Jukka Rannisto - 2012: Technologico de Monterrey, Meksiko

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Jukka Rannisto
Koulu
Tampereen teknillinen yliopisto
Matkakohde
Technologico de Monterrey, Meksiko
Aika
02.01.2012 - 17.05.2012
Vaihto-ohjelma
TTY:n opiskelijavaihto


 
Vaihto-opiskelupaikan valinta ei ollut itsestään selvyys ja hyvin monenlaisia vaihtoehtoja tuli mietittyä. Päätös Meksikoon lähdöstä tuli aivan viime metreillä. Suurimpia syitä tähän päätökseen olivat tarpeeksi kaukainen sijainti, täysin erilainen kulttuuri ja uusi kieli.

Puoli vuotta opetti erilaisista kulttuureista erittäin paljon. Meksikon lisäksi ympäri maailmaa tulleet vaihto-opiskelijat näyttivät tavoistaan yllättävänkin paljon. Jotkin ennakkokäsitykset saivat vahvistusta kun osa taas mureni. Tällaista kokemusta ei Suomessa voi saada.

Opiskelu oli hyvin erilaista suomalaiseen yliopistokulttuuriin tottuneen näkökulmasta. Ryhmäkoot olivat pienempiä ja keskustelua oli luennoilla enemmän. Luennoilla oli läsnäolopakko ja myöhästymiset kirjattiin ylös. Tiukat rajat ylittävistä poissaoloista tai myöhästymisistä tuli automaattinen hylkäys.  Pieniä kotitehtäviä ja testejä oli usein. Tämä oli toisaalta mukavaa, koska Suomessa on tottunut tekemään suuria harjoitustöitä tai opiskelemaan enemmän pelkkää kurssin loppukoetta varten. Välillä kotitehtävät tuntuivat kuitenkin väkisin keksityiltä ja tenttien taso oli huomattavasti helpompi kuin mihin on tottunut. Oli kuitenkin virkistävää nähdä hyvin erilaista opetuskulttuuria.

Vaihtoaikaan osui uskomattomia kokemuksia, maisemia ja ihmisiä niin hyvässä kuin välillä myös pahassa. Puolessa vuodessa on tätä elämänkokemusta ja kielitaitoa mahdotonta saada kotona arkisten rutiinien kanssa. Vaihtoon lähtöä voi suositella kaikille.