yleisin harrastus yliopistolla on urheilu. Uni-Sport tarjoaa loistavat mahdollisuudet sekä aloittelijoille että jo taitavimmille harrastamiseen. Yhteensä lajeja löytyy yli 50.

Suosituin vapaa-ajan vietto muoto on elokuvissa käynti. Lisäksi Karsruhessa kannattaa ehdottomasti vierailla taiteen ja median keskuksessa ZKM:ssa sekä kaupungin keskustassa sijaitsevassa eläintarhassa. Matkustaminen on myös Karlruhesta käsin varsin helppoa. Kaupunki sijaitsee aivan Ranskan rajan tuntumassa, eikä Sveitsiin, Itävaltaan ja Italiaan ole pitkä matka. Lisäksi pienen junamatkan päässä on useampi vierailun arvoinen kaupunki kuten Baden-Baden, Heidelberg, Frankfurt, Stuttgart ja München.

Vaihtovuoteni oli kokemusrikas ja opetti paljon sekä maailmasta että itsestäni. Suomeakin oppi arvostamaan aivan toisella lailla. Suosittelen vaihtoon lähtemistä kaikille.