Jenni Räihä - 2013: Luleå tekniska universitet, Ruotsi

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Jenni Räihä
Koulu
Aalto-yliopisto
Matkakohde
Luleå tekniska universitet, Ruotsi
Aika
01.09.2012 - 31.01.2013
Vaihto-ohjelma
Nordtek


Luulaja vaihtokohteena

Luulaja (Luleå) on 46 000 asukkaan rauhallinen opiskelijakaupunki Pohjois-Ruotsissa. Suomen kieltäkin kuulee satunnaisesti kaupungilla ja kaupasta saa lauantaimakkaraa ja Fazerin sinistä.

Syksyllä sää on aika sateinen. Kun Luulajassa sataa, siellä sataa, on se sitten lunta tai vettä. Luulajan ehdoton valttikortti on sen kaunis luonto ja puhdas ilma.

Valitsin kohteen, koska kurssit vaikuttivat mielenkiintoisilta ja olin varma, että saan suoritettu siellä järkeviä opintokokonaisuuksia. Halusin myös taukoa pääkaupunkiseudun kiireisestä elämästä ja Luulaja tarjosi paljon vapaa-aikaa niin opiskeluista ja muista kiireistä. Ihmiset pohjoisessa ovat ihanan kiireettömiä. Näin lumenlapsena pohjoinen sijainti ja laskettelu- sekä vaellusmahdollisuudet houkuttelivat.

Järjestelyt Suomessa ja Luulajassa

Hakeminen hoitui helposti koulun kautta eikä mitään ongelmia käytännön järjestelyiden kanssa ollut. Nordtek-vaihdon kautta Pohjoismaihin pääsee kaikki halukkaat. Myöskään paikan päällä Ruotsissa ei vaadittu järjestelyjä, kiitos jouhevan pohjoismaisen liikkuvuuden. Tietysti aluksi tuhrautui aikaa hankkiessa opiskelijakorttia ja tehdessä kurssi-ilmoittautumisia, mutta paikallinen kansainvälinen opiskelijavaihtojärjestö LURC auttoi näissä asioissa.

Opinnot ja kurssit

Käytännössä kaikki toimi hyvin samalla tavalla kuin Suomessa. Kursseissa oli melkeinpä aina jonkinlaisia ryhmätöitä, esitelmiä tai laboratoriotöitä, joista muodostui osa kurssiarvosanasta. Kokeet järjestettiin samalla tavalla koeviikolla kuin täälläkin. Toisen periodin koeviikko on vasta tammikuun puolessavälissä, mutta meillä vaihtareilla oli mahdollisuus tehdä tentit jo ennen joulua. Yleisesti sanottuna opetuksen taso oli hyvä ja luennoitsijat asiansa osaavia. Jokainen kurssi oli arvoltaan 7,5 opintopisteen arvoinen. Mieleenpainuvin opiskeluseikka oli Padot II ja patoturvallisuuskurssin opintomatka Vattenfallin vesilaboratorioihin etelä-ruotsiin, jossa teimme mittauksia ja tutustuimme patoihin ja vesivoimalaan neljän päivän ajan. Minua jäi hieman harmittamaan, kun valitsemiani vesitekniikan kursseja ei loppupeleissä järjestettykään.

Käytännön asiat vaihtokohteessa

Asuminen: Asuminen hoitui paikallisen Hoasin kautta (Lindbäck) ja asunto olikin järjestetty valmiiksi koulun puolesta, mikä oli mukava helpotus. Jaoin yksiön kanadalaisen tytön kanssa. Lyhyt vaihtoaika meni oikein mukavasti asuskellessa yhdessä ja parasta oli, että aina oli seuraa. Asunnostamme oli kilometrin matka mukavaa kävelytietä pitkin yliopistolle. Keskustaan on noin 5 kilometrin matka, ja busseja meni kerran tai pari tunnissa. Asunnot olivat valmiiksi kalustettuja ja kaupasta ja kirppareilta täytyi hankkia vain perivaatteet, astiasto ja muutama kattila.
Ruokailu: Yliopistolla on yksi aularavintolan tyylinen Amican ravintola, yksi paikallisen opiskelijayhdistyksen ylläpitämä ravintola (joka iltaisin toimi baarina/yökerhona) sekä yksi kiinalainen ravintola. Hintataso oli huomattavasti korkeampi (6-8e) kuin Suomessa ja ruuan laatua voi verrata Otaniemen opiskelijaravintoloihin. Monet kuitenkin toivat eväät mukanaan ja campukselta löytyi mikroluokkia ruuan lämmittämiseen.
Hintataso: Hintatasoltaan Ruotsi on Suomeakin kalliimpi maa. Ruoka on kaupassa kalliimpaa ja suurin ero on tietenkin tuo opiskelijahintaisen ruokailun puuttuminen. Vuokrat Luulajassa olivat samaa tasoa kuin meillä täällä pääkaupunkiseudulla. Bussilippu maksoi 20 kruunua eli hieman reilut 2e.

Vapaa-aika ja matkustus

Vaihtariporukka itse ja LURC (yhdistys, joka vastasi meistä vaihtareista) järjesti käytännössä omat aktiviteettinsa. Kävimme yhdessä Luleå Hockeyn kotiotteluissa, vaelluksilla ja järjestimme ruokailtoja. Liikuntamahdollisuuksia oli hyvin tarjolla niitä tarvitseville. Yliopistolla oleva opiskelijabaari/yökerho STUK keräsi viikonloppuisin tehokkaasti opiskelijoita, sillä keskustan yöelämä ei ollut mitenkään erityisen vilkasta ja opiskelijahintaista.

Vattenfallin tarjoaman opintomatkan lisäksi teimme pienellä porukalla matkan Pohjois-Norjaan, Lofooteille. Vuokrasimme auton ja nautimme kauniista Norjan maisemista ja liukkaista teistä. Ehdottomasti näkemisen arvoinen paikka.

Loppusanat

Luulaja on pieni ja rauhallinen opiskelijakaupunki, jonka valttikortti on hyvä kurssitarjonta, tuttu kulttuuri ja puhdas luonto. Eikä koti-ikäväkään pääse yllättämään, kun rajalle on matkaa muutama tunti.

Espoossa, 05.03.2013