Juha Koskinen - 2007: St Petersburg State Polytechnical University, Venäjä

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Juha Koskinen
Koulu
Teknillinen korkeakoulu
Matkakohde
St Petersburg State Polytechnical University, Venäjä
Aika
01.02.2007 - 08.06.2007
Vaihto-ohjelma


Opiskelin kevätlukukauden 2007 St.Petersburg State Polytechnical University:ssä. Suoritin yliopiston kansainvälisellä osastolla kurssikokonaisuuden nimeltä International Business Semester. Muodostin saamistani opinnoista henkilökohtaisen sivu-aineen TKK:n diplomi-insinööri tutkintooni. Yliopistosta löytyy tietoa nettisivuilta: www.imop.spbstu.ru

SAAPUMINEN

Lähdimme samaan vaihto-ohjelmaan osallistuneen Jannen kanssa Pietariin muutama päivä ennen kurssien alkua. Matka Pietariin taittui junalla mukavasti  5 ½ tuntiin. Yliopisto oli hoitanut meille tutorin (Natasha), joka tuli hakemaan meidät juna-asemalta vanhan karhealla Mersullaan. Yliopistolle päästyämme menimme tapaamaan International Business Semester:in kurssikoordinaattoria Olga Malyshevaa. Siellä luovutimme hänelle passit ja viisumit monikertaviisumin saantia varten.  Olgalta saimme käytännön ohjeita sekä kulkukortit yliopiston rakennukseen.
Seuraavaksi menimme kirjautumaan asuntolaan, joka sijaitsi yliopisto rakennuksen toisessa siivessä. Asuntolassa oli 7 kerrosta.  Tutorimme hoiti puhumisen kerrosta vahtivan vanhan rouvan (babushka) kanssa. Pienen hässäkän jälkeen saimme kämpän toisesta kerroksesta. Kämppä oli jaettu kahteen huoneeseen ja yhteisiin tiloihin. Kummassakin huoneessa asui kaksi henkilöä ja yhteisiä tiloja olivat keittiö, wc, kph ja pieni ruokailu tila jossa oli pieni ruokailupöytä. Illalla saapui meidän tulevat huonetoverit, Julien ranskasta ja Fabio saksasta.

Torstaina 1.2.2007 oli International Business Semester:in avajaistapahtuma. Siellä esittäytyivät ohjelman vetäjät ja yliopiston rehtori. Illalla oli järjestetty opiskelijoille vapaamuotoinen tapahtuma, jossa pääsimme tutustumaan toisiimme skumpan kera.

OPINNOT

Ohjelma jonka suoritin Pietarissa oli International Business Semester. Se koostui pakollisista ja valinnaisista kursseista. Ennen matkalle lähtöni tiedustelin kurssien korvaavuutta TKK:lla. Professorin kanssa päädyimme yhteismielin muodostamaan Pietarissa suorittamista kursseista minulle henkilökohtaisen sivuaineen. Venäjän kielen opinnot aion hyväksyttää kielikeskuksen kautta kielenopintoihini. 

Suorittamani kurssit:
Pakolliset kurssit:
Russian Civilization  1,5 ECTS (vastaa nykyisiä opintopisteitä)
Russia as a Target Market  1,5 ECTS
Business Marketing  3,5 ECTS
Strategic Management and Leadership 3,5 ECTS
International Business  1,5 ECTS
Business Legistlation and Finance I & II 3,5 ECTS
Interdisciplinary Project  5    ECTS

Valinnaiset kurssit:

Russian Language  5,5 ECTS
Economic Statistics  2    ECTS
Global Issues   1,5 ECTS
Company Valuation  2    ECTS
Business Communication  2    ECTS

Opetuksen taso oli hyvin vaihtelevaa. Muutamissa kursseissa se oli mielestäni hyvin heikkoa, osa syynä siihen voi olla opettajien/professorien englanninkielen taito. Monet käsiteltävät asiat toistuivat kurssista toiseen, joka laski hieman kiinnostuksen tasoa. Itselleni kurssit opettivat paljon uutta, sillä en ole opiskellut taloudenkursseja aikaisemmin. Venäjänkielen opetus oli mielestäni hyvää. Ohjelman alussa otimme venäjänkielen tasokokeen, jonka mukaan oppilaat jaettiin ryhmiin. Pienryhmissä opiskelu osoittautui tehokkaaksi, sillä kaikki saivat puhua paljon tunneilla. Opettaminen oli myös henkilökohtaisempaa kuin TKK:n kursseilla.

Tentit olivat sitten oma lukunsa. Osa tenteistä tehtiin ihan normaalin käytännön mukaan, kaikki tekevät itsenäisesti professorin valvonnan alaisena, mutta osa tehtiin niin sanotusti ’’ryhmä’’ työnä. Oppilaat keskustelivat keskenään vastauksista ja vaihtelivat mielipiteitä. Muutamissa kursseissa tentin sijasta kirjoitimme aineen ja yhdellä kurssilla esitelmä korvasi tentin.

Suurimpaan osaan kursseista kuului excursio johonkin yritykseen. Kävimme mm. Scanialla (valmistaa busseja),  Sberbank:issä  (suurin Venäläinen pankkikonserni), LenExpo:ssa (vastaa Suomen messukeskusta),  SEW-EURODRIVE:ssa (Saksalainen moottorivalmistaja)… Excursioon kuului yleensä perinteinen firman kalvo sulkeiset ja vierailu yrityksen tiloissa. Pääsimme myös kysymään omia kysymyksiämme ja keskustelemaan yritysten edustajien kanssa. Järjestimme myös itse vierailun Baltikan oluttehtaalle. Se oli ehdottomasti vierailun arvoinen paikka. Tuotanto oli yllättäen eurooppalaista tasoa ja paikat olivat viimeisen päälle tehdyt.

ASUMINEN

Kaikki meidän kurssilaiset oli sijoitettu asumaan samaan kerrokseen yliopiston asuntolassa. Siellä asusteli myös muita kansainvälisiä opintoja suorittavia oppilaita. Yhdessä huoneistossa asui neljä henkeä, kaksi kummassakin huoneessa. Minulla kämppäkaverit muuttuivat muutaman kerran. Pahin aika oli ehkä kun asuin 2 kreikkalaisen (Manos ja Manos) ja yhden saksalaisen kanssa. Kreikkalaiset valvoivat yöt ja nukkuivat päivät. He myös polttivat huoneistossa vuorokauden ympäri, joka oli hieman epämukavaa tupakoimattomalle henkilölle. Asuntolassa omaa rauhaa oli yleensäkin hyvin vaikeaa saada. Koko ajan jossain oli jotain meneillä tai ihmiset änkivät sinun huoneistoon.

Huoneiston laatu ei ollut päätä huimaavaa, mutta mitä sitä Venäjällä odottaisikaan. Uuni puuttui, mutta hella sentään löytyi. Vesi oli hyvin likaista ja välillä ruosteenkin väristä. Suihkussa käyminen oli aina oma kokemuksensa, sillä kylmän ja kuuman veden säätely oli erittäin haasteellista. WC toimi aika vaihtelevasti, vetäisy kyky oli aika olematon. Huoneiden lattiat olivat kokolattiamatosta, jota ei todennäköisesti ollut pesty ikinä. Meillä oli vissiin kolme kerrosta kokolattiamattoa huoneessa. Laittoivat aina uuden kerroksen päälle kun vanha rupesi haisemaan. Positiivisena puolena olivat että aamuisin siivoja kävi lakaisemassa yhteiset tilat ja vei roskapussit mukanaan.

ELÄMINEN JA LIIKKUMINEN

Pietarin alueella asuu yli 5 miljoonaa ihmistä. Tämän huomaa varsinkin ruuhka-aikoina. Metrot ovat aivan tukossa, siellä ollaan kuin sillit purkissa. Pahimmat ajat ovat aamu 8-9 ja ilta 16–18 välillä. Liikenne on myös ihan jumissa. Taksimatka ruuhka-aikana voi hyvinkin nelinkertaistua tavalliseen verrattuna. Julkinen liikenne on halpaa, yksi matka on noin 50 senttiä. Erilaisia julkisia kulkuvälineitä riittää, on metroa, bussia, ratikkaa, sähköbussia, mini-bussia.. Ongelmana on vain selvittää minne mihinkin kulkee. Sen saa parhaiten selville ostamalla kirjakaupasta julkisenliikenteen opas, jossa on kartalle piirretty ristiin rastiin kaikki mahdolliset kulkuvälineet. Oppaan tulkitsemiseen menee tosin muutama viikko.

Käytimme myös paljon paikallisia ’’Lada’’ takseja. Venäjällä on pimeiden taksien kulttuuri. Tien laidalle käsi pystyyn niin alkaa Ladoja pysähtyä. Ensin kinastellaan aina hinnasta, joka pitää ehdottomasti sopia etukäteen. Jos ei päästä kuskin kanssa yhteysymmärrykseen, niin paiskataan ovi kiinni ja kokeillaan seuraavaa. Suurempia ongelmia emme kokeneet pimeiden taksien kanssa. Itse asiassa suurin osa kuskeista on hyvin ystävällisiä, mikäli osaat puhua yhtään venäjää heille.

Pietarin monipuolisen historian johdosta, kaupungista löytyy yllin kyllin nähtävää. Sieltä löytyy jotain jokaisen makuun. Yliopisto antoi meille opiskelija kortit, joilla pääsimme puoli ilmaiseksi kaikkiin museoihin ja nähtävyyksiin. Itse kiinnostuin sota-aiheisista museoista, joita kaupungista löysimme kymmenkunta. Suosituimmat turisti kohteet kuten Eremitaasi, Venäläinen museo, Pietari-Paavalin linnoitus, Iisakin kirkko ja Kirkko veren päällä tuli myös nähtyä. Kaupungin keskustassa on myös monia upeita puistoja ja kävelykatua. Omasta mielestäni yksi vaikuttavimmista nähtävyyksistä oli Leningradin puolustajien muistomerkki. Siellä on muun muassa palamassa 900 hehkulamppua, yksi jokaiselle piirityksen päivälle.

Pietarissa pääsee myös sivistämään itseään balettien, oopperoiden, näytelmien ja erilaisten esityksien kera. Kaupungissa toimii myös kaksi sirkusta. Sirkus on vaikuttava kokemus, mutta en suosittele sitä eläin ystäville sillä niiden kärsimys välittyy katsojalle vähänkin liian suorasti. Balettia kävimme katsomassa maailman kuulussa Mariinski-teatterissa. Jos baletti ei kiinnosta, niin jo pelkkä teatteri rakennus itsessään on kokemisen arvoinen.

Lähialueilta löytyy myös paljon nähtävyyskohteita mm. Pietarhovi, Tsarskoe Selo, Pavlovskin palatsi ja puisto, Novgorod… Pietarissa ja sen lähialueilla löytyy siis tekemistä ja nähtävää loputtomiin.

 ILTAELÄMÄ JA VAPAA-AIKA

Pietarissa löytyy ravintoloita ja pikaruokaloita joka lähtöön. Hinnat vaihtelevat melkoisesti Nevskin varrella olevista super kalliista ravintoloista aina esikaupunki alueilla oleviin halpoihin pikaruokaloihin. Monista kadun kulmista löytyy pikku nakkikioskeja. Yksi parhaimmista on kojut joissa myydään pelkästään venäläisten herkkuja, blinejä. Niitä saa jos jonkunmoisen sisällyksen kera. Itse rakastuin kinkku-juusto blineihin.

Kaupungista löytyy myös iltamenoa joka lähtöön. Pubeja ja yöklubeja on pilvin pimein. Yö menoissa kannattaa kuitenkin olla hieman varovainen, sillä kaupungilla voi tapahtua mitä vain. Me liikuimme yleensä ryhmissä, joka vähentää huomattavasti riskejä. Miliisi tosin pääsi rokottamaan meitäkin muutaman kerran. Selvisimme näistä onneksi pienillä lahjuksien maksuilla, joka on ihan normaalia venäjällä. Miliisien palkka on niin kehno, että suurin osa heidän palkasta koostuu lahjuksien otosta ihmisiltä. He voivat pysäyttää sinut milloin vain ja keksiä vaan jonkun syyn miksi joudut maksamaan heille ruplia. Yleensä näistä tapahtumista pääsee pois maksamalla 50–100 ruplaa miliiseille.

Liityin myös Pietarissa toimivaan Suomi-klubiin. Sieltä sain itselleni venäläisen opiskelu kaverin, jonka kanssa tapasimme noin kerran viikossa ja opetimme toisillemme omaa kieltämme. Tämä oli erittäin hyvä käytäntö kielen oppimisen kannalta, sekä samalla pääsi tutustumaan paikallisiin opiskelijoihin. Suomi-klubilla oli myös tapaamisia ja illanviettoja. Siellä pääsi myös tutustumaan muihin Pietarissa opiskeleviin suomalaisiin. Teimme yhdessä myös muutaman reissun lähellä oleviin pikku kaupunkeihin. Kävimme mm. vanhainkodissa tervehtimässä inkeriläis-suomalaisia. Suomi-klubista saa lisätieto lähettämällä e-mail osoitteeseen: tutor.suomiklubi@gmail.com.

LOPUKSI

Vaihto-opiskeluni Venäjällä oli erittäin mielenkiintoista aikaa. Lähdin reissulle pienin odotuksin ja hieman ennakkoluuloisena. Pietari kuitenkin osoittautui mahtavaksi kaupungiksi ja venäläiset naapurimme suurimmilta osin ystävällisiksi ihmisiksi. Kulttuuri ero on suuri, mutta siitäkin osaa nauttia jos osaa suhtautua asioihin oikein. Aikani venäjällä kasvatti minua ihmisenä ja opetti minua sopeutumaan mitä erilaisiin tilanteisiin. Suosittelen Pietaria kaikille sinne opiskelemaan haluaville, että varmasti tule katumaan päätöstänne!!

Ystävällisin Terveisin

Juha Koskinen

Autan mielelläni, mikäli teillä ilmenee kysyttävää koskien vaihto-opiskelu Pietarissa: kossu93@hotmail.com

Hyvää tieto Pietaria koskien löytyy osoitteesta: http://www.finland.org.ru