Jenni Saarinen - 2002: Lakehead University, Kanada

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Jenni Saarinen
Koulu
Teknillinen korkeakoulu
Matkakohde
Lakehead University, Kanada
Aika
01.07.2001 - 30.06.2002
Vaihto-ohjelma


Lukuvuosi 2001-2002 Lakeheadin yliopistossa Kanadassa

Kanada oli minulle tuttu maa entuudestaan. Olin käynyt siellä ennen vaihto-oppilasvuottani. Kanada oli tavallaan turvallinen vaihtoehto, koska se muistuttaa paljon Suomea maantieteellisesti ja siellä puhutaan englantia, joka on vahvin ulkomainen kieleni. Halusin kuitenkin oppia englantia lisää. Oppiminen ei kuitenkaan sujunut ihan niin kuin olin ajatellut, koska juuri sinä vuonna Lakeheadin yliopistossa oli ennätyksellisen paljon vaihto-opiskelijoita Suomesta. Heihin oli helppo tutustua ja, koska kampusalue on pieni, tapasimme joka päivä ja puhuimme suomea. Toisaalta tämä oli ehkä suuri syy miksi koti-ikävä ei päässyt yllättämään missään vaiheessa. Silti olen tyytyväinen, että sain opiskella englantia monipuolisesti. Minulla oli paljon kirjoitustehtäviä, ryhmätöitä ja esityksiä.

Kanadassa insinööriopinnot ovat hiukan erilaiset kuin Suomessa. Siellä tutkinto kestää neljä vuotta ja he eivät erikoistu mihinkään tiettyyn alueeseen. Siellä valitaan vain yhdyskuntatekniikka, konetekniikka, kemiantekniikka jne. En löytänyt niin hyvin Lakeheadin yliopistosta oman alani kursseja, koska perusopintoni oli jo tehty ja keskityin pää- ja sivuaineeseen. Lisäksi en alussa tiennyt, että tulin jäämään sinne koko lukuvuodeksi. Se olisi helpottanut opintokokonaisuuden rakentamista.

Yliopisto-opiskelu Kanadassa on hyvin koulumaista. Luennoilla on pakko käydä. Tenttejä on vähintään kaksi lukukaudessa ja niissä saatetaan kysyä samoja asioita. Tenteissä yleisesti testataan nopeutta eikä mitään omia oivalluksia. Tenteissä oli usein monivalintakysymyksiä, mitkä testasivat kuinka hyvin kappaleet oli luettu eikä suurta kokonaisuutta. Minulle tämä tuotti ongelmia aluksi, koska en ollut tottunut siihen. TKK:ssa annetaan runsaasti aikaa tentin kirjoittamiseen. Opiskelu englanniksi sujui hyvin. Siihen meni kuitenkin hiukan enemmän aikaa kuin suomeksi opiskeluun.

Kanada on suuri maa. Jos ei lähde Thunder Baystä minnekään ei saa minkäänlaista todellista kuvaa Kanadasta. Thunder Bay on pieni ja karu teollisuuskaupunki Superior järven rannalla Ontarion provinssissa. Lähin kaupunki on noin kahdeksan tunnin ajomatkan päässä. Olin onnekas, että pääsin matkustamaan lomillani lännessä Vancouveriin ja idässä Torontoon asti. Thunder Bayssä on paljon suomalaisia paluumuuttajia, mutta kaupunki ei ole mitenkään perinteisen suomalaisen kaupungin näköinen. Kadut olivat leveitä, kävelytiet kapeita ja autoja paljon. Kaupunki oli levittäytynyt laajalle alueelle. Kampusalue on kuitenkin viihtyisä ja eloisa. Siellä kaikki on lähellä toisiaan.

Olen erittäin tyytyväinen vuoteeni ja olen onnellinen, että minulla oli mahdollisuus lähteä vaihtoon. Lakeheadin yliopisto ei ehkä ollut se kaikkein paras yliopisto opintojen suhteen, mutta muuten opiskeluympäristö oli kiva. Pienessä kaupungissa tutustui hyvin myös paikallisiin ihmisiin eikä vain suomalaisiin vaihto-opiskelijoihin. Toisaalta suuressa kaupungissa olisi ollut enemmän toimintaa, eloa ja virikkeitä. Alussa harmitti, että vaihto-opiskelijoille ei järjestetty ohjelmaa eikä meistä oikein pidetty huolta. Aloimme kuitenkin toimia yhdessä ja meillä oli hauskoja yhteisiä hetkiä.

Sain paljon uusia kavereita ja sain tutustua kanadalaiseen kulttuuriin. Välillä erilaisuuteen oli hankalaa sopeutua. Välillä tuntui, että kaikki oli paremmin Suomessa. Nämä tunteet olivat onneksi vain hetkellisiä ja ne eivät haitanneet elämistä Kanadassa. Opiskelu Kanadassa on kallista. Itse en joutunut maksamaan lukukausimaksua, mutta muita maksuja kertyi kuitenkin paljon. Lisäksi kirjastossa ei ollut tenttikirjoja vaan kaikki piti ostaa itse ja kirjat olivat todella kalliita siellä.