Johanna Lemmetty - 2002: Queen's University of Belfast, Pohjois-Irlanti

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Johanna Lemmetty
Koulu
Teknillinen korkeakoulu
Matkakohde
Queen's University of Belfast, Pohjois-Irlanti
Aika
24.01.2002 - 19.06.2002
Vaihto-ohjelma


Opiskelin kevät lukukauden 2002 The Queen’s University Of Belfast:ssa rakennustekniikan osastolla. Hankin opiskelupaikan itse, koska yliopistollamme ei ollut kyseiseen yliopistoon vaihto-ohjelmaa. Vaihto-opiskelupaikan järjestäminen itse oli yllättävän helppoa. Pelkäsin paperisotaa, mutta alkuun pääseminen oli oikeastaan vaikeinta. Etsin vain netistä kyseisen yliopiston sivut ja hakutoimistontiedot, lähetin sähköpostia ja sen jälkeen täytin minulle lähetetyt hakupaperit. Lopullista päätöstä jouduin odottamaan melko pitkään ja lopulta rohkaistuin soittamaan hakutoimistoon, jossa ystävällinen henkilö heti muisti tapaukseni (josta yllätyin) ja kertoi, että kyllä olin saanut paikan, paperit vain vielä odottivat osastonjohtajan tms allekirjoitusta. Itse hankitun vaihto-opiskelupaikan huonopuoli on tietenkin lukukausimaksut, joita minäkin jouduin maksamaan. Mutta kun jotain oikein tahtoo, niin näyttää ne keinotkin (ja rahoitus) löytyvän.

Mennessäni Belfastiin minulla ei vielä ollut täysin valmista opintosuunnitelmaa keväälle, koska Queen’s University tarjosi minulle mahdollisuuden valita itse kurssini paikan päällä, tutustuttuani niihin ensin opinto-ohjaajan kanssa. Osallistuin kevään aikana viidelle kurssille; Computer Modelling of Contaminant Transport in the Environment, Contaminated Land and Waste Management, Environmental Engineering 4, Business Management ja Microorganisms. Näistä neljä ensimmäistä olivat vuodessa Master of (Environmental) Engineering jatkotutkinnon suorittaville tarkoitettuja kursseja ja mikrobiologia ensimmäisen vuoden biotieteiden opiskelijoille. 

Opetus oli mielestäni erittäin korkealaatuista. Jokaisella kurssilla saimme heti kevään alussa kurssiohjelman, josta näki suoraan, että kurssi kokonaisuus oli tarkoin suunniteltu. Lisäksi kurssini rakennustekniikan osastolla oli loistavasti linkitetty tukemaan toisiaan. Tällaiseen ei valinnainen suomalainen järjestelmä pysty, niin että on siitä kankeasta koulumaisuudesta jossain mielessä hyötyäkin. Queen’s University:ssä ongelmalähtöinen oppiminen oli selkeästi käytössä kautta linjan. Välillä minua tuskastuttivat epätarkoilta tuntuvat tehtävänannot, ja mietin onko vika kielitaidossani. Mutta keskusteltuani luokkatovereideni kanssa tajusin, että tilanne oli heillekin uusi. 

Vaihto-opiskelijoille oli Queen’s Universitys:ssä tarjolla mahdollisuus lopputenttien sijasta tehdä laajempi ”kurssin päättötyö” eli laaja essee. Päätin kuitenkin, että ken leikkiin ryhtyy leikin kestäköön ja suoritin opintoni paikallisten opiskelijoiden tapaan kurssitehtävillä ja tentillä. (Enkä huomannut arvostelussa ulkomaalais-helpotusta, onneksi, kai..) Olen opintoihini ja suorituksiini erittäin tyytyväinen, mielestäni selviydyin kursseista hyvin ja opin paljon.

Asuin kevään yliopiston asuntolassa. Belfastissa asuntojen hinnat ovat Suomeen nähden nurinkuriset ja opiskelija-asuntolat ovat kalliimpia kuin vapailta markkinoilta vuokrattavat asunnot. Valitsin kuitenkin asuntola vaihtoehdon sen helppouden ja turvallisuudenkin vuoksi. Asunto vapailta markkinoilta olisi pitänyt hommata vasta paikan päältä ja tuntui turvallisemmalta lähteä, kun tiesi lähtiessään osoitteensa ja oli varmuudella katto pään päällä. Asuntola vaihtoehto toimi minulle hyvin. Pääsin tammikuussa avattuun uudelleen rakennettuun taloon, jossa huoneissa oli oma pieni kylpyhuone. Keittiön jaoin noin 10 muun ihmisen kanssa. Meidän talossamme asui lähes pelkästään tammikuussa saapuneita vaihto-opiskelijoita, joten yhteishenki nousi pian korkeaksi ja perjantaisin vietimme ihania ”perhe-illallisia” vuorotellen kokkaillen. Ehkä talomme hyvästä porukasta johtuen meistä kenenkään ei tullut liityttyä mihinkään yliopiston kerhoista. Paljon niitäkin olisi ollut tarjolla, mutta meillä riitti puuhaa omallakin porukallamme, meitä kun oli tarpeeksi jopa kahteen futisjengiin.

Kokonaisuudessaan vaihto-opiskelu kevät Belfastissa oli mahtava kokemus, joka taatusti täydentää hyvin suomalaista tutkintoani.

©Maa- ja vesitekniikan tuki ry.