Jenny Kälvälä - 2011: Technische Universität Graz, Itävalta

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Jenny Kälvälä
Koulu
Aalto-yliopisto
Matkakohde
Technische Universität Graz, Itävalta
Aika
01.09.2010 - 29.07.2011
Vaihto-ohjelma


Itävalta
Itävalta koostuu yhdeksästä osavaltiosta ja sen naapurimaita ovat Liechtenstein, Sveitsi, Italia, Slovenia, Unkari, Slovakia, Saksa ja Tšekki. Itävallan maiseman tunnusomaisia piirteitä ovat Alpit ja Tonava. Se sijaitsee Euroopan ytimessä ja on matkustelun kannalta ihanteellinen maa. Maalle tunnusomaista ovat Alpit ja Tonava.

Graz
Graz on Itävallan toiseksi suurin kaupunki (asukkaita n. 250 000). Grazin vanhakaupunki on listattu UNESCO:n maailmanperintöluetteloon. Graz sijaitsee Itävallan kaakkoisosassa lähellä Slovenian rajaa, noin 200 kilometriä Wienistä lounaaseen ja 50 kilometriä Mariborista pohjoiseen. Kaupungin läpi virtaa Mur-joki. Grazia ympäröi Steiermarkille tyypillinen kukkulamaisema.
Graz sijaitsee lauhkealla ilmastovyöhykkeellä, mutta ilmastoon vaikuttaa myös Välimerenilmasto. Graz on tyypillisesti Itävallan lämpimin kaupunki. Talvella 2010–2011 lunta satoi vain muutamana päivänä ja lämpötila oli kylmimmillään n. -10 astetta. Kevät oli todella lämmin, kesä alkoi jo maaliskuussa. Kesällä lämpötila vaihteli nopeasti, ollen yleensä välillä 15–37 astetta.
Graz on merkittävä yliopistokaupunki ja siellä sijaitsee neljä yliopistoa, joilla on lisäksi useampia rakennuksia ja joista osa sijaitsee varsin kaukana toisistaan. Yliopistot ovat Karl-Franzens-Universität (humanistinen), Technische Universität, Medizinische Uni ja taideyliopisto. Teknillisen yliopiston opiskelijat saavat oikeuden suorittaa kursseja myös KF-yliopistossa.

Liikkuminen
Etäisyydet ovat lyhyitä ja käytännöllisin kulkuneuvo on oma polkupyörä. Edullisen polkupyörän löytäminen voi olla työlästä, sillä pyöräliikkeiden käytetyt pyörät ovat kalliita kuntoonsa nähden. Kannattaa seurata ilmoitustauluja, joista voi löytää edullisen kulkupelin ja jos asut ÖAD:n asunnossa myös Hausmeisterilta (talonmies) kannattaa kysellä. Rebikel myy meidän havointojen perusteella halvimpia käytettyjä pyöriä liikkeistä Grazin alueella. Ostoon sisältyy myös vuoden takuu. Rebikel ottaa pyörät takaisin vastaan, kun muutat pois ja hyvitys on yleensä ollut noin puolet hinnasta. Rebikel:n toimisto löytyy osoitteesta Keplerstraße 55, toinen kerros.
Grazissa on myös varsin toimiva julkinen liikenne, johon kuuluu bussit, raitiovaunut ja lähijuna. Tunnin joukkoliikennelippu maksaa 1,90 euroa ja kuukausilippu n. 36 euroa. Vaihto-opiskelijoiden ei ole mahdollista saada opiskelija-alennusta. Junalla matkustaen pääsee myös kauempana sijaitseviin kohteisiin ja esim. vierailemaan naapurimaissa. Jos junalla (Itävallan sisällä) aikoo matkustaa kannattaa ehdottomasti ostaa Vorteilskarte (alle 26-vuotiaille), jolla saa 50-% alennuksen kaikista junalipuista. Kortti maksaa n. 20 euroa ja on voimassa yhden vuoden. Junalla matkustaessa kannattaa ottaa huomioon, että matkustusajat ovat melko pitkiä vuoristoisesta maastosta johtuen.
Grazissa sijaitsee pieni lentokenttä, mutta halvemmaksi tulee yleensä mennä ensin junalla Wieniin (2,5h) ja lentää sieltä. Finnair lentää suoria lentoja Wieniin.

Asuminen
Otin asunnon ÖAD:tä, jota TUGrazin vaihto-opintovirkailijat suosittelivat. Asuntotarjous saapui hyvissä ajoin ennen vaihdon alkua ja asiointi ÖAD:n toimiston kanssa toimi koko vuoden hyvin. Muuta hyvää sanottavaa emme keksineetkään kyseisestä yhtiöstä. Takuuvuokrasta veloitetaan kuukausittain 18 euroa siivouskuluja ja siivooja käy n. kerran viikossa siivoamassa koko asunnon (sekä yhteistilat että huoneet). Heillä on tapana valittaa lähes kaikesta ja uhkailla ylimääräisillä maksuilla. Vaikka maksoimme joka kuukausi siivouksesta, pahimmillaan siivooja ei kuitenkaan käynyt kolmeen viikkoon. Siivouksen taso riippui kovasti henkilöstä. Myös Internet-yhteyden kanssa oli paljon ongelmia.
ÖAD:n lisäksi asuntoja tarjoavat paikalliset toimistot, joiden asuntoja voi löytää netistä. Paikan päällä asuntoilmoituksia on paljon yliopistojen ilmoitustauluilla. Paikalliset opiskelijat asuvat pääsääntöisesti ns. WG:ssä (Wohngemeinschaft). Yleensä kyseessä on suurehko asunto, jossa asuu useampi opiskelija yhdessä. Tällaisiin asuntoihin löytää hakuilmoituksia runsaasti. Asuinnoissa olevat asukkaat haluavat kuitenkin usein tutustua uuteen asukkaaseen ennen kuin hyväksyvät mukaan WG:hen, joten Skype-keskustelu, sähköpostittelu tai paikanpäällä tutustuminen voivat olla vaihtoehtoja.

Hintataso
Itävallan elintarvikkeiden hintataso on lähes sama kuin Suomessa lukuun ottamatta alkoholijuomia ja karkkeja. Ravintoloiden hinnat ovat halvemmat kuin Suomessa, minkä vuoksi ulkona syöminen on huomattavasti yleisempää. Ravintoloissa, baareissa ja kahviloissa tippiä annetaan yleensä pyöristäen vain seuraavaan tasaeuroon tai 50 senttiin. Tipin merkitys onkin lähinnä symbolinen kohteliaisuus.

Opinnot
TU Grazissa raksan kurssit ovat (ainakin saksankieliset, joita lähestulkoon kaikki ovat) jokseenkin työläitä opintopisteisiin nähden. Kaikilla englanninkielisillä kursseilla, joille osallistuin, oli työmäärä selvästi pienempi, mutta niitä ei välttämättä tarjota joka alalta. Jos kurssiesitteessä luvataan kurssin olevan englanninkielinen, tietoon kannattaa suhtautua hieman varauksella, koska ainakin raksan laitoksen kursseilla muutamat "englanninkieliset" kurssit luennoitiin kuitenkin saksaksi.
Kesälukukaudella (Suomessa kevätlukukausi) järjestetään maarakentamisen ja kalliotekniikan laitoksilla useampia englanninkielisiä kursseja, jotka on tarkoitettu paikallisille geologian opiskelijoille. Ne voi käydä myös, vaikkei geotekniikka olisi tuttua, sillä niissä lähdetään aika perusteista liikkeelle.
Suoritin Karl-Franzens-Universität:iin kuuluvassa Treffpunkt Sprachen-laitoksella kaikki kielikurssini. Kurssit ovat yleensä varsin tasokkaita, mutta myös melko kalliita. TU Graz järjestää vain englannin kursseja, jotka täyttyvät hyvin nopeasti.
Teknillisessä yliopistossa suoritin lähinnä rautatiealan kursseja sekä kalliotekniikan ja maamekaniikan kursseja. Mukaan mahtui myös yksi tuotantotalouden johtamiskurssi ja köysiratatekniikka-kurssi.

Matkan hyöty
Vuoden aikana sain tutustua paikalliseen opiskeluelämään ja uuteen kulttuuriin. Saksankieli on nyt selvästi sujuvampaa ja olen saanut paljon lisää varmuutta puhua vieraita kieliä. Suoritin TU Grazissa useita kursseja, joita ei järjestetä lainkaan kotiyliopistossani. Lisäksi opin tuntemaan ihmisiä ympäri maapalloa.
Lopuksi todettakoon, että vaihtovuosi Grazissa oli todella antoisa ja suosittelen lämpimästi sitä muillekin vaihto-opintoja harkitseville! Vaihto antaa ainutlaatuisen tilaisuuden viettää vuosi toisenlaisessa kulttuurissa, tutustua mielenkiintoisiin ihmisiin ja löytää itsestään aivan uusia puolia