Jussi Härkönen - 2011: Lundin yliopisto, Ruotsi

Matkakertomuksen tiedot

Opiskelija
Jussi Härkönen
Koulu
Oulun yliopisto
Matkakohde
Lundin yliopisto, Ruotsi
Aika
15.08.2011 - 20.12.2011
Vaihto-ohjelma
NORDTEK


Vaihto-opiskelun käytännön järjestäminen alkoi laatimalla opintosuunnitelma sekä laittamalla stipendihakemus NORDTEK –järjestölle sekä lähettämällä hakemus itse kohdeyliopistoon. Hakemukseni käsittelyä Lundissa sain hieman odotella. Päätös kolahti kirjeenä postiluukusta päivää ennen juhannusta. Tätä ennen olin jo saanut pari yhteydenottoa Lundista ja myöntävän päätöksen NORDTEK -stipendistä.

Asumisen järjestäminen Lundissa oli yksi suurimpia ongelmia. Opiskelija-asuntojen tarjonta ei riitä vastaamaan vuosi vuodelta kasvavaan vaihto-opiskelijoiden määrään.  Kohdallani asunnon järjestäminen piti hoitaa yksityisiltä markkinoilta. Kanssani muuttava avopuoliso ei ollut yliopiston opiskelija ja siksi en ollut oikeutettu yliopiston opiskelija-asuntoon.

Opiskelu Lundissa on järjestetty hyvin vuorovaikutteiseksi. Oppilaita aktivoitiin mm. luentojen aikana annettavilla kysymyksillä. Ratkaisua piti pohtia ryhmässä ja jokaisen ryhmän oli valmistauduttava esittämään vastaus kysymykseen. Jokaiseen kurssiin kuului palautettavia ryhmä/paritöitä joiden arvosana vaikutti myös kurssin loppuarvosanaan. Kurssit olivat rasittavuudeltaan sopivia. Opiskeluun vaadittiin kyllä reipasta otetta mutta toisaalta iltaakaan en yliopistolla viettänyt ja sen takia jättäytynyt pois juhlista tai muusta hauskanpidosta.  Suoritin oman alan opintoinani kurssit; Rainfall runoff modelling, Environmenral hydraulics ja Advanced hydrology. Näiden lisäksi suoritin ruotsin kielen kurssi.

Vaihto-opiskelu antoi minulle rutkasti lisää kielitaitoa, itsevarmuutta ja ammatillista osaamista. Vaihdosta lähdin hakemaan ennen kaikkea kielitaitoa, mutta yliopiston korkea taso yllätti minut positiivisesti. Erinomaiset opettajat, laadukkaasti järjestetyt kurssit ja kansainvälinen opiskelijajoukko antoivat valtavasti lisää oppia omalle alalleni. Huonona puolena voin pitää vaihtoaikani lyhyyttä. Lyhyt syyslukukausi vilahtaa nopeasti ja siksi suosittelenkin koko lukukauden kestävää vaihtoa.

Lundissa vapaa-ajan vietto liittyy vahvasti Nationeihin. Tässä yhteydessä nationilla ei tarkoiteta oikeastaan mitään kansallisuuteen viittaavaa vaan ne ovat opiskelijajärjestöjä, jotka huolehtivat kaikesta opiskelun oheistoiminnasta. Nationeita pyörittävät opiskelijat itse. Nationit omistavat, järjestävät ja tarjoavat lähes kaiken sen mitä hyvään opiskelijaelämään vaaditaan; mm. asuntoja, baareja, clubeja, pubeja, ravintoloita, lounaita, brunsseja, sitsejä ja ryhmäliikuntaa. Kaiken tekevät ilmaiseksi ja vapaaehtoisesti nationeissa työskentelevät opiskelijat. Siksi nationeiden baarit ja ravintolat ovatkin huomattavasti edullisempia. Lähes kaikki kymmenkunta eri nationia ovat avoimia opiskelijalle joka kuuluu yhteen näistä nationeista. Lundissa on myös hyvät liikuntamahdollisuudet, paljon kuntosaleja ja erittäin hyvät kevyenliikenteen reitit.

Jussi Härkönen