Juha Murtoniemi - 2003: Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule, Saksa

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Juha Murtoniemi
Koulu
Oulun yliopisto
Matkakohde
Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule, Saksa
Aika
01.09.2002 - 31.03.2003
Vaihto-ohjelma
Erasmus


Olin paikallisen talvilukukauden opiskelija-vaihdossa Aachenissa, Saksassa. Aachen sijaitsee kolmen maan – Belgian, Hollannin ja Saksan – risteyksessä. Vaihtokorkeakouluna toimi Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule, joka on läntisen Euroopan suurin tekninen korkeakoulu noin 30 000 opiskelijallaan.

Asuin yksityisellä vuokran-antajalla lähellä Aachenin keskustaa. Asuntooni kuului huone perushuonekaluineen sekä yhteinen suihku ja wc. Vuokra oli hieman suomalaista vastaavan kokoista huonetta halvempi, mutta huoneistot olivat yleensä, kuten myös omani, hieman karumpi ja pelkistetympi kuin mihin Suomessa oli tottunut. Yleinen hintataso oli myös halvempi kuin Suomessa, ja halutessaan pystyikin elämään melko halvalla.

RWTH:ssa opiskelu tapahtui luentoja ja harjoituksia suorittamalla, tosin yleensä opiskelijat osallistuivat aktiivisemmin luentojen kulkuun kuin Suomessa. Erityisesti kielikursseilla oppi tuntemaan muita vaihto-opiskelijoita ja myös omat kaverit löytyivät aluksi järjestetyltä saksan-kielen intensiivikurssilta. Suorittamillani prosessi- ja ympäristötekniikan kursseilla luennot ja harjoitukset olivat sidoksissa kiinteästi toisiinsa ja osittain harjoitukset tapahtuivatkin nykyaikaisessa laboratoriossa. Vaihto-opiskelijana kannatti lähteä mukaan useisiin eri kursseihin, koska se oli paras tapa saada selville kurssin sisältö ja tarvittaessa kurssin suorittamiseen pystyi saamaan hieman helpotustakin neuvottelemalla luennoitsijan kanssa.

Paikallinen ERASMUS-organisaatio järjesti monenlaista vapaa-ajan aktiviteettia vaihto-opiskelijoille. Vapaa-aikaansa pystyi myös kuluttamaan RWTH:n tarjoamassa urheilutoiminnassa sekä muissa kulttuuritapahtumissa. Kokemisen arvoista oli ehdottomasti saksalaisen jalkapalloyleisön näkeminen heidän kannattaessaan fanaattisesti omiaan. Bileitä ja muita opiskelijatapahtumia oli tarjolla samaan tapaan kuin Suomessakin.

Matkustaminen oli helppoa ja halpaa Saksassa ja sen naapurimaissa. Keski-Eurooppaan tutustuminen olikin yksi vaihto-opiskelun mielenkiintoisimmista osista. Vertailemalla hintoja ja odottamalla tarjouksia lentomatkustaminen oli todella halpaa eri maiden välillä.

Juha Murtoniemi