Juho Rahko - 2013: Aachenin teknillinen yliopisto, Cambore School of Mining, Delftin teknillinen yliopisto, Saksa, Iso-Britannia, Hollanti

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Juho Rahko
Koulu
Aalto-yliopisto
Matkakohde
Aachenin teknillinen yliopisto, Cambore School of Mining, Delftin teknillinen yliopisto, Saksa, Iso-Britannia, Hollanti
Aika
29.10.2012 - 26.05.2013
Vaihto-ohjelma
European Mining Course 2012 u2013 2013

1. Vaihto-ohjelma:
European Mining Course (RTWH Aachen, Camborne School of Mines, Technical University of Delft)

2. Ajankohta:
29.10.2012 – 29.5.2013

3. Opetuskieli:
englanti

4. Yleiskuvaus vaihdosta
European Mining Course (EMC) on FEMP:n, Federation European Mineral Program, hallinnoima kaivosalan vuodenmittainen maisteriohjelma, joka suoritetaan neljässä eri maassa ja yliopistossa. Ohjelmaan valitaan n. 25 opiskelijaa hakemusten perusteella. Tänä vuonna EMC:llä oli 25 opiskelijaa 8 eri kansallisuudesta. Ohjelma tulee muuttumaan seuraavien vuosien aikana siten, että se muuttuu kaksivuotiseksi maisteriohjelmaksi kaikille osallistujille. Lisätietoja ohjelmasta löytyy osoitteesta www.femp.org

Ohjelmaan kuului tänä vuonna opintoja Aalto-yliopistossa, Saksassa Aachenin teknillisessä yliopistossa, Englannissa Camborne School of Mining:ssa Falmouthissa sekä Hollannissa Delftin teknillisessä yliopistossa. Jokaisessa yliopistossa suoritetaan 15 opintopistettä, vuoden aikana yhteensä 60 opintopistettä kaivosalan opintoja. Majoitus on ilmainen ja valmiiksi järjestetty opiskelijoille ulkomailla opiskellessa. Myös paperiasiat sekä muu byrokratia on hyvin pitkälle valmiiksi hoidettu mikä helpottaa käytännön asioita vaihto-vuoden aikana huomattavasti. Kaikki EMC:n kurssit ovat Aalto-yliopiston Rakennus- ja ympäristötekniikan koulutusohjelman opinto-oppaassa, joten ne saa luettua suoraan maisterivaiheen opintoihin.

Aachen, Saksa, 29.10. – 21.12. 2012
Aachen on 250 000 ihmisen kaupunki Saksassa aivan Hollannin rajalla. Kaupunki on viihtyisä ja yliopisto arvostettu teknillinen yliopisto euroopassa. Majoitus Aachenin osuuden aikana oli järjestetty Hollannin puolella Vaalsissa leirintäalueella. Majoituspuitteet olivat loistavat, asuimme ns. omakotitaloissa kolmen kämppiksen kanssa.

Aachenissa kurssijärjestelyt toimivat ja kurssit olivat mielenkiintoisia. Vapaa-aikaa jäi suhteellisen hyvin koulun ohessa ja se käytettiin reissaamiseen sekä Saksan sisällä että muissa naapurimaissa. Aachenista on helppo matkustaa muun muassa Kölniin, Dusseldorfiin, Brysseliin, Luxemburiin, Strasbourgiin, jopa Pariisiin jne. Hintataso Saksassa on yleisesti ottaen hieman Suomea alhaisempi.

Falmouth, Englanti, 14.1. – 8.3.2013
Falmounth on viihtyisä kaupunki Luoteis-Englannissa, lähes niemen kärjessä, aivan meren rannalla. Alueella on hienoja luonnonkauniita kalliorantoja sekä mahtavia vaellusmaastoja tyypillisine englantilaisine maastoineen. Falmountin alueella on hyvä harrastaa muun muassa surfausta, joskin se oli tammi-maaliskuussa kylmää touhua.

Ilmasto Falmountissa tammi-maaliskuussa oli leudohko, keskilämpötila n. +5 ... +10. Sadetta oli yllättävän vähän. Ilmasta kertoo hyvin se, että lenkkeily helmikuussa merenrannalla onnistui joinain päivinä shortseissa + t-paidassa.

Falmountissa opiskelimme vain kaksi kurssia, joista oli luentoja yhteensä n. 6 tuntia viikossa. Vapaa-aikaa jäi siis todella paljon. Kurssit olivat mielenkiintoisia ja ne koostuivat luennoista, sekä palautettavasta projektityöstä. Opiskelupuitteet Falmountissa olivat loistavat, kampusalue on lähes upouusi. Majoitus oli kolmikerroksisessa talossa Falmountin keskustassa, josta oli matkaa kampukselle bussilla n. 20 minuuttia. Asunnot olivat täydellisesti varusteltuja kerrostalokolmioita joissa asuimme kahden kämppiksen kanssa. Hintataso Englannissa on pääasiallisesti Suomen tasolla riippuen tuotteita.

Delft, Hollanti, 11.3. – 29.5. 2013
Delft on mukava, pienehkö kaupunki Hollannissa aivan Rotterdamin ja Haagin vieressä. Matkaa Delftistä on Amsterdamiin junalla n. 45minuuttia, Rotterdamiin ja Haagiin vain n. 10 minuuttia.. Delft on tyypillinen hollantilainen kaupunki lukuisine kanaaleineen ja muine hollantilaisine piirteineen. Asukkaita on n. 100 000, joista prosentuaalisesti iso-osa on opiskelijoita.

Opiskelu Delftissä oli varsin intensiivistä. Opetus koostui kolmesta kurssista sekä ns. Case Studysta, joka toimi EMC:n päättötyönä. Se tehtiin 5-hengen ryhmissä ja aikaa siihen käytettiin n. 5 viikkoa. Kurssit olivat Delftissä hyvin järjestettyjä sekä mielenkiintoisia. Yleinen tahti oli, että kurssilla oli luentoja viikko, jonka jälkeen oli tentti. Kaikissa kursseissa oli myös palautettava harjoitustyö sekä siitä pidettävä esitys.

Majoitus oli järjestetty Delftse Hout –leirintäalueella, jossa asuimme yhden kämppiksen kanssa leirintäalueen mökeissä. Matkaa yliopistolle oli pyörällä n. 10 minuuttia. Vapaa-aikaa Delftissä jäi suhteellisen paljon, vaikka opetustahti oli varsin tiivis. Ilma oli jo toukokuussa lämmin ja pääsimme nauttimaan jopa muutamista hellepäivistä Haagin hiekkarannoilla. Hintataso Hollannissa on pääasiallisesti hieman Suomea alhaisempi.

5. Järjestelyt Suomessa ja kohdemaassa
Hakuprosessi EMC:lle onnistui helposti ilmoittamalla halukkuudesta hakea ohjelmaan professorille  sekä täyttämällä yksinkertainen nettilomakehakemus. Sen jälkeen piti palauttaa vain muutamia papereita allekirjoituksineen ja hakuprosessi oli käytännössä siinä. Mitään erityisiä lupia, viisumeita tai vakuutuksia ei vaadittu.

6. Muuta vaihtovuodesta
Vaihtoon lähteminen on yksi parhaista päätöksistäni tähänastisessa elämässä. Ulkomailla opiskelu ja asuminen yhdistettynä lukuisiin uusiin ystävyyssuhteisiin ympäri maailmaa avartaa ja laajentaa sekä omaa ajattelutapaa että asennoitumista yleisesti elämään. Lisäksi se luonnollisesti kohentaa kielitaitoa ja pienentää, tai oikeastaan poistaa kokonaan, kynnyksen käyttää vierasta kieltä päivittäisessä eämässä.

EMC:llä yksi suurimmista eduista on alan yritysmaailman vahva läsnäolo ohjelmassa. Vierailimme vuoden aikana kymmenissä kaivosalan firmoissa, joista moni onnistui saamaan itselleen joko diplomityö- tai harjoittelupaikan. Tämä mahdollisuus kannattaa todella hyödyntää EMC:llä. Valtava etu on myös se, että FEMP järjestää joka vuosi Reunion –tapahtuman, johon ovat kutsuttu kaikki ohjelman suorittaneet henkilöt sekä ohjelmaa rahoittavien yritysten edustajat.

Yleisesti jälkeenpäin ajateltuna EMC on todella varteenotettava vaihtoehto suorittaa maisterivaiheen opinnot. Se ei ehkä ole helpoin mahdollinen tie, mutta ammatillisesta näkökulmasta täydellinen valinta sen suhteen, että vuoden aikana oppii kaivosalasta todella paljon. Lisäksi mahdollisuus saada hylätty arvosana kursseista on häviävän pieni, koska sekä ”ryhmäpaine” että opettajien ja professoreiden luoma ”opiskelupaine” ajavat todellakin panostamaan opiskeluun. Ohjelman aikana monella kurssilla käsitellään kaivosalan ympäristökysymyksiä, mikä on mielestäni yksi tärkeimmistä aiheita kaivosalaa ajatellen nyt sekä varsinkin tulevaisuudessa.

Oulussa 31.05.2013,

Juho Rahko