Jenny Ponkala - 2008: Universidad Politècnica de Valencia, Espanja

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Jenny Ponkala
Koulu
Oulun yliopisto
Matkakohde
Universidad Politècnica de Valencia, Espanja
Aika
08.09.2008 - 19.01.2008
Vaihto-ohjelma


Opiskelin syyslukukauden 2008 Universidad Politécnica de Valenciassa. Olin opiskellut espanjaa kolme vuotta lukiossa, ja päättänyt jo tuolloin matkustaa vielä joku päivä Espanjaan. Osastollani sattui olemaan vaihtopaikka Valenciassa, joten valinta oli helppo minulle. Olen erittäin tyytyväinen vaihtopaikkaani. Espanjan kieleni on parantunut ja voisin kuvitella palaavani tulevaisuudessa vielä Espanjaan, en ehkä opiskelemaan, mutta työskentelemään.

Saavuin Valenciaan hyvissä ajoin ennen vaihto-opiskeluni alkua, lentoni lähti Oulusta kohti Valenciaa jo 28.8. Lensin kahden muun vaihto-opiskelijan kanssa samalla lennolla ja vietimme ensimmäiset päivät yhdessä etsien asuntoa ja tutustuen kaupunkiin. Asunnon etsiminen aluksi oli aika haaste, sillä kaikki paikalliset eivät todellakaan puhu englantia. Itse päädyin asumaan argentiinalaisen ja ranskalaisen kanssa, sillä halusin oppia espanjankielen kunnolla. Jälkeenpäin ajatellen oli hyvä idea tulla ajoissa etsimään asuntoa, sillä viikon kuluttua tulostamme asunnoista alkoi olla jo kova kilpailu muiden vaihto-opiskelijoiden kanssa. Kun olimme kaikki löytäneet omat asuntomme, saimme keskittyä rauhassa yliopiston järjestämään kahden viikon kielikurssiin Gandiassa.

Osastoni luennot alkoivat jo 15.syyskuuta, eli pääsin aloittamaan opiskeluni viikon jäljessä muita, kuten suuri osa muitakin vaihto-opiskelijoita. Kaikkihan ei tietenkään sujunut ihan niin hyvin, kuin mihin on Suomessa tottunut. Sain odottaa virallista hyväksymistä useamman viikon ajan, joten en voinut kirjautua kursseille. Kun vihdoin sain tietää tulleeni virallisesti hyväksytyksi, suurin osa kusseista oli jo täynnä. Siitä syystä en voinut osallistua kuin muutamalle kurssille, mikä harmitti. En kuitenkaan ollut ainoa vaihtari, jolla oli samanlaisia ongelmia. Kaikilla tuntui olevan enemmän tai vähemmän vaikeuksia koulun byrokratian ja asioiden sujumattomuuden kanssa, odottelen vieläkin opiskelukorttiani.

Opiskelu Espanjassa eroaa jonkin verran opiskelusta Suomessa. Lähes kaikkiin kursseihin kuuluu pakolliset laboratorioharjoitukset, mikä on mielestäni hyvä asia, sillä tekemällä ja näkemällä asiat konkreettisesti oppii parhaiten. Muuten luennot olivat samanlaisia, ehkä oppilaat osallistuivat enemmän keskusteluun, kuin Suomessa. Lähes kaikki tentit järjestetään vasta tammikuussa, paitsi kielikurssien saatetaan pitää jo ennen joulua. Ainoalla espanjankielisellä kurssillani ei ollut varsinaista tenttiä, vaan kurssi suoritettiin osallistumalla luentoihin ja tekemällä useita tehtäviä mm. kysely 15 henkilölle, 15 sivun raportti espanjaksi ja kotitentti. Mielestäni kurssin työmäärä oli todella runsas suhteessa siitä saatuihin opintopisteisiin. Varsinkin raportin kirjoittaminen espanjaksi oli haastavaa. Osallistuin englanninkieliselle kurssille Industrial food processes, joka oli mielenkiintoinen kurssi, mutta jouduin jättämään tentin tekemättä, sillä se olisi ollut vasta tammikuussa ja opintoni alkoivat jo suomessa.

Vapaa-aika kului matkustellen muiden vaihto-opiskelijoiden kanssa. Kävimme mm. Granadassa, Barcelonassa ja Madridissa. Jos vapaa-aikaa olisi vain ollut enemmän, olisin halunnut myös tutustua Pohjois-Espanjaan.

Vaihto-opiskeluni oli alkuhankaluuksia lukuun ottamatta mahtava kokemus. Ainoa asia, jonka haluaisin muuttaa, on vaihtoaika, jos lähtisin uudestaan, niin olisin ehdottomasti vuoden. Yksi lukukausi on loppujen lopuksi liian lyhyt aika tutustua uuteen kulttuuriin, maahan ja oppia vieras kieli kunnolla.