Johanna Pajari - 2012: Delft University of Technology, Alankomaat

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Johanna Pajari
Koulu
Aalto-yliopisto
Matkakohde
Delft University of Technology, Alankomaat
Aika
31.01.2012 - 15.07.2012
Vaihto-ohjelma
Erasmus


1 Käytännön järjestelyt

1.1 Hakuprosessi

Vaihtoon haku kannattaa aloittaa ajoissa. Hain vaihtoon keväälle 2012 ja hakupaperit piti olla täytettynä ennen maaliskuuta 2011. Hakupaikkoja ei ole paljon (Delftiin puolivuosittain 1-2 paikkaa). Erasmus-haussa voi valita kolme kohdetta, joista itse valitsin Delftin, Zurichin ja Wienin teknilliset yliopistot. Valitsin hakukohteet opetuskielen ja vesitekniikan kurssitarjonnan perusteella. Opetuskielestä riippuen hakupapereihin tulee liittää mukaan kielitodistus. Alankomaihin tarvitsi englannin ja Zurichiin sekä Wieniin saksankieliset kielitodistukset. Kielitodistuksen hankkiminen oli helppoa. Kielenopettajan kanssa voi sopia tapaamisen, joka kestää noin 15 minuuttia. Lisäksi jokaiseen kohteeseen tulee tehdä opintosuunnitelma (Learning agreement), jossa on tarkka erittely paikan päällä suoritettavista kursseista. Tähän kannattaa varata aikaa. Ulkomaisten yliopistojen nettisivut voivat olla vaikeaselkoisia ja informaatiota saa etsiä pitkään. Opintosuunnitelmaa tehdessä ei yliopistolla ole välttämättä seuraavan lukuvuoden kurssitarjontaa varmistettuna, joten muutoksia voi tulla. Voi myös käydä niin, että joillekin kursseille otetaan rajattu määrä opiskelijoita (esim: Hydrological and Ecological Fieldwork in River systems) ja valinnassa suositaan opiskelijoita, joille kurssi on pakollinen. Lisäksi jotkin kurssit edellyttävät esitietokurssin (esimerkiksi jonkin ohjelmiston hallitsemisen, jotta kurssi on mahdollista läpäistä). Näistä on hyvä ottaa selvää etukäteen esimerkiksi lähettämällä sähköpostia kurssia pitävälle professorille. Tieto vaihtoon pääsystä tuli kesällä 2011, joten aikaa vaihtoon valmistautumiseen jäi runsaasti.

1.2 Saapuminen vaihtokohteeseen

Saavuin Schipholin lentokentälle Alankomaihin 6.2.2012. lennon ollessa seitsemän tuntia aikataulusta myöhässä myöhästyen yliopiston järjestämästä info-lounaasta. 10 minuuttia ennen asuntotoimisto DUWO:n sulkeutumista sain haettua avaimet asuntooni. Schipholin lentokentältä ei mene suoraa junaa Delftiin, vaan pitää vaihtaa joko Leidenissa tai Den Haagissa (noin 1tunti). Suosittelen saapumista muutamaa päivää ennen luentojen alkua. Itse saavuin samana päivänä luentojen alkamisen kanssa ja menetin heti 6h luentoja. Oman ongelmansa luo se, että asuntotoimisto DUWO ei aloita vuokrasopimusta ennen luentojen alkamista. Tästä on annettu palautetta ja muutoksia saattaa olla luvassa.
Asuin DUWO:n kautta vuokraamassani kalustetussa solussa, jossa oli kaksi muuta vaihto-opiskelijaa kämppiksinä. Vuokrataso on korkeampi kuin Suomen opiskelija-asunnoissa. Asunnon saattaa saada halvemmalla etsimällä sen itse. Asuinalue oli rauhallista ja 15 minuutin päässä kampukselta (Cesar Franckstraat).

Ensimmäisellä viikolla on paljon muitakin käytännön asioita. Oma pankkitili kannattaa avata, sillä jokaisesta käteisnostosta veloitetaan 0,90 euroa ja ulkomaiset pankkikortit eivät käy kaupoissa. Opiskelijalle myönnetään ilmainen pankkitili esimerkiksi Rabo bankista ja tiliin saa myös verkkopankkitunnukset. Tili on kätevä myös, jos liittyy yhteenkään hollantilaiseen opiskelijakerhoon. Niissä on tapana suoraveloittaa jäseniä hollantilaiselta tililltä, jos osallistuu tapahtumaan.

Ennen vaihtoon lähtöä pyörää kannattaa etukäteen jo tiirailla nettisivuilta (esim marktplaats.nl). Delftissä on paljon asukkaita, mutta etäisyydet ovat lyhyet. Pyörällä pääsee kätevästi joka paikkaan kaupungissa 15minuutissa. Aamuisin syntyy jopa pyöräruuhkia kun opiskelijat menevät kouluun. Pyörään kannattaa hankkia etu- ja takavalo (esim. Hema 2,5 euroa), sillä niiden puuttumisesta poliisi sakottaa 15 euroa/puuttuva lamppu.
Jo ennen vaihtoon lähtöä kannattaa facebookista etsiä ryhmiä, joihin liittyä, kuten Erasmus TU Delft, CitG Tu Delft ja Dispuut Watermanagement. Oman vaihtoni aikana facebook-ryhmien kautta sai eniten tietoa tulevista tapahtumista ja se avaa parhaimmat mahdollisuudet uusien kontaktien löytämiseen.


2 Kohteena Delft, Alankomaat

2.1 Delftin teknillinen yliopisto, Technische universiteit Delft

Delftin teknillisessä korkeakoulussa on selkeä ja kompakti kampus, jossa eri tiedekunnat on jaoteltu omiin rakennuksiinsa. Kampukselta löytyy myös konferenssikeskus, Aula, opiskelijaruokaravintoloineen ja urheilu- ja kulttuurikeskus. Suurin osa opinnoistani sijoittui Faculty of civil engineering and geosciences –rakennukseen.

Delftissä pääosin kaikki maisterivaiheen ohjelmat opetetaan englanniksi. Tämä tarjoaa hyvät mahdollisuudet kansainväliselle opiskelijalle. Opetuksen laatu oli hyvää ja osa luennoitsijoista puhui englantia äidinkielenään. Kontaktiopetusta on kursseilla enemmän kuin Suomessa, mutta lähes kaikki on luentojen muodossa. On tyypillistä, että koko päivä on saman kurssin luentoja. Vaikka päivät ovat pitkiä, niin kahvitaukoja on 45 minuutin välein, jotta pysyy virkeänä.

2.2 Kurssit

Ennen vaihtoon lähtöä tulee tehdä opintosuunnitelma, jossa jo valitsee mitä kursseja todennäköisimmin aikoo käydä. Omalta osalta ehkä puolet näistä toteutui. Alla lista käymistäni kursseista ja lyhyt kuvaus:
-Geohydrology 1: Tällä kurssilla on viikoittaiset laskuharjoitukset, joissa lasketaan veden virtausta maahuokosissa tasapainotilanteessa sekä aikariippuvassa tilanteessa.  Lisäksi lasketaan haitallisten aineiden kulkeutumista ja suolaisen veden työntymistä maahuokosten läpi. Ongelmia tarkastellaan vahvasti hollantilaisen maaperän ja maanmuotojen näkökulmasta. Kurssikirja kannattaa hankkia.
-Polders and Flood control: Kurssilla opitaan, kuinka hollantilaiset hallitsevat merenpinnan alapuolella sijaitsevia maa-alueita ja tutustutaan erilaisten pumppaamojen toimintaan. Kurssilla on useampi palautettava harjoitus ja ekskursio. Yhtenä viikkotehtävänä aiheena oli tulvamallinnus.
-Philosophy of science and Technology: Tämän kurssin otin pitäen silmällä tieteen metodiikan opintoja. Kurssilla on luennot sekä viikoittain palautettavat kirjalliset tehtävät, jotka tehdään ryhmätyönä. Kurssin tärkein teema on rationaalinen päätöksen teko riskitilanteen vallitessa.
-Spatial tools in water resources management: Tällä kurssilla opetellaan käyttämään (lähinnä itsenäisesti) ArcGIS ohjelmistoa. Kurssi vaati erittäin paljon työtunteja, mutta ainakin ohjelmaa oppii käyttämään. Ohjelmaa käytetään laajasti myös Suomessa, joten tästä kurssista voi olla hyötyä työelämään. Viikoittain palautettavat harjoitustyöt liittyivät kaikki vesiteknisiin ongelmiin.
-Water management in urban areas: Tämä oli käymistäni kursseista mielestäni mielenkiintoisin. Kurssi tarjoaa hyvin monipuolisen katsauksen urbaanista vesitaseesta spesifisiin tekniikoihin. Sisältää myös ekskursion.
-Safety in offshore engineering: Tämän kurssin jouduin ottamaan, kun en päässyt muutamalle suunnittelemalleni kurssille. Ei varsinaisesti liity vesitekniikan opintoihin, mutta tarjoaa yleispätevän esityksen turvallisuudesta millä tahansa työmaalla.
Vesitekniikan kurssit Delftissä ovat mielestäni työläämpiä kuin Suomessa, mutta myös kattavampia. Kursseilla käydään laajoja kokonaisuuksia, mutta myös yksityiskohtiin pureudutaan. Hollannissa on pitkät perinteet vesitekniikan parissa haastavien maanmuotojen takia ja se näkyy myös yliopistolla.

2.3 Vapaa-aika

Yliopisto tarjoaa mahtavat puitteet kaikenlaiselle harrastamiselle. Sport centeriin voi liittyä joko muutamaksi kuukaudeksi tai lukukaudeksi ja voi valita ottaako pelkän ryhmäliikunnan vai myös kuntosalin. Itse otin myös kuntosalin, joka osoittautui erittäin hyväksi. Lisäksi maksamalla muutaman kympin lisää, liityin myös yliopiston uintiklubiin, the Wave. Entisenä kilpauimarina löysin Waven parista kiinnostavia ihmisiä ja treenikavereita. Teimme myös useita kilpailumatkoja eri puolelle Hollantia. Wave:iin voi liittyä tasosta riippumatta.

Toinen opiskelijayhteisö, johon liityin, oli Dispuut watermanagement. Yhteisö on TU Delftin rakennus- ja ympäristötekniikan laitoksen oma ammattiainekerho vesiopiskelijoille (vrt Akva Aalto-ylipistossa). Liittyminen ei ole kallista verrattuna lukuisiin tapahtumiin ja kahvitaukoihin, joita kerho järjestää. Ammattiainekerho on myös paras tapa tutustua hollantilaisiin opiskelijoihin, joilla on sama pääaine ja he osaavat myös auttaa eteen tulevissa ongelmissa kurssien suhteen.
Delftin keskusta on pieni, mutta idyllinen ja torstaisin ja lauantaisin järjestettävä tori tuo sykettä kaupunkiin. Keskustasta löytää kaiken tarpeellisen; paljon pikku putiikkeja ja kahviloita. Lisäksi Rotterdam ja den Haag ovat nopean junamatkan päässä ja junia menee usein.

Espoossa 9.9.2012
Johanna Pajari